Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

ΟΣΕ. «Οχημα» για τη στήριξη επιχειρηματικών ομίλων



Συζητήθηκε στη Βουλή Ερώτηση του ΚΚΕ


   Πηγή «Ριζοσπάστης»

Η κυβέρνηση επιδιώκει το ξεπούλημα του ΟΣΕ, υλοποιώντας στο ακέραιο τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό ξεκαθάρισε χτες ο υφυπουργός Μεταφορών Σταύρος Καλογιάννης, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου.

Οπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, «η βούληση της κυβέρνησης είναι η εξυγίανση του ΟΣΕ και η αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έτσι όπως έχει τεθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό», σημειώνοντας ότι για τις μεταφορές «το πλαίσιο έχει διαμορφωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο» και «η Ελλάδα αποτελεί ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνεπώς η ευρωπαϊκή νομοθεσία αποτελεί και εθνική νομοθεσία».
Εντονη ήταν η απάντηση του Ν. Καραθανασόπουλου που υπενθύμισε ότι «οι κυβερνήσεις οδήγησαν τον ΟΣΕ στη χρεοκοπία, με σαφείς πολιτικές επιλογές, ώστε να συρρικνώσουν τη δραστηριότητά του, να του φορτώσουν τη δημιουργία και κατασκευή των σιδηροδρομικών δικτύων και μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία, να βγουν ωφελημένοι συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί όμιλοι». Τόνισε πως «εμείς αντιμετωπίζουμε το ζήτημα των σιδηροδρομικών μεταφορών από την πλευρά τού τι εξυπηρετεί και τι συμφέρει τις λαϊκές ανάγκες και την ικανοποίησή τους. Εσείς μας είπατε εδώ τι εξυπηρετεί και τι συμφέρει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Οπως είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ η πολιτική της ΕΕ «ενδιαφέρεται ουσιαστικά για το πώς θα διασφαλίσει τους επιχειρηματικούς ομίλους και την κερδοφορία όσων δραστηριοποιούνται εκεί και πώς θα αντιμετωπίσει ταυτόχρονα ένα δίκτυο, το οποίο δεν είναι συμβατό, για τη διευκόλυνση της μεταφοράς εμπορευμάτων στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς. Αυτό την ενδιαφέρει την Ευρωπαϊκή Ενωση, και αυτά δεν απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας στην Ελλάδα, στο να έχει ασφαλείς, σύγχρονες, φθηνές μεταφορές, όπου ο σιδηρόδρομος πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο».