Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Φάρμακα με πίστωση από σήμερα

Φάρμακα με πίστωση θα μπορούν να προμηθεύονται και πάλι από σήμερα οι ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας στη Θεσσαλονίκη.
 Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr


Οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν χθες, ύστερα από μια μαραθώνια συνεδρίαση η οποία διήρκεσε σχεδόν έξι ώρες, να προχωρήσουν σε αναστολή των κινητοποιήσεών τους, οι οποίες είχαν αρχίσει στις 23 Μαΐου.
Όπως δηλώνει στη «Μ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης, σημαντικό ρόλο στην απόφαση των φαρμακοποιών έπαιξε η εξόφληση των οφειλών του ΕΟΠΥΥ για τον μήνα Μάρτιο, καθώς και το γεγονός ότι έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την πληρωμή και των συνταγών του Απριλίου.
«Από αύριο (σ.σ. σήμερα) θα δίνουμε φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ στη Θεσσαλονίκη. Ήταν μια δύσκολη απόφαση για όλους μας, διότι ο κλάδος μας είχε διακόψει την πίστωση εδώ και 20 ημέρες. Ήταν μεγάλη η βαρύτητα της απόφασης, η οποία βασάνισε τόσο το προεδρείο του δ.σ. του ΠΦΣ, όσο και τους προέδρους των φαρμακευτικών συλλόγων», τονίζει ο κ. Θεοδοσιάδης.
Παράλληλα, αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής πολύωρης και δύσκολης συνεδρίασης οι εκτιμήσεις δεν συνέπιπταν, καθώς υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των φαρμακευτικών συλλόγων και λόγω διαφορετικών οικονομικών συνθηκών και λόγω διαφορετικής συνοχής πληθυσμού (ορεινές περιοχές, νησιά κλπ.). Τελικώς υπερίσχυσε η άποψη της επανέναρξης χορήγησης φαρμάκων με πίστωση, ωστόσο ομόφωνα οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν ότι οι κινητοποιήσεις τους θα επαναληφθούν εάν δεν πληρωθούν στις 23 Ιουνίου τις συνταγές του Απριλίου.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα
Την ίδια στιγμή, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να αποφασίσουν για την τελική στάση τους και οι φαρμακευτικοί σύλλογοι στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, κάτι που θα συμβεί στις γενικές συνελεύσεις που θα κάνει κάθε σύλλογος χωριστά. Η εισήγηση του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρου Αμπατζόγλου ήταν «η αναστολή των κινητοποιήσεων, αφού ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής των συνταγών μηνός Απριλίου και με χρονικό ορίζοντα εξόφλησης εντός των συμβατικών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ».
Συνεπώς, πολλοί φαρμακευτικοί σύλλογοι αναμένεται να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους μόλις φανούν στους λογαριασμούς τους τα χρήματα του Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ο ΕΟΠΥΥ εκταμιεύει 110 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτό, τα οποία αναμένεται να αρχίσουν να καταβάλλονται από αύριο.
Πάντως, σε γενικές γραμμές η αποπληρωμή των οφειλών των τελευταίων μηνών αποτελεί για τους φαρμακοποιούς δείγμα καλής θέλησης σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε τερματισμό της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ Ζητούν από τους πολιτικούς την ανάληψη ευθυνών
Στο μεταξύ χθες, με ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Υγείας, τον υπουργό Οικονομικών και τους αρχηγούς των κομμάτων, σύλλογοι καρκινοπαθών και εθελοντών απ’ όλη την Ελλάδα τούς ζητούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις ελλείψεις φαρμάκων. Παράλληλα, τους ζητούν να αποδεσμεύσουν πόρους προκειμένου να ανταποκριθούν στη συνταγματική επιταγή περί προστασίας της ανθρώπινης ζωής.
Όπως επισημαίνει η Διασωματειακή Επιτροπή Διεκδίκησης Δικαιωμάτων Καρκινοπαθών (ΔΕΔΙΔΙΚΑ), η λύση που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον υπουργό Υγείας επιχειρεί να αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμα το οξυμένο εδώ και καιρό πρόβλημα των ελλείψεων που παρατηρούνται σε νοσοκομειακά φάρμακα και φάρμακα υψηλού κόστους που χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Την ίδια στιγμή παραμένει και καθημερινά γιγαντώνεται το πρόβλημα της προμήθειας των φαρμάκων για την αντιμετώπιση του καρκίνου και των συνεπειών του από τα ιδιωτικά φαρμακεία.