Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Το πρώτο «ηλιακό τρένο» της Ευρώπης έτρεξε στο Βέλγιο


Ο συμβατικός συρμός κάλυψε 25 χλμ. χρησιμοποιώντας ρεύμα από ηλιακά πάνελ
Τα ηλιακά πάνελ τροφοδοτούν τους συρμούς από Παρίσι προς Αμστερνταμ λίγο πριν την Αμβέρσα, στο Βέλγιο
Το παρθενικό της ταξίδι έκανε χθες στο Βέλγιο η πρώτη αμαξοστοιχία που κινείται με ηλιακή ενέργεια και αφήνει μηδενικούς ρύπους στην ατμόσφαιρα χωρίς να υπολείπεται σε ταχύτητα από τα «κοινά τρένα».
Στην πραγματικότητα πρόκειται για το πρώτο τρένο που χρησιμοποίησε το ρεύμα των φωτοβολταϊκών πάνελ που εγκαταστάθηκαν πάνω από το τούνελ μήκους τριών χιλιομέτρων στη γραμμή Παρίσι - Αμστερνταμ.Ο συγκεκριμένος συρμός κάλυψε δοκιμαστικά μια απόσταση 25 χιλιομέτρων λίγο πριν την Αμβέρσα χρησιμοποιώντας ρεύμα από τη στέγη της «ηλιακής σύρραγγας».
Οι συλλέκτες ηλιακής ενέργειας καλύπτουν μια επιφάνεια 50 στρεμμάτων και παράγουν ενέργεια 3.300 μεγαβατ ανά ώρα που ισοδυναμεί με το ρεύμα που καταναλώνουν 1000 νοικοκυριά σε ένα χρόνο. Το ρεύμα που παράγεται θα τροφοδοτεί τις 4000 αμαξοστοιχίες (συμβατικές ή υψηλής ταχύτητας) που περνούν από το Βέλγιο αλλά θα επαρκεί και για τον ηλεκτροφωτισμό άλλων σηράγγων και την σηματοδότηση του σιδηροδρομικού δικτύου.Το πρόγραμμα ηλεκτροδότησης μέσω της ενέργειας που παράγουν τα 16.000 πάνελ στοίχισε 16 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτήθηκε από τους βελγικούς σιδηρόδρομους SNCB.Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Enfinity χάρις στη χρήση ηλιακής ενέργειας θα ελαττωθεί η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με 47 εκατ. κιλά διοξειδίου του άνθρακα από τους συρμούς των τρένων.Όπως σημειώνει όμως η εταιρεία θα χρειαστεί η επέκταση του των φωτοβολταϊκών και σε άλλα σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου (σταθμοί και κενές εκτάσεις παραπλεύρως των γραμμών) προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλήρης ηλεκτροδότηση όλων των συρμών με ρεύμα από ηλιακή ενέργεια.
Το Βήμα Online