Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Ιδού η μεγαλύτερη και… βαθύτερη σήραγγα στον πλανήτη

Digital Life
Με μήκος διαδρομής 57 χιλιόμετρα και διαθέτοντας συνολικά 151,84 χιλιόμετρα από σήραγγες, φρεάτια και περάσματα, θα αποτελέσει -όταν ολοκληρωθεί- τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στον πλανήτη, ξεπερνώντας ακόμη και το Seikan Tunnel στην Ιαπωνία.
Κύριος στόχος του Gotthard Base Tunnel είναι να αυξήσει τη συνολική ικανότητα μεταφορών διαμέσου των Άλπεων (κυρίως στο κομμάτι της μεταφοράς εμπορευμάτων μεταξύ της Γερμανίας και της Ιταλίας) και συγκεκριμένα να μετατοπίσει τον όγκο των εμπορευματικών μεταφορών από τις οδικές στις σιδηροδρομικές, ώστε να μειωθούν οι περιβαλλοντολογικές ζημιές που προκαλούνται από τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό των φορτηγών στις οδικές αρτηρίες.

Επιπλέον θα μειώσει το χρόνο του ταξιδιού για τις επιβατικές αμαξοστοιχίες από τη Ζυρίχη στο Μιλάνο κατά μία ώρα και από τη Ζυρίχη στο Λουγκάνο σε μία ώρα και σαράντα λεπτά.
Το έργο αποτελείται από δύο ξεχωριστές σήραγγες, ενώ αποτελεί μέρος του AlpTransit που θα αλλάξει συνολικά τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στις Άλπεις.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την κατασκευή του Gotthard Base Tunnel
Δείτε ένα ντοκιμαντέρ 42 λεπτών για το Gotthard Base Tunnel
Πηγές: Techeblog & Wikipedia