Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Αλεξανδρούπολη: Προς αναζήτηση διεθνών συμμαχιών


Το λιμάνι προσβλέπει σε συνδυασμένες μεταφορές. Απαιτούνται εργα σιδηροδρομικής υποδομής

Συνεργασίες που θα ενισχύσουν τη θέση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης στο διεθνή χάρτη των μεταφορών αναζητεί η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Α.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, κινείται σε δύο άξονες, που αφορούν «συμμαχίες» μεταξύ των λιμανιών της ευρύτερης περιοχής για την ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών.
Ο ένας άξονας προβλέπει τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «WaterMode» που στόχο έχει να προωθήσει τη συνεργασία με δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, που έχουν αντικείμενο τα logistics και το χωρικό σχεδιασμό, για την καλύτερη διαχείριση των συνδυασμένων μεταφορών.

Συνάντηση εκπροσώπων

Μάλιστα, στις 11 - 12 Δεκεμβρίου 2011, θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη η συνάντηση των εκπροσώπων των οργανισμών λιμένων της Μαύρης Θάλασσας, της Αδριατικής αλλά και των Παραδουνάβιων που μετέχουν στο πρόγραμμα, ύστερα από πρωτοβουλία και πρόσκληση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, του μοναδικού ελληνικού λιμανιού που συμμετέχει στο εν λόγω πρόγραμμα που αφορά στις συνδυασμένες μεταφορές.
Ο άλλος άξονας αφορά στις δράσεις που θα προωθήσουν τη συνεργασία με το βουλγαρικό λιμάνι του Mπουργκάς και τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας, με σκοπό την από κοινού δημιουργία ενός διαδρόμου συνδυασμένων μεταφορών, που θα συνδέει αυτούς τους τρεις λιμένες και θα παρέχει μία ανταγωνιστική εναλλακτική πρόταση στη διέλευση των στενών του Βοσπόρου. Για την προώθηση αυτής της τριμερούς συνεργασίας, ο ΟΛΑ όπως και ο ΟΛΚ συμμετείχαν στο συνέδριο που πρόσφατα έγινε στο Μπουργκάς με διοργάνωση της Ενωσης Λιμένων Μαύρης Θάλασσας (Black & Azov Seas Ports Association).
Οπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΑ Α.Ε., Χρήστος Σκεύας, στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει συνεργασία με τον ΟΣΕ και τους Βουλγαρικούς Σιδηροδρόμους, όπως επίσης με το διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προσωπικό, τον κ. Ζηλιασκόπουλο, ώστε, αφού συγκεντρωθούν τα στοιχεία για τα φορτία που διακινούνται από τα παραπάνω σημεία, να υποβληθεί πρόταση για ένταξη σε πρόγραμμα που θα υποστηρίζει την ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών.
Σημειωτέον ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης συνδέεται με το δίκτυο του ΟΣΕ. Πάγιο αίτημα είναι η απευθείας σύνδεση του λιμανιού με την Εγνατία Οδό (όχι μέσα από το οδικό δίκτυο της πόλης, αλλά από την περιφερειακή οδό που πρέπει να κατασκευαστεί) και η επέκταση της γραμμής του ΟΣΕ μέχρι τη νέα προβλήτα, που σήμερα φτάνει μεν στο λιμάνι αλλά είναι μονή.

Εκκρεμότητες

Στο μεταξύ, δύο σημαντικά ζητήματα εκκρεμούν για τον ΟΛΑ. Η υποδοχή από το υπουργείο Ανάπτυξης της πρότασης consortium τεσσάρων εταιρειών που ενδιαφέρεται να τοποθετηθεί ως στρατηγικός εταίρος του ΟΛΑ, μέσα από τη δημιουργία νέου μεικτού εταιρικού σχήματος, που δεν θα θίγει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΟΛΑ Α.Ε. Το δεύτερο σημαντικό θέμα αφορά στο ζήτημα πιθανής αποκρατικοποίησης του ΟΛΑ.

ΑΝΝΗ ΚΑΡΟΛΙΔΟΥ
«Ναυτεμπορική»