Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Δημόσιος Τομέας. Ή μετάταξη ή απόλυση


Οσοι δεν αποδέχονται τη νέα θέση θα φεύγουν από το Δημόσιο- Ποια κριτήρια θα ισχύσουν

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Υποχρεωτικές μετατάξεις σε ολόκληρο το εύρος του «στενού» και ευρύτερου δημόσιου τομέα καθιερώνει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που επεξεργάζεται ήδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Οι νέοι κανόνες που θεσπίζονται για τις μετατάξεις προσωπικού εκτιμάται ότι θα λύσουν τα χέρια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μαζικές μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να στηριχθούν τα σχέδια εξυγίανσης, κυρίως των ΔΕΚΟ, και να καλυφθούν τα κενά τα οποία θα προκύψουν από την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Δημοσίου.

Τα κριτήρια

Με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο οι μετατάξεις των υπαλλήλων δεν καθίστανται απλώς υποχρεωτικές, αλλά θα συμπεριληφθεί και ρητή διάταξη σύμφωνα με την οποία οι υπάλληλοι που δεν θα αποδέχονται τη νέα θέση τους θα απολύονται. Τα κριτήρια που θα ισχύουν στο μέλλον στη διαδικασία των μετατάξεων είναι τα εξής:
Πρώτον, οι υπάλληλοι δεν θα μετακινούνται έξω από τα γεωγραφικά όρια των νομών στους οποίους εργάζονται και κατοικούν, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις στις υπό μετάταξη υπηρεσίες. Σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούν να μετακινηθούν ακόμη και εκτός των ορίων των νομών με βάση κανόνες που θα έχουν σχέση με την οικογενειακή κατάσταση.
Δεύτερον, οι υπό μετάταξη υπάλληλοι θα τοποθετούνται σε κενές οργανικές θέσεις, αντίστοιχες της ειδικότητας που υπηρετούν.
Αν δεν υπάρχουν, τότε η τοποθέτησή τους θα γίνεται σε παραπλήσιες με την ειδικότητά τους θέσεις.
Τρίτον, οι μετατασσόμενοι υπάλληλοι θα αμείβονται με τους μισθούς που ελάμβαναν στις υπηρεσίες από τις οποίες μετατάσσονται.
Η κατάρτιση νέου θεσμικού πλαισίου για τις μετατάξεις, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη μιλώντας στο «Βήμα», υπαγορεύθηκε από την ανάγκη να μη γίνουν μαζικές απολύσεις μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο, κάτι που ζητούν επίμονα στελέχη της τρόικας στο πλαίσιο της μείωσης των λειτουργικών δαπανών των υπηρεσιών. «Υπό την παρούσα κατάσταση λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών», επισημαίνουν χαρακτηριστικά, «δεν μπορεί να επέλθει σοβαρή εξοικονόμηση πόρων.Αυτή θα προκύψει μόνον αν πάμε σε ευρεία αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα».

Ιδού η Ρόδος...

Πιλότος για το νέο σύστημα μετατάξεων θα είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα θεσπιστούν για τη μετάταξη περίπου 2.500 εργαζομένων στον ΟΣΕ μόλις τεθεί σε ισχύ το πρόγραμμα εξυγίανσης του Οργανισμού. Θα ακολουθήσουν παρόμοια προγράμματα για όλες τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, για τις οποίες το πλεονάζον προσωπικό έχει αποφασιστεί να μεταφερθεί σε υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέαεκεί όπου υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις. Οι «μετατάξεις-εξπρές» θα εφαρμοστούν σε δεύτερη φάση σε περίπου 15.000 υπαλλήλους που υπηρετούν σήμερα στα 6.000 ΝΠΔΔ των ΟΤΑ τα οποία θα καταργηθούν το πρώτο δίμηνο του 2011. Κυβερνητικά στελέχη ωστόσο δεν αποκλείουν να υπάρξουν μαζικές μετακινήσεις προσωπικού και από τους δήμους προς τις κεντρικές υπηρεσίες ή και αντίστροφα. «Υπάρχουν δήμοι» , ανέφεραν χαρακτηριστικά, «όπως είναι ο Δήμος Ρόδου, στους οποίους, παρ΄ ότι είναι υπερχρεωμένοι,υπηρετούν 2.500 υπάλληλοι. Εχουμε εντοπίσει πολλές παρόμοιες περιπτώσεις ».

Αναδιοργάνωση των υπηρεσιών

Το μεγάλο κύμα των μετατάξεων, που εκτιμάται ότι θα υπερβεί τις 30.000 μόνιμους υπαλλήλους, θεωρείται ότι θα προκύψει μετά τη ριζική αναδιοργάνωση των υπηρεσιών των υπουργείων στην οποία θα προχωρήσει η κυβέρνηση το πρώτο τρίμηνο του 2011. Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης προβλέπει την κατάργηση ή τη συγχώνευση όχι μόνο των περιττών ή ανενεργών υπηρεσιών και οργανισμών, αλλά και των υπηρεσιών των οποίων οι αρμοδιότητες επικαλύπτονται με άλλες υπηρεσίες. Στο νέο καθεστώς των μετατάξεων θα υπαχθούν μόνον οι μόνιμοι υπάλληλοι, καθώς όλοι οι συμβασιούχοι, τόσο των δήμων όσο και του στενού δημόσιου τομέα και των ΔΕΚΟ, θα απολυθούν προκειμένου να εξοικονομηθούν 200 εκατ. ευρώ. Ακόμη, 500 εκατ. ευρώ, όπως έχει δεσμευθεί η χώρα μας στο μνημόνιο (κάτι το οποίο συζητήθηκε και στη συνάντηση Ραγκούση- τρόικας), θα εξοικονομηθούν από τον «Καλλικράτη».
«Το βήμα»