Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

ΚΙΝΑ.Λογοκρισία για τα αίτια του δυστυχήματος με τα τρένα

Η οργή και η καχυποψία έχουν δώσει από χθες τη θέση τους στο πένθος για τους τουλάχιστον 38 νεκρούς και την ανησυχία για τους περισσότερους από 190 τραυματίες τού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην Ανατολική Κίνα, το περασμένο Σάββατο.
Οι σαφείς κυβερνητικές οδηγίες προς τα μέσα ενημέρωσης να πάψουν να ερευνούν τα αίτια του δυστυχήματος, έχουν προκαλέσει όχι μόνο ένταση, αλλά εγείρουν πολλά ερωτήματα: αφενός όσον αφορά τον ακριβή αριθμό των νεκρών - το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua έκανε αρχικά λόγο για 43 νεκρούς, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου Σιδηροδρομικών Γραμμών για 35 - και αφετέρου την ασφάλεια του ραγδαία αναπτυσσόμενου σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν έχουν απαντήσει ακόμη, λ.χ., στο ερώτημα γιατί δεν ειδοποιήθηκαν οι οδηγοί των άλλων τρένων ότι το προπορευόμενο είχε ακινητοποιηθεί στην οδογέφυρα έπειτα από χτύπημα κεραυνού, με αποτέλεσμα ένα δεύτερο να προσκρούσει σε αυτό και να προκαλέσει την πιο φονική σύγκρουση από το 2008.
Η κυβερνητική λογοκρισία γρήγορα πήρε τον δρόμο προς το Διαδίκτυο, όπου απλοί πολίτες απαιτούν απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα. «Εχουμε δικαίωμα να ξέρουμε», έγραψε ένας μπλόγκερ.