Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Ηλιακά τρένα σε λειτουργία στο Βέλγιο

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Enfinity χάρις στη χρήση ηλιακής ενέργειας θα ελαττωθεί η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με 47 εκατ. κιλά διοξειδίου του άνθρακα από τους συρμούς των τρένων

Φωτοβολταϊκά ...τρένα εγκαινίασαν οι βέλγικοι σιδηρόδρομο SNCB, χρησιμοποιώντας ρεύμα που παράγεται από τα πάνελ της στέγης της «ηλιακής σήραγγας» και κινούνται αφήνοντας μηδενικούς ρύπους στην ατμόσφαιρα χωρίς να υπολείπονται σε ταχύτητα από τα «κοινά τρένα».
Η αμαξοστοιχία χρησιμοποιεί την ηλεκτρική ενέργεια από το φωτοβολταϊκό σύστημα που είναι εγκατεστημένο πάνω από το τούνελ μήκους τριών χιλιομέτρων στη γραμμή Παρίσι – Άμστερνταμ με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια σειρά δοκιμαστικών εφαρμογών κίνησης τραίνων που χρησιμοποιούν το ρεύμα των φωτοβολταϊκών πάνελ. Ο πρώτος τέτοιος συρμός είχε καλύψει δοκιμαστικά μια απόσταση 25 χιλιομέτρων λίγο πριν την Αμβέρσα χρησιμοποιώντας ρεύμα από τη στέγη της «ηλιακής σήραγγας».
Πρόθεση της SNCB είναι η επέκταση των φωτοβολταϊκών και σε άλλα σημεία με σκοπό την πλήρη ηλεκτροδότηση των αμαξοστοιχιών με «πράσινο ρεύμα».
Το πρόγραμμα ηλεκτροδότησης μέσω της ενέργειας που παράγουν τα 16.000 πάνελ στοίχισε 16 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτήθηκε από τους βελγικούς σιδηρόδρομους SNCB.
Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Enfinity χάρις στη χρήση ηλιακής ενέργειας θα ελαττωθεί η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με 47 εκατ. κιλά διοξειδίου του άνθρακα από τους συρμούς των τρένων.
Όπως σημειώνει όμως η εταιρεία θα χρειαστεί η επέκταση των φωτοβολταϊκών και σε άλλα σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου (σταθμοί και κενές εκτάσεις παραπλεύρως των γραμμών) προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλήρης ηλεκτροδότηση όλων των συρμών με ρεύμα από ηλιακή ενέργεια.
"Η"