Καυτή πατάτα στα χέρια της κυβέρνησης ο ΟΣΕ.
Εχει κοπεί κάθε γέφυρα συνεννόησης με τους σιδηροδρομικούς
Του Κώστα Σιαμέλη στην "Μακεδονία"
Χρειάστηκαν περισσότερες από τέσσερις ώρες διαβουλεύσεων μεταξύ του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Δημήτρη Ρέππα και των συνδικαλιστών των σιδηροδρομικών, προκειμένου να συμφωνήσουν ότι... διαφωνούν. Στην άκαρπη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής φάνηκε ξεκάθαρα ότι πολύ δύσκολα θα βρεθεί σύντομα μια κοινή φόρμουλα μεταξύ της κυβέρνησης και των εργαζομένων. Οι σιδηροδρομικοί καταγγέλλουν ότι στη συνάντηση, η οποία κατέληξε σε φιάσκο, δεν κλήθηκαν να συζητήσουν καλόπιστα, να διαπραγματευτούν και να συμβιβαστούν. Θεωρούν ότι το υπουργείο τούς επιφύλαξε τον ρόλο του ακροατή και όχι του συνομιλητή σε μια σύσκεψη καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα. “Οι υποχωρήσεις του υπουργείου είναι οριακές και δεν αφορούν τα κυρίαρχα ζητήματα. Το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας δεν έπεσε καν στο τραπέζι του διαλόγου”, δήλωσε στη “ΜτΚ” ο πρόεδρος του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών Ελλάδας Γιάννης Βλάχος και πρόσθεσε: “Αν θέλει η πολιτική ηγεσία να μας συναντήσει ξανά, θα πρέπει να αλλάξει την ατζέντα της και να είναι έτοιμη για πραγματικό διάλογο και αμοιβαίες υποχωρήσεις”. Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ δεν βλέπουν πλέον άλλον δρόμο εκτός από αυτόν των απεργιακών κινητοποιήσεων. Σήμερα ο ΣΣΒΕ πραγματοποιεί στα γραφεία του συνδέσμου σύσκεψη των διοικήσεων των κλαδικών σωματείων της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω δράση τους.
Απεργία την Πέμπτη
Την ερχόμενη Πέμπτη, άλλωστε, οι σιδηροδρομικοί πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, η οποία θα έχει χαρακτήρα επαναλαμβανόμενο. Για τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ το επίμαχο νομοσχέδιο δεν πλήττει μόνο αυτούς αλλά όλους τους πολίτες. “Ο σιδηρόδρομος όχι μόνο θα χάσει τον κοινωνικό του χαρακτήρα αλλά και την αξιοπιστία του. Στον βωμό της υποτιθέμενης κερδοφορίας αυξάνουν το κόστος των εισιτηρίων, καταργούν δρομολόγια και δημιουργούν άγονες γραμμές. Αλίμονο αν οι διοικούντες των σιδηροδρόμων ενδιαφέρονται μονάχα για το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη και αδιαφορούν για το επαρχιακό δίκτυο”, υπογράμμισε ο Γ. Βλάχος. Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να δυναμιτίσει περισσότερο το κλίμα και φαίνεται να προσδοκά μια συναίνεση της τελευταίας στιγμής. “Η βούληση της κυβέρνησης είναι να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο δεν άγγιξε το πολιτικό σύστημα τα τελευταία χρόνια και επιβάρυνε φορολογικά τον έλληνα πολίτη, ενώ την ίδια ώρα απαξίωνε τον ελληνικό σιδηρόδρομο. Η λύση αυτή θα είναι τέτοια που θα κρατήσει όρθιο τον σιδηρόδρομο, θα τον εντάξει στα διευρωπαϊκά δίκτυα και θα έχει οικονομικά αποτελέσματα με πλήρη εξυγίανση”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Χάρης Τσιόκας και πρόσθεσε: “Διαβεβαιώσαμε τους εργαζόμενους ότι οι τακτικές αποδοχές τους δεν θα θιγούν, δεν θα υπάρξει καμία απόλυση και το πλεονάζον προσωπικό θα απασχοληθεί σε υπηρεσίες του δημοσίου”.
Μετατάξεις 2-3 χρόνια πριν από τη σύνταξη
Διευκρινίσεις σχετικά με το θέμα των μετατάξεων και της συνταξιοδότησης των εργαζομένων του ΟΣΕ έδωσε ο υφυπουργός Μεταφορών και Δικτύων Σπύρος Βούγιας (φωτ.). Σύμφωνα με τον υφυπουργό, για το θέμα των μετατάξεων υπάρχουν ανάγκες σε μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα, όπου οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ μπορούν να μεταταγούν και να προσφέρουν εργασία. Ο κ. Βούγιας επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να γίνουν περικοπές στις τακτικές αποδοχές, όπως βασικός μισθός και πρωτεύοντα επιδόματα, αλλά σημείωσε ότι θα υπάρξουν μειώσεις στις δευτερεύουσες απολαβές. Οι εργαζόμενοι ζητούν να μην καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να μη μειωθούν οι τακτικές αποδοχές και υποστηρίζουν ότι υπάρχουν δεκάδες υπάλληλοι κοντά στη σύνταξη, οι οποίοι όμως δεν έχουν φθάσει τα 58 έτη και θα πρέπει να μπορούν να εκμεταλλευτούν το δικαίωμα από τον νόμο Λοβέρδου για εξαγορά των τελευταίων επτά ετών ή και της στρατιωτικής θητείας ώς το 2015, ώστε να μη χρειαστεί να μεταταχθούν ύστερα από 33 ή 35 χρόνια προϋπηρεσίας. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, ο αριθμός των σιδηροδρομικών που θα μπορούσε να αποχωρήσει με σύνταξη εξαγοράζοντας σήμερα έτη προϋπηρεσίας μπορεί να ξεπερνά τους 2.500, επομένως μπορεί και να μη χρειάζονται μετατάξεις.
Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο όμιλος του ΟΣΕ θα διαχωριστεί σε τέσσερις βασικές εταιρείες. Στον ΟΣΕ, στον οποίο θα συγχωνευθεί και η ΕΔΙΣΥ, τη ΓΑΙΑΟΣΕ, την ΕΡΓΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Παράλληλα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπει ιδιωτικός φορέας, ο οποίος θα μπορεί να έχει και τη διοίκηση. Ο ΟΣΕ θα ασκεί καθήκοντα διαχειριστή της σιδηροδρομικής γραμμής. Η ΓΑΙΑΟΣΕ θα επιφορτιστεί με την αξιοποίηση, διαχείριση και εκμετάλλευση ακινήτων του πργανισμού. Η ΕΡΓΟΣΕ θα αναλάβει τη μελέτη, δημοπράτηση, προμήθεια, κατασκευή, διοίκηση έργων σιδηροδρομικής υποδομής. Στις αρμοδιότητες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ περιλαμβάνονται η παροχή υπηρεσιών έλξης για τη σιδηροδρομική μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών, η ανάπτυξη, οργάνωση και εκμετάλλευση αστικών, προαστιακών, περιφερειακών, υπεραστικών και διεθνών επιβατικών και εμπορευματικών σιδηροδρομικών μεταφορών, καθώς και μεταφορών πάσης φύσεως με συστήματα σταθερής τροχιάς.
Το σιδηροδρομικό δίκτυο χωρίζεται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες:
- Ενεργό δίκτυο στο οποίο διενεργούνται σιδηροδρομικές μεταφορές
- Δίκτυο υπό κατασκευή
- Ενεργό δίκτυο σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας, στο οποίο εκτελούνται εργασίες συντήρησης και επισκευής, ώστε να ενταχθεί αργότερα στο ενεργό δίκτυο
- Καταργημένο δίκτυο στο οποίο δεν διενεργούνται σιδηροδρομικές μεταφορές και παύει να αποτελεί μέρος της εθνικής σιδηροδρομικής υποδομής
Σε ότι αφορά την τιμολογιακή πολιτική, από 1-1-2011 καταργούνται κάθε είδους εκπτώσεις στα κόμιστρα, ειδικές τιμολογήσεις μεταφοράς, καθώς και κάθε άλλη υποχρέωση μεταφοράς επιβατών ή φορτίου με οικονομικούς όρους. Θα πρέπει επίσης να αποχωρήσουν 1.600 εργαζόμενοι από τον ΟΣΕ και 751 από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Το πλεονάζον προσωπικό θα μεταταχθεί σε οργανισμούς και υπηρεσίες του δημόσιου τομέα. Με την έναρξη ισχύς του νόμου καταργούνται οι συλλογικές ρυθμίσεις που ισχύουν στην εταιρεία και συγκεκριμένα: Ο γενικός κανονισμός προσωπικού ΟΣΕ, ο κανονισμός ωρών εργασίας και ανάπαυσης προσωπικού ΟΣΕ, ο κανονισμός δευτερευουσών απολαβών και οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας προσωπικού ΟΣΕ. Θα ακολουθήσει συλλογική διαπραγμάτευση με αντικείμενο τον εξορθολογισμό και την αντικατάστασή τους από άλλες. Το νομοσχέδιο προβλέπει τέλος τη σύσταση ανεξάρτητης διοικητικής αρχή με την επωνυμία Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ).