Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Κλείνει το πακέτο με εφεδρεία λάιτ


Σε ηπιότερη ρύθμιση με τους υπαλλήλους να λαμβάνουν το 65% του μισθού για τρία χρόνια καταλήγει το οικονομικό επιτελείο

Πηγή  'ΤΑ ΝΕΑ"

Ενα ηπιότερο από το ισχύον σενάριο για την εφεδρεία έχει διαμορφώσει το οικονομικό επιτελείο, στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων 11,5 δισ. ευρώ, που βρίσκεται στην τελική ευθεία και αναμένεται να παραδοθεί σήμερα στον Πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το εν λόγω σενάριο προβλέπει ότι η διάρκεια παραμονής των δημοσίων υπαλλήλων στην εφεδρεία θα είναι τρία χρόνια, με ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού τους στο 65% (έναντι του ενός έτους και του 60% σήμερα), ενώ θα εξαιρούνται από το μέτρο όσοι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ. Στόχος αυτής της ηπιότερης εκδοχής είναι να ικανοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν θα συνεχιστεί η εφαρμογή του μέτρου με τη μορφή που είχε και η οποία - όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς - απέτυχε.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι και ο αριθμός αυτών που θα οδηγηθούν στην εφεδρεία επιχειρείται να είναι μικρότερος από ό,τι στο αρχικό σχέδιο και συγκεκριμένα να περιοριστεί στους 35.000, έναντι 45.000.Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2013.
Το πακέτο θα συζητηθεί άλλη μία φορά σήμερα σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνέχεια, το απόγευμα, η λίστα θα πάει στα χέρια του Πρωθυπουργού, ο οποίος και θα αποφασίσει πώς θα τη χειριστεί. Οπως ανέφερε χθες στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, ίσως ο Πρωθυπουργός χρειαστεί να επικαλεστεί τους άξονες του πακέτου στις διαπραγματεύσεις του αυτή την εβδομάδα με τους ξένους ηγέτες. Μετά τον κ. Γιούνκερ, ο κ. Σαμαράς θα συναντήσει τη γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ την Παρασκευή στο Βερολίνο και τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ το Σάββατο στο Παρίσι.
Η ΛΙΣΤΑ. Εκτός από την εφεδρεία, τα σημαντικότερα μέτρα του πακέτου, όπως διαμορφώνονται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, με βάση τις συζητήσεις της 5ωρης σύσκεψης της περασμένης Παρασκευής, είναι τα εξής:
- Περικοπή κοινωνικών επιδομάτων με βάση εισοδηματικά κριτήρια της οικογένειας.

- Ειδικά το ΕΚΑΣ θα κοπεί για τους κάτω των 65 ετών, ενώ στο πλαίσιο των εισοδηματικών κριτηρίων που θα ισχύσουν θα ληφθεί υπόψη και η ιδιοκατοίκηση.

- Περικοπή σύνταξης ΟΓΑ κατά 30 ευρώ.

- Περικοπή δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδόματος αδείας (για όσους δημοσίους υπαλλήλους εξακολουθούν να τα λαμβάνουν).

- Μείωση των μισθών όσων ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια. Θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2012 και θα επιδιωχθεί να αντιμετωπιστούν ευνοϊκότερα οι μάχιμοι ένστολοι.

- Περικοπή του εφάπαξ κατά 23% για τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και για τα άλλα Ταμεία.

- Μείωση των συντάξεων από 700 ευρώ και πάνω σε ποσοστά που κυμαίνονται από 2% έως 15%.

- Περικοπές των δεύτερων και τρίτων συντάξεων.

- Περικοπές των συντάξεων άγαμων θυγατέρων.

- Επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι μισθοί των υπαλλήλων τους σε ποσοστά έως και 35%.
- Κλείσιμο και συγχωνεύσεις οργανισμών και κάθε είδους φορέων του Δημοσίου (υπολογίζονται περίπου σε 50).
Από το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, το ποσό που αντιστοιχεί σε περικοπές συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων κυμαίνεται στα 4,5-5 δισ. ευρώ, ενώ το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να το περιορίσει όσο γίνεται, εντάσσοντας στο πακέτο μέτρα άλλου είδους, λιγότερο επώδυνα, διαρθρωτικού χαρακτήρα, που θα περιορίσουν τις δαπάνες του Δημοσίου. Μεταξύ των άλλων, για παράδειγμα, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, μπορεί να περιοριστούν πολλές δαπάνες αναθέτοντας στον ιδιωτικό τομέα κάποιες υπηρεσίες όπως η αποκομιδή των σκουπιδιών. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα είναι απρόθυμη να δεχθεί τέτοιου είδους μέτρα, καθώς είναι επιφυλακτική ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Τις επόμενες ημέρες θα επιδιωχθεί να επενδυθούν με αξιοπιστία τα μέτρα αυτού του είδους. Αλλωστε, όπως λένε και στο οικονομικό επιτελείο, είναι και αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία μακροπρόθεσμα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Επίσης, το πακέτο θα περιλαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό των δαπανών σε υγεία και άμυνα καθώς και στην παιδεία.
Για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών του πακέτου η κυβέρνηση έχει καιρό έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα επιστρέψει η τρόικα.
Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ. Αυτό που κυρίως απασχολεί, όμως, επί του παρόντος το οικονομικό επιτελείο είναι να περάσει το πακέτο από τον σκόπελο του κυβερνητικού συνασπισμού. Υψηλόβαθμο στέλεχος του επιτελείου υποστήριζε πως αν ξεπεραστεί με επιτυχία το μέτωπο αυτό και περάσει το πακέτο από τη Βουλή, δεν φοβάται ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με τους εταίρους της στο εξωτερικό.