Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Κινηματογραφώντας τη Ρωσία από τις ράγες του τρένου

Μια διεθνής ομάδα νεαρών κινηματογραφιστών ξεκινά στις 4 Ιανουαρίου ένα σιδηροδρομικό ταξίδι στη Ρωσία για να γυρίσει ντοκιμαντέρ. Το αποτέλεσμα του μεγάλου προγράμματος «Κινο-τρένο» θα παρουσιαστεί την 1η Φεβρουαρίου.

Η διαδρομή του «Κινο-τρένου» συμπεριλαμβάνει οκτώ πόλεις. Αρχικώς θα κατευθυνθεί από τη Μόσχα στο Μούρμανσκ, την πιο μεγάλη πόλη στον κόσμο, που βρίσκεται πέραν του αρκτικού κύκλου. Ακολουθεί η Αγία Πετρούπολη, το Κοτλάς και το Κίροφ. Και εν συνεχεία η Σιβηρία: Τομσκ, Νοβοσιμπίρσκ, Ιρκούτσκ και η λίμνη Βαϊκάλη, η πιο μεγάλη λίμνη με γλυκό νερό στον πλανήτη. Συνολικά το «Κινο-τρένο» θα διανύσει περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα. Κατά τη διαδρομή οι συμμετέχοντες στο ταξίδι σχεδιάζουν όχι μόνο να γυρίσουν, αλλά και να μοντάρουν στους φορητούς υπολογιστές τους τις ταινίες τους για τη σύγχρονη ρωσική ζωή. Η κεντρική ιδέα έχει τεθεί από τους διοργανωτές του ταξιδιού: στους κινηματογραφιστές προτάθηκε να ερευνήσουν δημιουργικά τα περιβόητα «στερεότυπα για τους Ρώσους», τα οποία μπορεί εύκολα μπορεί κανείς να μαντέψει από τις ονομασίες των επιμέρους θεμάτων: «Ρωσικός χειμώνας», «Αρκούδες», «Ρωσικό μπάνιο» και τέλος «Ας πιούμε!». Ο σκηνοθέτης και συμπαραγωγός του «Κινο-τρένου» Γκιγιόμ Πρότσενκο, που είναι Γάλλος και διαμένει πέντε χρόνια στη Μόσχα, εξηγεί την ιδέα του:
Υπάρχει μια τάση στη Ρωσία, που λέει «τα κάνουμε όλα με το δικό μας τρόπο, δεν είμαστε ούτε Ανατολή, ούτε Δύση, αλλά ακολουθούμε μια δική μας, ιδιαίτερη οδό...». Αυτή δεν είναι τόσο εποικοδομητική προσέγγιση, αλλά μοιάζει μάλλον με φυγή από την πραγματικότητα. Αλλά δεν είναι δική μας δουλειά να κρίνουμε. Εμείς θέλουμε να αποκαλύψουμε τη Ρωσία με νέο τρόπο και για τους εαυτούς μας και για τους άλλους. Δεν είναι η «ματιά του ξένου». Είμαστε απλώς άνθρωποι, οι οποίοι προσεγγίζουν αυτό το θέμα με διαφορετική κοσμοαντίληψη, με άλλη ιστορία και προέλευση.
Το πρόγραμμα «Κινο-τρένο» υπάρχει από το 2008 και τη φετινή χρονιά διοργανώνεται ήδη για τρίτη φορά. Η πρώτη ήταν το ταξίδι από τη Μόσχα ως το Βλαδιβοστόκ κατά μήκος της μακρύτερης στον κόσμο σιδηροδρομικής γραμμής, το ρωσικό Υπερσιβηρικό. Η δεύτερη διαδρομή αγκάλιασε τις χώρες της Κεντρικής Ασίας, τις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες. Το «Κινο-τρένο» προκαλεί στους παγκόσμιους νεανικούς κινηματογραφικούς κύκλους μεγάλο ενδιαφέρον, όπως δείχνει με εύγλωττο τρόπο ο μεγάλος αριθμός των ενδιαφερομένων να ανέβουν στα βαγόνια του. Έτσι λοιπόν μια θέση στο τωρινό ταξίδι στη Ρωσία διεκδίκησαν 300 άτομα από 60 χώρες, όσες και οι αιτήσεις, που απεστάλησαν στο διαγωνισμό, που έγινε στο Διαδίκτυο. Ωστόσο έγιναν δεκτοί μόνο 24 σκηνοθέτες από 15 χώρες, οι οποίοι και θα κάνουν το ταξίδι, που ξεκινά αύριο. Κορύφωση των «έργων τους υπό τους ήχους της σιδηροτροχιάς» θα είναι 24 ταινίες μικρού μήκους και μια μεγάλου μήκους κοινή ταινία ντοκιμαντέρ.
Фωτογραφία: EPA
Όλγκα Μπουγκρόβα
«Φωνή της Ρωσίας»