Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Απάντηση στο Σχόλιο μας με την ευκαιρία της ανάληψης του υπουργείου Μεταφορών από τον κ. Κ. Χατζηδάκη

Με επιστολή του στο «Σ.Ν» ο κ. Μάνος Παναγιώτου απαντά σε σχόλιο μας σχετικά με την ανάληψη του υπουργείου Ανάπτυξη, Μεταφορών, Υποδομών και δικτύων  από τον κ. Κωστή Χατζηδάκη. Αναρτούμε αυτούσια την επιστολή του κ. Παναγιώτου.

«Αγαπητέ Χρήστο, αναφερόμενος στο δημοσίευμα των «Σ.Ν.» με τίτλο «Ο Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργείο Ανάπτυξης ,Μεταφορών, Υποδομών και δικτύων», αισθάνομαι την ανάγκη να πω την άποψή μου για όσα αναφέρονται στο εν λόγω δημοσίευμα.
Από την αρχή οφείλω να ξεκαθαρίσω, ότι, όπως απέδειξε η πορεία μου στον ΟΣΕ, δεν είμαι ούτε από αυτούς, που λιβανίζουν την εκάστοτε εξουσία, αποβλέποντας σε προσωπικά οφέλη, ούτε από αυτούς, που υποστήριξαν με θέρμη όλα τα πεπραγμένα για τον ΟΣΕ του Κωστή Χατζηδάκη, ως υπουργού Μεταφορών. Απεναντίας μάλιστα, δεν δίστασα να του καταλογίσω ευθύνες για τη συνέχιση της σκανδαλώδους σύμβασης 994/2005 του Προαστιακού, για τη μη διάλυση της οποίας πιστεύω, ότι και ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης θα έχει καταλάβει πλέον από τις εξελίξεις, ότι ήταν ένα από τα λάθη του, προϊόν ίσως κακών εισηγήσεων ή εντολών άνωθεν.
Από εκεί και πέρα, όμως, οφείλω να υπογραμμίσω, ότι ο Κωστής  Χατζηδάκης είναι ένας νέος πολιτικός, που διακρίνεται για το ήθος και την εντιμότητά του, αλλά και τη βαθειά γνώση των Ευρωπαϊκών θεμάτων και θεσμών. Όσο αφορά δε τον ΟΣΕ, πιστεύω ότι είχε τη διορατικότητα το 2008 να εξαγγείλει σαν υπουργός Μεταφορών το «Σχέδιο Εξυγίανσης» του πολύπαθου αυτού Οργανισμού, το οποίο είχε γίνει δεκτό, όπως γνωρίζω καλά, από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. και, αν οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ και, ιδίως, οι συνδικαλιστικές τους οργανώσεις είχαν την ωριμότητα και τη διορατικότητα να το αποδεκτούν και να το στηρίξουν,  θα είχαν αποφευχθεί πολλά από τα δεινά που ακολούθησαν για τον ΟΣΕ και τους εργαζόμενούς του. Δεν συμφωνώ, λοιπόν, ότι ο Κωστής Χατζηδάκης «είναι ο πολιτικός που έστρωσε το χαλί για να πατήσουν πάνω του όλες οι αντεργατικές αποφάσεις το μεταγενέστερων υπουργών». Επίσης, δεν συμφωνώ ότι  είναι ο άνθρωπος που είχε την άποψη, ότι  «για όλα τα δεινά  του σιδηροδρόμου  υπεύθυνοι ήταν  οι εργαζόμενοι». Γιατί γνωρίζω καλά, ότι ο Κωστής Χατζηδάκης είχε την καλύτερη άποψη για τους εργαζομένους τους ΟΣΕ, αλλά ήθελε να ξεκαθαρίσουν τα κακώς κείμενα και να σταματήσουν οι πρακτικές που παρήγαγαν συνεχώς σκάνδαλα και κατασπαταλούσαν τους πόρους του ΟΣΕ και, δυστυχώς, είχαν την ανοχή ή/και την  κάλυψη συνδικαλιστικών ηγεσιών. Μη μπερδεύουμε, λοιπόν τα πράγματα, γιατί η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και την γνωρίζουν καλά οι απλοί εργαζόμενοι του ΟΣΕ, στους οποίους έχει γίνει πλέον γνωστός ο ρόλος και οι ευθύνες κάποιων, οι οποίοι και τότε, το 2008, είχαν κινήσει «γη και ουρανό» για ν’ απομακρυνθεί ο κ. Χατζηδάκης από το Υπουργείο Μεταφορών.»