Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Λαμία: Επιστρέφουν από τη διαθεσιμότητα 7 υπάλληλοι του δήμου με προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου


Επιστρέφουν και πάλι από αύριο στις εργασίες τους οι 7 εργαζόμενοι τού δήμου της Λαμίας, που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, μετά την έκδοση προσωρινής διαταγής από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Λαμίας, στο οποίο είχαν προσφύγει. Πρόκειται για υπαλλήλους ΙΔΑΧ, οι οποίοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από τις αρχές Δεκεμβρίου και μέχρι τώρα περίμεναν τις εξελίξεις.

Στην απόφαση τής προσωρινής διαταγής, που εξέδωσε η πρόεδρος Πρωτοδικών Ε. Κώστα, χαρακτηρίζει τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις ως «βλαπτική μεταβολή της εργασιακής τους σχέσης» και ακόμη ότι «προσβάλλει στον πυρήνα τους τα συνταγματικά δικαιώματα των αιτούντων και ειδικότερα, αυτά που έχουν θεσμοθετηθεί και που επιβάλλουν το σεβασμό και την προστασία τής ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την ισότιμη συνεισφορά στα δημόσια βάρη, την προστασία της εργασίας και παραβιάζει τις αρχές της αναλογικότητας και της αξιοκρατίας…».
Σημειώνει, ακόμα, στο σκεπτικό τής απόφασης, ότι η «η διαθεσιμότητα θα προσβάλλει το δικαίωμά τους σε αξιοπρεπή ζωή και θα τους υποβάλλει σε απάνθρωπη μεταχείριση κατά το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ», ενώ, παράλληλα, αναφέρεται και στο ενδεχόμενο το συγκεκριμένο προσωπικό να αποτελεί πλεονάζον προσωπικό, τονίζοντας ότι «ακόμη και αν υποτεθεί ότι οι αιτούντες αποτελούν πλεονάζον προσωπικό, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, χωρίς να προηγηθεί αντικειμενική και αξιοκρατική διαδικασία αξιολόγησής τους, αντιμετωπιζόμενοι από το νομοθέτη με τον ίδιο τρόπο οι ικανοί και ευσυνείδητοι υπάλληλοι με τους ανεπαρκείς…». Έτσι, με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση δέχεται το αίτημα προσωρινής διαταγής και υποχρεώνει το δήμο της Λαμίας να αποδέχεται τις υπηρεσίες των 7 υπαλλήλων, καταβάλλοντας συγχρόνως πλήρεις αποδοχές.
«Το πλέον σημαντικό είναι ότι το δικαστήριο στο σκεπτικό του κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη συνταγματικότητα τής διαθεσιμότητας σε σχέση με το σεβασμό και την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», σημειώνει ο συνήγορος των εργαζομένων, Στάθης Παπαευθυμίου, ενώ θεωρεί θεμελιώδες το θέμα που πλέον τίθεται σε σχέση με παραβίαση του κοινοτικού δικαίου, που έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο.
Από την άλλη πλευρά, ο δικηγόρος του Δήμου, Θύμιος Καραϊσκος, υπογραμμίζει πώς «για το δήμο της Λαμίας οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι είναι άκρως απαραίτητοι για να μπορέσει να λειτουργήσει». Μάλιστα, ο ίδιος αποκαλύπτει ένα ακόμη στοιχείο σε σχέση με την υπόθεση, καθώς σημειώνει πως «από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου, οι απαντήσεις που παίρναμε από το αρμόδιο υπουργείο είναι ότι ο Δήμος δεν εντάσσεται στο μέτρο της διαθεσιμότητας. Ποτέ, όμως, μέχρι σήμερα δεν τις ανακάλεσε και δεν αποκατέστησε τους συγκεκριμένους υπαλλήλους…», όπως χαρακτηριστικά τονίζει.

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ