Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Μεγαλύτερη η μείωση συντάξεων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, "μαχαίρι" και στις επικουρικές

Νέα βόμβα από το υπουργικό συμβούλιο
Νέα βόμβα για τα μέτρα "έσκασε" στο υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με την ενημέρωση στην οποία προέβη ο αντιπρόεδρος και υπ. Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, οι μειώσεις στις συντάξεις των ΔΕΚΟ και των τραπεζών θα είναι τελικά μεγαλύτερες αντί του 15% που είχε γνωστοποιηθεί αρχικά, ενώ θα υπάρξουν περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις.

Η δραματική αυτή εξέλιξη έρχεται στην προσπάθεια να εξευρεθούν τα 325 εκατ. ευρώ που λείπουν από τα μέτρα, ενώ εμπλοκή διαπιστώθηκε και στις συζητήσεις του Working Eurogroup, καθώς οι εταίροι επιμένουν και ζητούν έγγραφες δεσμεύσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς έως την Δευτέρα.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση που συμφωνήθηκε με την Τρόικα προβλέπει μείωση 15% για τις επικουρικές συντάξεις από 200 έως 300 ευρώ και 20% για πάνω από 300 ώστε να βρεθεί σημείο σύγκλισης με τη ΝΔ

Όμως για να εξοικονομηθούν συνολικά 325 εκατ. ευρώ , όπως δεσμευτήκαμε στην Τρόικα εκτός από τα 200 που θα εξοικονομηθούν από τις περικοπές στις επικουρικές αναδρομικά από τον Ιανουάριο, θα κοπούν και άλλα 100 από τις κύριες των ευγενών ταμείων .

Τι σημαίνει αυτό ; Μείωση κατά 20% των κύριων συντάξεων για το ποσό άνω των 1200 ευρώ στα ταμεία ΔΕΗ - ΟΤΕ , Εθνικής, Εμπορικής, Αγροτικής , πρώην ΕΤΒΑ, και πρώην Ολυμπιακής καθώς και κατά 7% στο ΝΑΤ.

Επιπλέον, θα περικοπούν από τον Ιούνιο -και όχι από τον Σεπτέμβριο, όπως είχε γίνει αρχικά γνωστό- κατά 10% έως 12% τα ειδικά μισθολόγια (στρατιωτικοί, δικαστικοί κτλ) ενώ θα πάρξουν περικοπές και στις αμυντικές δαπάνες.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι παράλληλα με το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει και το Working Group ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μοίρασε στους υπουργούς ενημερωτικό φυλλάδιο με όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες.

protothema.gr