Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Σιδηροδρομική τραγωδία στην Αργεντινή. Συγκλονιστικές μαρτυρίες επιβατών.

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των ανθρώπων που ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με το θάνατο, τη στιγμή που αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε το πρωί της Τετάρτης στο Μπουένος Άιρες.
Η Myriam περιγράφει τις τραγικές στιγμές που έζησε λέγοντας: «Όλα συνέβησαν μέσα σε δευτερόλεπτα. Όυτε που κατάλαβα πότε έπεσα κάτω και με καταπλάκωσε μία πόρτα».

Μάρτυρας του οποίου τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί μεταφέρει, σύμφωνα με το SkyNews, την εικόνα απεγνωσμένων ανθρώπων να προσπαθούν να σπάσουν τα παράθυρα για να βγουν έξω. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον οδηγό να κείτεται αβοήθητος ανάμεσα στο ατσάλι της μηχανής του τρένου.
Ο γραμματέας του Μεταφορών της Αργεντινής Juan Pablo Schiavi δήλωσε ότι το τρένο δεν κατάφερε να σταματήσει στο τέλος της διαδρομής, με αποτέλεσμα να πέσει επάνω στον τοίχο.

Το δυστύχημα σημειώθηκε στις 8 το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα) στο σταθμό Όνσε,όταν το τρένο μπήκε, χωρίς να φρενάρει και χτύπησε με ταχύτητα περίπου20 χιλιομέτρων στο προστατευτικό πλαίσιο.

Μέχρι τώρα οι νεκροί από το δυστύχημα φτάνουν τους 49, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 600.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Νέστορ Ροντρίγκες ανέφερε ότι μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνεται κι ένας ανήλικος.

Ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί καθώς πολλοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, είπε στους δημοσιογράφους ο Αλμπέρτο Κρεσέντι, ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών.

Τέσσερις ώρες μετά το δυστύχημα, οι πυροσβέστες κατέφεραν να απεγκλωβίσουν όλους τους επιβάτες μέσα από τα συντρίμμια του τρένου.

Ερασιτεχνικά βίντεο που μεταδόθηκαν από τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια δείχνουν τους επιβάτες, εγκλωβισμένους στις λαμαρίνες, να προσπαθούν να βγουν από τα βαγόνια.

Ο μηχανοδηγός του τρένου, που μετέφερε 2.000 άτομα, τραυματίστηκε, αλλά κατάφερε να βγει από τα συντρίμμια με τη βοήθεια των πυροσβεστών.

Περισσότερα από 20 ασθενοφόρα έσπευσαν στην περιοχή του σταθμού. Πολλοί από τους τραυματίες δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου, ενώ όσοι ήταν πιο σοβαρά μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα της αστυνομίας σε νοσοκομεία.

«Ο θόρυβος ήταν τρομακτικός. Το τρένο δεν φρενάρισε. Είδα ανθρώπους τραυματισμένους στο λαιμό, στα χέρια, στα πόδια» είπε ένας επιβάτης, ο Πέδρο Φουέντες.

Η σιδηροδρομική γραμμή Σαρμιέντο, μήκους σχεδόν 70 χιλιομέτρων, συνδέει το σταθμό Όνσε, στο κέντρο της πρωτεύουσας, με τα δυτικά, πυκνοκατοικημένα προάστια του Μπουένος 'Αιρες.

Τα τρένα της γραμμής αυτής μεταφέρουν κάθε χρόνο περίπου 130.000.000 επιβάτες.

«Ήμουν μαζί με τους γιους μου, 6 και 4 ετών. Σε κλάσμα δευτερολέπτου χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας.
Δεν ξέρω πώς βγήκαμε έξω» αφηγήθηκε μια γυναίκα.

Για το δυστύχημα διεξάγεται έρευνα, αλλά η Μόνικα Σλοτάουερ, από την υπηρεσία συντήρησης, διαβεβαίωσε ότι «τα φρένα είχαν λασκάρει γιατί δεν γίνονταν επενδύσεις στη γραμμή αυτή».

Το τροχαίο υλικό χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960.

Στις 13 Δεκεμβρίου 2011 εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 212 τραυματίστηκαν όταν δύο τρένα και ένα λεωφορείο συγκρούστηκαν σε μια ισόπεδη διάβαση στη συνοικία Φλόρες, στα δυτικά του Μπουένος 'Αιρες.