Μια του Ρόβλια, δυο του Τσιόκα...
Η κόντρα Ραγκούση - Τσιόκα δεν οφείλεται μόνο στη διαφορά φιλοσοφίας στο μέτωπο των κλειστών επαγγελμάτων. Εχει και άλλες «ουρές».
Ο Γ. Ραγκούσης επιχείρησε να περάσει την άποψη ότι ήταν μια αντίθεση ανάμεσα στις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του κινήματος, βάζοντας τον εαυτό του στο στρατόπεδο των «καλών» και στο βαθύ ΠΑΣΟΚ, το οποίο δυστροπεί με τις εξυγιαντικές προσπάθειες, τοποθετώντας τον κ. Τσιόκα στην πτέρυγα των «αντιδραστικών». Αυτό το σχήμα υπηρετούσαν οι διαρροές ότι ο Χ. Τσιόκας ήταν υπαρχηγός του Ακη Τσοχατζόπουλου την περίοδο της σύγκρουσης εκσυγχρονιστών-«παλαιοκομματικών» το 1996. Σήμερα ο Ακης είναι για το επίσημο ΠΑΣΟΚ persona non grata. Αρα, με τη θεωρία της «συλλογικής ευθύνης», ένοχοι πρέπει να θεωρούνται και όσοι ήταν δίπλα του στο παρελθόν.
Βεβαίως την εποχή εκείνη ο κ. Ραγκούσης δεν ήταν στην πρώτη γραμμή, ωστόσο όφειλε να γνωρίζει ότι ο κ. Τσιόκας δεν υπήρξε υπαρχηγός του Ακη (συνεργάτης του, ναι), αλλά τότε το μισό ΠΑΣΟΚ υποστήριζε τον πανίσχυρο Α. Τσοχατζόπουλο απέναντι στον Κ. Σημίτη. Αλλά ακόμη και να ισχύει αυτή η εκδοχή, ο κ. Ραγκούσης πρέπει να εξηγήσει γιατί ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο Δ. Ρέππας -αυτόν διαδέχθηκε στο υπουργείο Υποδομών- εμπιστεύθηκαν τη θέση του γενικού γραμματέα σ' έναν εκπρόσωπο του σκληρού ΠΑΣΟΚ, ο οποίος, όπως βεβαιώνουν όσοι δούλεψαν μαζί του το προηγούμενο διάστημα, προσέφερε πολλά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που είχε το υπουργείο με διάφορες κοινωνικές ομάδες (φορτηγατζήδες, ταξιτζήδες, ΟΣΕ).
Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Τσιόκας πλήρωσε τη δυσφορία του Γ. Ραγκούση για την υποβάθμισή του στον ανασχηματισμό και τη δημόσια σύγκρουσή του με τον Δ. Ρέππα, για το ζήτημα των ταξί. Επί δύο μήνες Ραγκούσης και Τσιόκας δεν μίλησαν ούτε μία φορά διά ζώσης. Οποτε ο κ. Τσιόκας ζητούσε να συναντηθεί με τον μέχρι προχθές προϊστάμενό του προκειμένου να ξεκαθαριστεί η μεταξύ τους σχέση, οι σύμβουλοι του κ. Ραγκούση τού έλεγαν να στείλει τις απόψεις του με e-mail.
Με αφορμή την υπόθεση αυτή ο κ. Ραγκούσης κατηγορείται από συναδέλφους του υπουργούς και για άκομψο χειρισμό. Στην ουσία απέλυσε τον κ. Τσιόκα, ενώ αυτός βρισκόταν σε διακοπές και έμαθε την αποπομπή του από δημοσιογράφους. Ο κ. Ραγκούσης είναι κατά μία έννοια υπότροπος. Είχε προηγηθεί η διένεξή του με τον Ντίνο Ρόβλια, όταν ο τελευταίος κατείχε τη θέση του υφυπουργού Εσωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ρόβλιας ζητούσε μετ' επιτάσεως αρμοδιότητες, τις οποίες δεν έπαιρνε. Και τότε νικητής βγήκε ο κ. Ραγκούσης. Οι αντίπαλοι του υπουργού Υποδομών ισχυρίζονται ότι ο Γ. Ραγκούσης έχει πρόβλημα επικοινωνίας και συνεργασίας και συμπεριφέρεται σε όσους διαφωνούν μαζί του με πατερναλιστικό τρόπο. Μέχρι τώρα, πάντως, βγαίνει «ατσαλάκωτος» από τις εσωτερικές μάχες. Προφανώς, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να υπολογίζει πολύ στο φανατισμό ιεραπόστολου που επιδεικνύει ο κ. Ραγκούσης με ό,τι καταπιάνεται.
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ