Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Παρεμβάσεις 600 εκατ. ευρώ στις ΔΕΚΟ τη διετία 2013 2014

Αύριο εκπνέει η προθεσμία, που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών στις διοικήσεις μεγάλων ΔΕΚΟ προκειμένου να αποκρυσταλλώσουν τα μέτρα ύψους 600 εκατ. ευρώ, που θα λάβουν στη διετία 2013-2014 στα πλαίσια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Το υπουργείο έχει ζητήσει από τις Αττικό Μετρό, ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΣΥ – πρώην ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΕΑΣ, ΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΕΡΤ, Ηλεκτρομηχανική και την Κοινωνία της Πληροφορίας, να εξειδικεύσουν τα νέα μέτρα, που θα περιληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο.

Από τα 600 εκατ. ευρώ, τα 360 εκατ. ευρώ θα αφορούν σε περικοπές δαπανών και συγκεκριμένα σε περικοπές στη μισθολογική δαπάνη, στις λειτουργικές δαπάνες, σε πώληση μη στρατηγικών δραστηριοτήτων και στην εν γένει αναδιάρθρωσή τους.

Τα υπόλοιπα 240 εκατ. ευρώ θα αφορούν σε παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε αύξηση των εσόδων τους, κυρίως δε σε αυξήσεις εισιτηρίων και κομίστρων και στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

Τα μέτρα, που θα περιγραφούν από τις ΔΕΚΟ στα τριετή επιχειρησιακά τους πλάνα, θα είναι δεσμευτικά για τις διοικήσεις τους, οι οποίες θα κληθούν να τα εφαρμόσουν εγκαίρως προκειμένου να επιτευχθεί η προβλεπόμενη ποσοτική απόδοσή τους.