Σύμφωνα με την προτεινόμενη συλλογική σύμβαση εργασίας, οι μηνιαίες αποδοχές ανεξαρτήτως ύψους μειώνονται κατά 45%-50%
Συμβάσεις - σοκ, που φέρνουν μειώσεις μισθών έως και 45%, βάζουν μαχαίρι στις συντάξιμες αποδοχές και την υγειονομική περίθαλψη και εισάγουν πρώτο μεικτό μισθό 740 ευρώ τον μήνα προωθεί η κυβέρνηση σε πάνω από 100 Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς (ΔΕΚΟ) και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Το νέο καθεστώς εργασιακών σχέσεων είναι ήδη έτοιμο να εφαρμοστεί στον ΟΣΕ και αναμένεται να αποτελέσει πιλότο για ολόκληρο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.Σύμφωνα με την προτεινόμενη συλλογική σύμβαση εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού του ΟΣΕ, οι μηνιαίες αποδοχές ανεξαρτήτως ύψους μειώνονται κατά 45%-50% σε σχέση με τις σημερινές, πράγμα που σε απόλυτα ποσά σημαίνει ότι κατά μέσο όρο κάθε εργαζόμενος θα χάσει 900 τον μήνα, δηλαδή 10.800 ευρώ τον χρόνο.Το νέο μισθολόγιο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, οι μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων δεν θα ξεπερνούν σε καμία περίπτωση το 25%, ενώ κατά μέσο όρο θα είναι 10%. Το νέο μισθολόγιο προβλέπει τέσσερις βαθμίδες βασικού μισθού με βάση την εκπαίδευση:
Για απολυτήριο Γυμνασίου από 740 έως 1.295 ευρώ για προϋπηρεσία από 0 έως 39 έτη.
Για απολυτήριο Λυκείου από 814 έως 1.628 ευρώ για προϋπηρεσία από 0 έως 39 έτη.
Για πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ τετραετούς φοίτησης από 962 έως 2.109 ευρώ για προϋπηρεσία από 0 έως 39 έτη.
Για πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ τετραετούς φοίτησης από 962 έως 2.109 ευρώ για προϋπηρεσία από 0 έως 39 έτη.
Για πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ πενταετούς φοίτησης από 1.036 ευρώ έως 2.220 ευρώ για προϋπηρεσία από 0 έως 39 έτη.
Με τη σύμβαση καταργούνται όλα τα επιδόματα που ίσχυαν μέχρι σήμερα (επικίνδυνο, ανθυγιεινό, επίδομα ευθύνης, επίδομα υπολογιστή και επίδομα παραγωγικότητας) και διατηρούνται μόνο το επίδομα γάμου (ίσο με το 10% του βασικού μισθού), παιδιών (από 5% για δύο παιδιά και συν 7% για τρία παιδιά και άνω) και πτυχίου (10%), εφόσον όμως το αντικείμενο της εργασίας είναι συναφές με τον τίτλο σπουδών.
Μείον 1.450 ευρώ. Για παράδειγμα, οι τακτικές μηνιαίες μεικτές αποδοχές ενός μηχανοδηγού με προϋπηρεσία 11 ετών, παντρεμένου με δύο παιδιά σήμερα είναι 2.300 ευρώ, ενώ με τη νέα σύμβαση μειώνονται στα 1.300 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων γάμου και παιδιών.
Οι δευτερεύουσες απολαβές του ίδιου εργαζόμενου (αποζημιώσεις για υπερωρίες και αργίες) από 700 ευρώ που είναι σήμερα «πέφτουν» στα 250 ευρώ. Αποτέλεσμα οι συνολικές αποδοχές (τακτικές και δευτερεύουσες) να μειώνονται στα 1.550 από 3.000 ευρώ που είναι σήμερα δηλαδή θα είναι μειωμένες κατά 1.450 ευρώ.
Μηχανικός άγαμος με 7 χρόνια προϋπηρεσία σήμερα έχει τακτικές αποδοχές 1.980 ευρώ στις οποίες περιλαμβάνονται επίδομα σπουδών, μεταπτυχιακό, ανθυγιεινό και υπολογιστή.
Με τη νέα σύμβαση καταργούνται όλα τα επιδόματα πλην του μεταπτυχιακού και έτσι οι τακτικές αποδοχές του συγκεκριμένου εργαζόμενου μειώνονται στα 1.300 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση η μείωση των αποδοχών... μειώνεται στα 680 ευρώ.
Με 7 χρόνια
Επαιρνε 2.200 ευρώ, θα πάρει 1.062 ευρώ
Μηχανοδηγός με 7 χρόνια προϋπηρεσίας που έχει σήμερα τακτικές αποδοχές 1.750 ευρώ και δευτερεύουσες απολαβές 450 ευρώ, με το νέο μισθολόγιο οι τακτικές του αποδοχές θα μειω¬θούν στα 962 ευρώ και οι δευτερεύουσες δεν θα ξεπερνούν τα 100 ευρώ. Δηλαδή, οι συνολικές του αποδοχές από τα 2.200 ευρώ πέφτουν στα 1.062 ευρώ.
Πέραν όμως των δραστικών μειώσεων στις αποδοχές των εργαζο¬μένων το νέο καθεστώς οδηγεί και σε συρρίκνωση των συντάξιμων αποδοχών. Κι αυτό γιατί με βάση το ισχύον μισθολόγιο τα επιδόματα εντάσ¬σονται στις τακτικές αποδοχές, οι οποίες αποτελούν τη βάση υπολογισμού για το ύψος των συντάξεων. Με την κατάργησή τους μειώνονται δραματικά οι τακτικές αποδοχές και συνεπώς τα ποσοστά αναπλήρωσης.
Το μεγαλύτερο πλήγ¬μα θα δεχθούν όσοι βρίσκονται μακριά από το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση και δεν έχουν εισέλθει στην τελευταία πενταετία, η οποία επηρεάζει καθοριστικά το ύψος των αποδοχών. Επισημαίνεται ότι με βάση τη ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή οι περικοπές θα ισχύσουν για πάνω από 100 επιχειρήσεις και φορείς, καθώς στη λίστα των ΔΕΚΟ προστέθηκαν άλλοι 50 περίπου φορείς.
Κ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ - Κ. ΝΑΝΟΣ «Εθνος»