Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Ξέσπασαν οι Αιγύπτιοι μετά το φονικό εκτροχιασμό


Η ένταση που επικρατεί στην κοινωνία της Αιγύπτου ξέσπασε χθες με τη διαδήλωση εκατοντάδων ανθρώπων στο σταθμό της Αλεξάνδρειας. Εκεί συγκεντρώθηκαν οι αγανακτισμένοι Αιγύπτιοι διαδηλώνοντας για το φονικό εκτροχιασμό τρένου τη νύχτα στο Μπαντρασίν, όπου σκοτώθηκαν 19 άτομα και τραυματίστηκαν 107.

Το τρένο μετέφερε στο Κάιρο από το νότιο τμήμα της χώρας εφέδρους του στρατού. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα δύο βαγόνια εκτροχιάστηκαν και ακολούθησε η καταστροφή. Επιτόπου έσπευσε ο πρωθυπουργός, Χιτσάμ Καντίλ, και δέχτηκε την οργή του πλήθους. «Εχεις αίμα στα χέρια σου, Χιτσάμ», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι. Είναι το πέμπτο σιδηροδρομικό δυστύχημα από τότε που ορκίστηκε πρόεδρος ο Μοχάμεντ Μόρσι. Τον Νοέμβριο είχαν σκοτωθεί 50 μαθητές δημοτικού σχολείου σε άλλο σιδηροδρομικό δυστύχημα. Καθώς η κυβέρνηση Μόρσι πρέπει να επιφέρει συμφιλίωση σε μια χώρα πλήρη πολιτικών και θρησκευτικών διαφωνιών, με τεράστια οικονομικά προβλήματα, είναι προφανές ότι δεν είναι απλή υπόθεση ο καθορισμός των προτεραιοτήτων ως προς τον κρατικό εκσυγχρονισμό.
Ο Μόρσι έσπευσε στα νοσοκομεία να δει τους τραυματίες και ο Καντίλ οχυρώθηκε πίσω από τους φρουρούς του, αλλά αυτές οι κινήσεις δεν διασώζουν το απαρχαιωμένο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Ετσι, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στον κεντρικό σταθμό της Αλεξάνδρειας και εμπόδισαν τα τρένα να ξεκινήσουν. Οι επιβάτες των τρένων εξοργίστηκαν και άρχισαν οι συγκρούσεις. Τότε επενέβη η Αστυνομία και έκανε χρήση δακρυγόνων.
Θ.Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΣ
«Ελευθεροτυπία»