Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Είπαν και έγραψαν για το ΟΣΕ

Ευριπίδης Στυλιανίδης:  Να φύγει η κυβέρνηση το γρηγορότερο
Συνέντευξη στον «Αγγελιοφόρο»
-…Να πάμε λίγο στην εργασιακή εφεδρεία. Η δική σας πρόταση δεν περιλαμβάνει απολύσεις, αλλά εγγυάται δημοσιονομικό κέρδος και κοινωνικό όφελος. Πολλοί αμφιβάλλουν αν όλα αυτά μπορεί να γίνουν μαζί…
Το μοντέλο είναι δοκιμασμένο τόσο στη Γερμανία όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Τα αποτελέσματά του είναι μετρήσιμα και το παραδέχονται αυτό σοβαροί διεθνείς οικονομικοί σύμβουλοι.
Η κυβέρνηση προπαγανδιστικά δανείστηκε τον όρο από τη Νέα Δημοκρατία, δίδοντάς του άλλο περιεχόμενο. Με απλά λόγια, χρησιμοποιεί τη μάσκα της εφεδρείας για να καλύψει την απόφασή της να απολύσει δημόσιους υπαλλήλους. Μόνο από την εφαρμογή του προγράμματος στον ΟΣΕ, όπως το είχαμε σχεδιάσει το 2009 και η κυβέρνηση το αγνόησε, ο οργανισμός θα μπορούσε να έχει 312 εκατ. ευρώ όφελος, χωρίς απολύσεις ή μετατάξεις.

Δραστηριότητες συνδικάτων
Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ και ΟΤΑ καλούν σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που διοργανώνουν την Τετάρτη, 28 Σεπτέμβρη, στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και στην πορεία στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για να επιστρέψουν οργανωμένα και μαζικά τα εντάλματα πληρωμής της έκτακτης εισφοράς.
«Ριζοσπάστης»

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΓΩΝΙΟΥΝ
Στον εφιάλτη της εφεδρείας
Πίσω από τους αριθμούς και τους στόχους της τρόικας υπάρχουν άνθρωποι. Το "Εθνος" τους συνάντησε και μίλησε μαζί τους για το πώς αντιμετωπίζουν όσα ενδέχεται να συμβούν στη ζωή τους

Παντελής Ζήσης, 52 ετών, τεχνίτης στον ΟΣΕ
Δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε το στεγαστικό

"Στο τέλος του εργασιακού μας βίου εκτροχιαζόμαστε". Ο Παντελής Ζήσης είναι στην πρώτη γραμμή κινδύνου της εργασιακής εφεδρείας. Με 34ετία ασφάλισης, 30 χρόνια ως τεχνίτης στον ΟΣΕ και 52 έτη στην πλάτη του, στην κατηγορία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα του χρόνου. "Αν βγω στην εφεδρεία, αυτό σημαίνει πως θα χάσω ένα σημαντικό ποσό από τη σύνταξή μου. Η σύνταξή μας υπολογίζεται σύμφωνα με τον μισθό του τελευταίου μήνα πριν από την έξοδο. Δηλαδή θα πάρω σύνταξη με βάση το 60% του σημερινού μισθού μου, που έχει πέσει ούτως ή άλλως 30% από τότε που υπεγράφη το Μνημόνιο. Δεν θα μπορώ να πληρώσω το δάνειο για το σπίτι μου κι έχω και δύο γιους που είναι άνεργοι. Στα 27 και στα 23 τους δεν βρίσκουν δουλειά ούτε σαν σερβιτόροι. Ο ένας είναι βοηθός φυσιοθεραπευτή και ο άλλος δάσκαλος οδηγών αυτοκινήτων. Περιμένουμε να ανοίξουν επιτέλους αυτά τα επαγγέλματα, μήπως και βρουν δουλειά". Η 48χρονη γυναίκα του δουλεύει ως τραπεζοκόμος στο Δρομοκαΐτειο. Ανήκει κι εκείνη στην κατηγορία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και τρέμει επίσης για την εφεδρεία. "Ενα αυτοκίνητο έχουμε και δεν το κουνάμε πια. Πού λεφτά για βενζίνη; Μετά από 30 χρόνια πηγαίνω πάλι στη δουλειά με τα λεωφορεία".
«Έθνος»