Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ. Ξέχασε στο τραίνο ένα Στραντιβάριους αξίας εκατομμυρίων!


Πιο απίστευτο από το πόσο απρόσεκτος ήταν ο αφηρημένος μουσικός, είναι ίσως το γεγονός ότι του το είχε... δανείσει ένας φίλος!
 Οπως γράφει η Χάφινγκτον Ποστ, προ ημερών ένας μουσικός ταξίδευε προ ημερών με τους ελβετικούς σιδηροδρόμους και όταν αποβιβάστηκε στη Βέρνη άφησε κατά λάθος στο τρένο ένα βιολί, μέσα στη θήκη του.

Οταν κατάλαβε το λάθος του, θα πρέπει να κόντεψε να καταρρεύσει, δεν επρόκειτο για ένα τυχαίο βιολί, αλλά για ένα Στραντιβάριους, έργο του πλέον φημισμένου δημιουργού βιολιών στον κόσμο, τον 17ο και 18ο αιώνα. Ακόμη χειρότερα, δεν ήταν δικό του, αλλά το είχε δανειστεί από έναν φίλο, προφανώς με αξιόλογη περιουσία.
Παρότι έσπευσε άμεσα στις Αρχές, η έρευνα του προσωπικού στο τρένο δεν εντόπισε το βιολί και ξεκίνησε άμεσα ο έλεγχος των βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας, στον οποίο εντοπίστηκε ένας άλλος επιβάτης, να κατεβαίνει σε άλλο σταθμό, με το πολύτιμο όργανο.
Πριν ωστόσο αναζητηθεί η ταυτότητα του άνδρα, το βιολί επεστράφη στα Απωλεσθέντα των ελβετικών σιδηροδρόμων, φέροντας την καρδιά του αφηρημένου βιολιστή στη θέση της.
Για να καταλάβει κανείς την αξία του, ο Στραντιβάρι κατασκεύασε χιλιάδες βιολιά κορυφαίας ποιότητας, αλλά σήμερα διασώζονται περίπου 600, τα οποία δημοπρατούνται σε αστρονομικές τιμές.
Η μεγαλύτερη τιμή που έπιασε ποτέ Στραντιβάριους ήταν τα 16 εκατ. δολάρια το 2011, σε δημοπρασία για την στήριξη των θυμάτων του τσουνάμι της Ιαπωνίας. Το αμέσως ακριβότερο ήταν αυτό που απέκτησε η διάσημη καλλιτέχνης Αν Ακίκο Μέγιερς το 2010, με 3,6 εκατ. δολάρια.

"Εθνος"