Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Ενεργοποίηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Βελεστίνου-Παλαιοφαρσάλων

Επί τάπητος τέθηκε σε χθεσινή ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο Ρήγα Φεραίου η ενεργοποίηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης του Βελεστίνου με τα Παλαιοφάρσαλα, με στόχο την προσέλκυση τουριστών, καθώς το όλο εγχείρημα αρχικά θα συνδυάζεται με πολιτιστικές δραστηριότητες.

Στη συνάντηση έδωσαν το “παρών” η δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου, ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Γούσιος, ο δήμαρχος Φαρσάλων, οι αντιδήμαρχοι Ρήγα Φεραίου και Φαρσάλων, εκπρόσωποι της Εταιρείας Μουσειακών Σιδηροδρόμων καθώς και εκπρόσωποι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Πρόκειται για την πρώτη τόσο διευρυμένη σύσκεψη, που αντικείμενο είχε την ανεύρεση τρόπων επαναλειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής Βελεστίνου-Παλαιοφαρσάλων, ενός τμήματος που για χρόνια αποτελούσε το κύριο μεταφορικό μέσο χιλιάδων πολιτών της υπαίθρου, αλλά και εμπορευμάτων.
Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τους υπόλοιπους φορείς, ενεργοποιεί ξανά τις διαδικασίες, προκειμένου η περιοχή να “ζωντανέψει” ένα μεταφορικό μέσο-σύμβολο στις τοπικές κοινωνίες.
Στόχος είναι η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής να αξιοποιηθεί για την προσέλκυση επισκεπτών, τη διοργάνωση σχολικών εκδρομών και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων που ήδη εφαρμόζονται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.
Η δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου τόνισε πως “πρόκειται για ένα σημαντικό εγχείρημα που προσπαθούμε να υλοποιήσουμε σε συνεργασία με άλλους φορείς. Η επαναλειτουργία της συγκεκριμένης σιδηροδρομικής γραμμής είναι ιστορικής σημασίας για την περιοχή, καθώς στη συνείδηση του κόσμου το τρένο αποτελούσε το κύριο μέσο μετακίνησης των ανθρώπων και των εμπορευμάτων, οικονομικής ανάπτυξης, πολιτισμικής εξέλιξης, κοινωνικής συνεύρεσης, μεταφοράς ιδεών. Αυτό, λοιπόν, το μέσο θέλουμε να θέσουμε ξανά σε χρήση και γι’ αυτό το σκοπό συναντηθήκαμε στο Δημαρχείο Βελεστίνου όλοι οι αρμόδιοι φορείς να συζητήσουμε. Και ήταν πολύ ενθαρρυντικό πως όλοι οι φορείς εξέφρασαν την πίστη τους ότι το τρένο θα πρέπει να ξαναμπεί στις ράγες, για λόγους κοινωνικούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς και να το επιδιώξουμε με όλες μας τις δυνάμεις”.
Από τη Δημοτική Αρχή τονίζεται σε πρώτη φάση ότι μπορεί να τεθεί σε λειτουργία το τρένο για να εκτελέσει το δρομολόγιο Βελεστίνο-Αερινό και στη συνέχεια στο Ρήγειο. Θέση που βρίσκει σύμφωνο και το Δήμο Φαρσάλων.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι τρόποι χρηματοδότησης του όλου εγχειρήματος, αν δηλαδή μπορεί να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αλλά και ποιοι σταθμοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Ο πολιτισμός και ο τουρισμός είναι δύο δράσεις που μπορούν να συνδυαστούν με το θεσσαλικό σιδηρόδρομο. Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο τρένο θα είναι δυνατή η διεξαγωγή διαφόρων εκδηλώσεων, ενώ και οι σταθμοί μπορούν να αποτελέσουν χώρους εκθεσιακών αντικειμένων με την ιστορία του τρένου. Παράλληλα, είναι εφικτή και η ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού μέσω των χώρων εστίασης που θα λειτουργούν στους χώρους των Σταθμών ή παρακείμενα.
Πρόκειται για ακόμη μία συνεργασία του Δήμου με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην κατεύθυνσης αξιοποίησης πόρων της περιοχής.
Το Πανεπιστήμιο και πιο συγκεκριμένα το Τμήμα Χωροταξίας, μέσω του κ. Γούσιου, έχει εστιάσει στο ζήτημα της ανάδειξης της ενεργοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής Βελεστίνου-Παλαιοφαρσάλων, ενώ υπάρχουν και προτάσεις.
Το θετικό είναι πως αρμόδιοι φορείς ενεργοποιήθηκαν για ένα εγχείρημα που θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή, ενώ θα συμβάλλει και στην ανάδειξη στοιχείων της τοπικής πολιτιστικής παράδοσης.

.rigas-feraios.gr