Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Πρακτικά της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλης που διερεύνα τις υποθέσεις siemens. Καταθέσεις των Μηχανικων του ΟΣΕ κ.κ. Μπιρλιράκη και Μπασαγιάννη.

Στην Αθήνα σήμερα, ημέρα Τρίτη 13 Ιουλίου 2010 και ώρα 11.29΄ συνεδρίασε στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» (223) του Μεγάρου της Βουλής η Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης ‘SIEMENS’ στο σύνολό της, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής κ. Ιωσήφ Βαλυράκη, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Εξέταση μαρτύρων. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ. Αηδόνης Χρήστος, Γρηγοράκος Λεωνίδας, Κεγκέρογλου Βασίλης, Μακρυπίδης Ανδρέας, Τόλκας Άγγελος, Οικονόμου Παντελής, Παπαγεωργίου Αθανάσιος, Ρήγας Παναγιώτης, Τσόνογλου-Βυλλιώτη Βασιλική, Τζαβάρας Κωνσταντίνος, Νεράντζης Αναστάσιος, Αποστολάκος Γρηγόριος, Καμμένος Πάνος, Κόλλια-Τσαρουχά Μαρία, Παφίλης Αθανάσιος, Αϊβαλιώτης Κωνσταντίνος, Παπαδημούλης Δημήτριος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Ο κ. Χριστοδουλάκης, ο κ. Πολύδωρας, ο κ. Αλογοσκούφης, ο κ. Λιάπης και ο κ. Βερελής μας έστειλαν πληροφορίες.
Ο κ. Αλογοσκούφης μας έστειλε μια επιστολή, αλλά δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι μας λέει. Συγκεκριμένα αναφέρει: Δεν έχω υπογράψει εγώ τίποτα σε σχέση με τη SIEMENS με προγραμματικές ή άλλες συμβάσεις, αλλά παρ’ όλα αυτά στο βαθμό που θα μπορούσα να συμβάλω στο έργο της Εξεταστικής Επιτροπής είναι αυτονόητο ότι βρίσκομαι στη διάθεσή σας για τυχόν περαιτέρω διευκρινίσεις στα πλαίσια του Συντάγματος και των νόμων της χώρας.
Μάλλον αρνείται. Αντιλαμβάνεστε, όμως, ότι σε όποιον αρνείται θα πάει ο Εισαγγελέας να το ζητήσει.Έχω μια επιστολή από την κυρία Νικολακέα σχετικά με την υπ’ αριθμόν 1500/2001 δικογραφία που έχει ζητηθεί, για την άρση του απορρήτου των κινητών που φέρεται ότι είχε ο κ. Χριστοφοράκος.
Έχω, επίσης, από την κυρία Νικολακέα φωτοτυπίες των απαντήσεων των Τραπεζών ROYAL BANK OF SCOTLAND, ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, CITIBANK, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ, FBB, PROTON BANK, BNP PARIBAS κ.λπ., της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, καθώς και φωτοτυπία του υπ’ αριθμόν 1500 φακέλου του Συμβουλίου Εφετών. Πρόκειται για απαντήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Ο κ. Φιοράκης αποστέλλει φωτοτυπία της απάντησης της ALPHA BANK και των ελληνικών Τραπεζών.
Ο κ. Χαμηλοθώρης αποστέλλει κατάλογο εφετών υπηρετούντων στο Εφετείο Αθηνών. Δεν περιλαμβάνονται εφέτες που προήχθησαν προσφάτως στο βαθμό του Προέδρου ή ευρίσκονταν σε αναρρωτική άδεια. Απ’ αυτούς ορίστηκε ο Εφέτης κ. Χριστοδούλου να συνδράμει την Επιτροπή μας. Ενημερώθηκε ο Προϊστάμενος του Εφετείου. Ενημερώθηκε και ο ενδιαφερόμενος.
Στο εξής για όποια συνδρομή χρειαζόμαστε έχουμε τον κ. Χριστοδούλου. Και θα συνοδεύσει την Επιτροπή μας στο εξωτερικό και θα μας βοηθήσει για τη σύνταξη κειμένων που έχουν να κάνουν με δικαστικές συνδρομές και, επίσης, θα χρησιμεύσει ως liaison στις επαφές μας με τις δικαστικές αρχές του εξωτερικού, πάντα στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής.
Έχουμε, επίσης, παροχή στοιχείων από τον κ. Γκρόζο. Στον κύριο Γκρόζο θα επανέλθουμε, γιατί αρχίζει και αυτός να μας στέλνει κάμποσες κούτες. Έξι κούτες και κάμποσα ντοσιέ λογαριασμών.
Το Προεδρείο εξουσιοδοτεί, βεβαίως, να στείλει την απάντηση ότι εμείς δεν έχουμε υποδομή και ότι τα στοιχεία θα πρέπει να μας έρχονται με index, οργανωμένα. Το ίδιο ισχύει και για τα υλικά που ήρθαν από τους Ελεγκτές Δημόσιας Υγείας. Τα βλέπετε, τα ακούτε, τα ακούω και εγώ στα κανάλια. Το υλικό αυτό κατευθύνθηκε και στο Υπουργείο Υγείας και στην Επιτροπή μας. Δεν διέρρευσε τίποτα από την Επιτροπή μας. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω γι’ αυτό.
Υπάρχει, επίσης, επιστολή από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με τη διευθέτηση της υπόθεσης SIEMENS ζήτησε από τις εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών για τα πιστωτικά ιδρύματα που είναι μέλη του Χρηματιστηρίου στοιχεία που σχετίζονται με τη χρηματιστηριακή δραστηριότητα των προσώπων που αναφέρονται στην ανωτέρω επιστολή. Ζητάει πρόσθετα στοιχεία για τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου πέντε προσώπων που αναφέρονται στην επιστολή.
Ο κ. Σαμπατακάκης αποστέλλει πορίσματα ελέγχου και συγκεκριμένα αναφέρει: «Κατόπιν των πιο πάνω εντολών σας στέλνουμε 50 πορίσματα που αφορούν 164 συμβάσεις της εταιρείας SIEMENS με ισάριθμούς φορείς υγείας, νοσοκομεία, διοικήσεις υγειονομικών περιφερειών. Σας ενημερώνουμε δε ότι, πρώτον, οι έλεγχοι συνεχίζονται για τις υπόλοιπες συμβάσεις, όπως σας ενημερώσαμε και με το από 16/6/2010 έγγραφό μας. Τα έγγραφα των φακέλων κάθε πορίσματος, στα οποία στηρίχθηκε ο έλεγχος των επενδυτών, μπορούν να σας αποσταλούν, εφόσον η Επιτροπή κρίνει ότι είναι χρήσιμα στο έργο της. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκίρνιση.»
Το παραπάνω έγγραφο κοινοποιείται στην Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου., στη Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης (Ρακιντζή). Εσωτερική διανομή στη Γραμματεία, στον Τομέα Διοικητικού Οικονομικού Ελέγχου, στον Τομέα Υγειονομικού Φαρμακευτικού Ελέγχου, στο γραφείο ΣΕΥΠ περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης.
Όλα αυτά τα έγγραφα που έχουν έρθει στην Επιτροπή και τα πιο πολλά έχουν φωτοτυπηθεί κατατίθενται στα Πρακτικά.
Πότε τελειώνουμε, κύριε γραμματεύ;
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, μας προέκυψε ο Γκρόζος και γι’ αυτό πήγαμε πίσω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αφήστε τον Γκρόζο. Νομίζω ότι δεν περιμένουμε τίποτα απ’ αυτά που μας στέλνει ο κ. Γκρόζος.
Να τελειώσουν νωρίς και να διανεμηθούν στα Κόμματα. Άλλωστε υπάρχει και ενδιαφέρον των δημοσιογράφων γι’ αυτά.
Συνεχίζω με άλλο έγγραφο σχετικά με τον κοστολογικό έλεγχο:
Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος. Θέμα: Κοστολογικός έλεγχος για τις προγραμματικές συμβάσεις 33 Α, 39 και 41 του ΟΣΕ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ποιος το υπογράφει, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παναγιώτης Θεοφανόπουλος, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ.
Όλα αυτά τα υλικά είναι στη διάθεσή σας, κύριοι συνάδελφοι. Θα έλεγα, όμως, να συμφωνήσουμε να δοθεί προτεραιότητα στα υλικά της υγείας-πρόνοιας, μιας και έχει υπάρχει μεγάλη δημοσιότητα.
Έχουμε, επίσης, επιστολή από τον κύριο Παναγιώτου: Ενημερωτικό σημείωμα Γεωργίου Φλέσσα. Αφορά τα υλικά που είχαν ζητηθεί από την Επιτροπή μας.
Έχουμε επίσης ένα φάκελο από τον κ. Ρουσσόπουλο, που περιέχει κάποια cd.
Κύριοι συνάδελφοι, θα πρότεινα να τελειώνουμε σήμερα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Αν χρειαστεί, θα τους ξανακαλέσουμε ή θα καλέσουμε άλλους, εάν προκύψει θέμα. Μιλάω για το υπηρεσιακό επίπεδο. Μπορούμε σήμερα, λοιπόν, να τελειώνουμε και με τον κ. Ζαχόπουλο, τον ΟΣΕ και το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε αύριο να έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τον κ. Βερελή και μεθαύριο τον κ. Λιάπη και να ολοκληρώσουμε τις εργασίες της Επιτροπής. Επίσης, θα παρακαλούσα για τη συναίνεσή σας και τη συμφωνία σας αυτή την εβδομάδα –και ελπίζω να ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα- να ολοκληρωθούν τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής, με το δεδομένο ότι έχουμε πλέον στη διάθεσή μας και τον Εφέτη, ο οποίος μπορεί να συνεργαστεί με τις υπηρεσίες και να συνδιαμορφώσει τα κείμενα δικαστικής συνδρομής.
Παρακαλώ, να εισέλθει στην Αίθουσα ο πρώτος μάρτυρας.
(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην Αίθουσα ο μάρτυρας)
Κύριε μάρτυς, πείτε μας το όνομά σας και την ιδιότητά σας για τα Πρακτικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Ονομάζομαι Μπιρλιράκης Ευάγγελος. Είμαι πολιτικός μηχανικός. Δούλεψα στον ΟΣΕ και μετά στον ΕΔΙΣΥ για είκοσι πέντε χρόνια. Σε ό,τι αφορά αυτή την υπόθεση, είμαι επιβλέπων των έργων πολιτικού μηχανικού, του έργου του Προαστιακού «Πειραιάς-Τρεις Γέφυρες».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, βάλτε το χέρι σας στο Ευαγγέλιο για τον όρκο: «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια, όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω ή να αφαιρέσω κάτι».
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Ορκίζομαι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Μπιρλιράκη, αυτός ο Προαστιακός ξεκίνησε ως έργο συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι δεν είναι; ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Όχι, δεν είναι ακριβώς έτσι. Όταν λέμε για αυτό τον Προαστιακό, μιλάμε για το συγκεκριμένο έργο, γιατί είναι τρεις συμβάσεις. Εγώ είμαι επιβλέπων της σύμβασης «Πειραιάς-Τρεις Γέφυρες», αυτό δηλαδή που κάνει ο ΟΣΕ αρχικά και ο ΕΔΙΣΥ μετά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό δεν ξεκίνησε ως Ολυμπιακό έργο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Ναι, αλλά όχι συγχρηματοδοτούμενο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με την ΕΡΓΟΣΕ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Με την ΕΡΓΟΣΕ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι, όμως, συγχρηματοδοτούμενο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Περιείχε προγράμματα συγχρηματοδότησης…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ευρωπαϊκά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Βεβαίως ευρωπαϊκά. Όμως, η ένταξη δεν είχε γίνει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ξεκίνησε, όμως, ως συγχρηματοδοτούμενο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Ναι, όπως όλα τα έργα, με σκοπό να χρηματοδοτηθεί…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Καλώς. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε για θέματα…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Το ξέρω. Έχω διαβάσει και τα Πρακτικά και είμαι ενήμερος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μπράβο. Σας βρίσκω ενημερωμένο. Να μας δώσετε, λοιπόν, τα φώτα σας εδώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Ό,τι θέλετε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ένα έργο, το οποίο ξεκίνησε ως Ολυμπιακό, τι ορίζοντα κατασκευαστικό είχε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Ήταν να γίνει πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σε πόσο χρόνο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Για οκτώ μήνες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα έκλεινε, δηλαδή, η γραμμή «Πειραιάς-Τρεις Γέφυρες»; Επί οκτώ μήνες θα δουλεύατε και θα το βγάζατε. Θα έκλεινε η γραμμή;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Τι εννοείτε «θα έκλεινε»; Θα γινόταν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εγώ ρωτώ εάν θα έκλεινε η γραμμή, δηλαδή ότι δεν κυκλοφορούν πια οι συρμοί.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Όχι, ποτέ δεν θα έκλεινε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και πώς θα το βγάζατε σε οκτώ μήνες;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Να σας πω τα τεχνικά του έργου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αφήστε τα τεχνικά. Εδώ μιλάμε για κοινή λογική. Σε οκτώ μήνες, με τους συρμούς να πηγαινοέρχονται και μάλιστα εν όψει προετοιμασίας Ολυμπιακών Αγώνων που θα υπήρχε αυξημένος φόρτος, εσείς θα κάνατε το έργο; Τι ήσασταν; Μάγοι; Είναι λογικό να γινόταν σε οκτώ μήνες; Με συγχωρείτε, αλλά είναι κοινή λογική. Θα γινόταν σε οκτώ μήνες; Για πείτε μας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Ξέρω όλο το έργο και μπορώ να σας απαντήσω. Μοιάζει δύσκολο κατ’ αρχήν το οκτώ μήνες. Είναι δύσκολο. Όμως να σας θυμίσω…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι δυνατό, όμως, κατά την άποψή σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Είναι δυνατό, δυνατότατο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δηλαδή το έργο σήμερα έχει τελειώσει.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Όχι, δεν έχει τελειώσει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Λέγαμε, οκτώ μήνες το 2003 ή κάνω λάθος.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Το 2003 λέγαμε για οκτώ μήνες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι χρόνο έχουμε τώρα; Έχουν περάσει οκτώ χρόνια;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Από το 2005 που υπεγράφη η σύμβαση, μέχρι σήμερα, είναι πέντε χρόνια. Πράγματι, δεν έχει τελειώσει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κάτι πρέπει να φταίει γι’ αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Φυσικά. Πολλά όμως. Και άλλα έργα και το διπλανό…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αφήστε τα άλλα. Εμείς δεν τελειώνουμε με το συγκεκριμένο, θα μπούμε και σε άλλα; Συγκριτικά στοιχεία θα βγάλουμε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Ήθελα να μιλήσω για το ακριβός διπλανό έργο του προαστιακού που κι αυτό δεν έχει τελειώσει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι σημαίνει αυτό; Ότι όποιος παραβιάζει τους κανόνες, δημιουργεί ηθική;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Όχι, βέβαια. Δεν σημαίνει τίποτα για το συγκεκριμένο έργο. Παρ’ όλο αυτά όταν η χώρα εκτελούσε τα έργα, αν θυμάστε, υπήρχαν πολλές αντιδράσεις, ακόμη και από τον ξένο Τύπο, για το αν η Ελλάδα θα προλάβει να κάνει αυτά τα έργα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άλλα έργα πρόλαβε η Ελλάδα να τα ολοκληρώσει.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Έχω δουλέψει σε ολυμπιακά έργα, έχω ξενυχτήσει, νύχτες ολόκληρες για έργα του ΟΣΕ και μπορώ να πω ότι τότε τα πράγματα γινόντουσαν. Τότε η Ελλάδα ήταν αλλιώτικη. Όταν είχα ένα πρόβλημα με οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η μετέπειτα κυβέρνηση δηλαδή…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Όχι. Η νοοτροπία η ελληνική στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν εντελώς διαφορετική από αυτό που ζούμε σήμερα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ήταν δηλαδή θέμα νοοτροπίας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Ομοψυχίας, αν θέλετε, όλων των υπηρεσιών, το πρόβλημα να λύνεται άμεσα, την ίδια μέρα. Σήμερα κάνεις μια αίτηση να μετακινήσεις μια σωλήνα σε οποιαδήποτε υπηρεσία και περιμένεις μήνες, όπως κινείται όλο το ελληνικό δημόσιο. Τότε το ελληνικό δημόσιο κινούνταν εντελώς διαφορετικά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πότε δημιουργήθηκε αυτό; Διότι τότε, το 2003, πήγαιναν όλα καλά. Σήμερα δεν πάει τίποτα. Αυτό έγινε με κάποιο τρόπο αυτόματο και απότομο; Ή ήρθε προοδευτικά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Πολλά πράγματα στο δημόσιο κινούνται αργά. Υπηρετώ στο δημόσιο 25 χρόνια και δικαιούμαι, αν θέλετε, να το πω. Και πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες κινούνταν όλα πολύ αργά το δημόσιο και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Φταίει το δημόσιο που κινήθηκε αργά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Όχι, δεν φταίει. Ανάποδα. Την περίοδο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ένα, δύο, τρία χρόνια πριν, τα πάντα κινούνταν πολύ γρήγορα. Το έχω ζήσει αυτό, το έχω βιώσει. Είχα επιβλέψει και άλλα έργα, μεγάλα τότε και πράγματι έγιναν σε χρόνους που σήμερα είναι απίστευτο να γίνουν. Αυτή είναι η απάντησή μου στο αν τότε ήταν εφικτοί οι οκτώ μήνες. Για μένα ως μηχανικό –και μάλιστα έχω ζήσει τον ΟΣΕ- μπορώ να πω ότι ναι, τότε ήταν δυνατόν, με όσα ξέραμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν έγινε πάντως.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Δεν έγινε για πολλούς λόγους που μπορώ να τους αναλύσω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το ίδιο χρονοδιάγραμμα ίσχυε και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά το 2004;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Αυτό είναι υποχρεωτικό, βεβαίως. Όπως δημοπρατηθεί ένα έργο, όταν υπογραφή η σύμβαση…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ήταν εφικτό, κατά την άποψή σας, μετά το 2004, να μένει κανείς στο ίδιο χρονοδιάγραμμα; Εκ των πραγμάτων δεν ήταν, θα μου πείτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Με τη νομοθεσία, δεν μπορεί να το αλλάξει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μη μου το πηγαίνετε στη διαδικασία, γιατί μου μιλήσατε για νοοτροπία.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Το ελληνικό δημόσιο το ξέρουμε όλοι. Εδώ ζούμε όλοι. Είδαμε να γίνονται θαύματα χρονικά στα τεχνικά έργα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μετά η χώρα επανήλθε σ’ αυτό που ήταν και αρκετά πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Υπέθεσα ότι θα έπρεπε να καταγγελθεί η σύμβαση, αφού δεν θα γινόταν που δεν θα γινόταν και να πάμε σε ένα άλλο έργο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Η διαδικασία χρονικής επέκτασης των συμβάσεων δημοσίων έργων, είναι κάτι πολύ κοινό. Δεν απαγορεύεται από τη νομοθεσία. Γίνεται σε όλα σχεδόν τα έργα. Να σας κάνω μια διαφοροποίηση. Μια σύμβαση για παράδειγμα ενοικίασης ενός κτηρίου, αν παραταθεί, αυτό ναι, αυξάνει το οικονομικό της αντικείμενο. Η παράταση στα έργα δεν έχει αυτό το νόημα. Η παράταση δίνεται όταν ο κύριος του έργου θέλει να κάνει το έργο, ο ίδιος αυξάνει τον συμβατικό χρόνο προκειμένου να υφίσταται νομικά η σύμβαση. Άλλως, αν δεν δοθεί παράταση, δεν υφίσταται η σύμβαση. Αν θέλει, λοιπόν, κάποιος να κάνει το έργο, πρέπει όταν οι λόγοι είναι αποδεκτοί από την υπηρεσία, να εγκρίνει την παράταση. Θα μπορούσε η υπηρεσία ακόμη και από μόνη της να δώσει παράταση, αν το θέλει, σε περίπτωση που ο ανάδοχος δεν ζητά παράταση για οποιοδήποτε λόγο τυχόν θέλει να φύγει από το έργο. Η υπηρεσία οφείλει να τον υποχρεώσει να το κάνει, διότι έχει υπογράψει μια σύμβαση. Δεν αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση. Εδώ ήταν κατόπιν αιτήσεων του αναδόχου οι παρατάσεις. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι ιδιαίτερο στο συγκεκριμένο έργο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η κυρία Τσόνογλου έχει το λόγο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ενόψει αυτών των παρατάσεων υπήρξε ζημία του ΟΣΕ και κατ’ επέκταση του βασικού μετόχου που ήταν και το δημόσιο, λόγω των ανατιμήσεων και των αναθεωρήσεων των τιμών;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Δώστε μου λίγο χρόνο να εξηγήσω αυτό το δύσκολο πράγμα…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δεν είναι δύσκολο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Τολμώ να το πω δύσκολο, διότι έχω διαβάσει αρκετά από τα Πρακτικά της επιτροπής σας και κατά τη γνώμη μου έχει γίνει δύσκολο ένα πράγμα πολύ απλά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εμείς εξ ανάγκης και υπηρέτησης μια πολιτικής λειτουργίας δίνουμε στη δημοσιότητα τα Πρακτικά. Ουσιαστικά είναι ανάκριση και είναι μυστική. Άρα, μη μένετε στα Πρακτικά και στην εικόνα που έχετε από τα Πρακτικά. Επικεντρωθείτε στη διαδικασία αυτή, την ακροαματική και μείνετε σ’ αυτά που σας ρωτάνε οι Βουλευτές. Οι Βουλευτές έχουν πολύ καλή εικόνα να ξέρετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Δεν έχω ξανά έρθει εδώ και δεν ξέρω τι ακριβώς γίνεται.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Υπήρξε ζημία του ΟΣΕ κατά το ποσό των χρημάτων που κατέβαλε η αναθεώρηση του τιμήματος, που προσφέρθηκε το 2003 μέχρι το 2005;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Θα μπορούσα να σας απαντήσω πρώτα ότι δεν υπάρχει καμία ζημία. Παρ’ όλο αυτά να σας δικαιολογήσω γιατί το λέω. Οι αναθεωρήσεις των τιμών είναι μια διαδικασία που συμβαίνει σε όλα τα έργα είτε δοθούν παρατάσεις είτε δεν δοθούν παρατάσεις…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Γνωρίζουμε θεωρητικά ότι έτσι είναι. Αλλά εδώ που είχαμε έντεκα παρατάσεις, υπήρξε μεγάλη αύξηση του τιμήματος ενόψει αυτών των αναθεωρήσεων;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Όχι, είναι φυσιολογική αύξηση λόγω του χρόνου εκτέλεσης των εργασιών.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Οι παρατάσεις δίνονται μονομερώς ή συμφωνημένα και από τα δύο μέρη;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Τι εννοείτε;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τις παίρνει αυτεπάγγελτα ο εργολάβος; Ή συμφωνεί η ηγεσία του ΟΣΕ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Όχι, βέβαια. Ο ανάδοχος κάνει την αίτηση εκθέτοντας τους λόγους για τους οποίους αιτείται την παράταση, στη συγκεκριμένοι περίπτωση όλοι οι λόγοι ήταν μη ευθύνης του αναδόχου και εξ’ αυτής της αιτίας ο ΟΣΕ δέχεται και εγκρίνει την επέκταση της σύμβασης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Άρα, υπήρξε αποδοχή του ΟΣΕ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Βεβαίως, σε όλες τις παρατάσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Άλλαξαν οι τεχνικοί όροι του έργου γιατί δεν είχε γίνει σωστή η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Δεν ισχύει ότι δεν είχε γίνει σωστή. Ισχύει ότι κατέπεσε μέρος της περιβαλλοντικής μελέτης. Δεν υπάρχει έννοια, δεν έγινε σωστή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Ένα μέρος της περιβαλλοντικής μελέτης ακυρώθηκε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτό είχε ως συνέπεια μεγάλη καθυστέρηση του έργου;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Βεβαίως.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Είχε αλλαγή του αντικειμένου του από επίγειο σε υπόγειο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Όχι. Όχι του έργου αυτού. Η περιβαλλοντική μελέτη προβλέπει υπογειοποίηση, το έργο αυτό δεν άλλαξε σε τίποτα. Παρέμεινε όπως είχε δημοπρατηθεί, διότι η επίγεια χάραξη κι αυτά που γίνονται ακόμη στο έργο, αποτελούν μέρος της νέας περιβαλλοντικής και βεβαίως αντικείμενο συμβατικό του έργου. Δεν έγιναν άλλα πράγματα απ’ αυτά που έπρεπε να γίνουν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Το έργο αυτό κατακυρώθηκε το 2005. σωστά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Το 2003. Το 2005 υπεγράφη η σύμβαση.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μεταξύ 2003 και 2005 που δεν είχαμε Ολυμπιακούς Αγώνες το 2005 ώστε να κριθεί η συνδρομή του κατ’ επείγοντος, υπήρξε μια διάταξη η οποία μετέβαλε τον μαθηματικό τύπο.
Γιατί δεν εφαρμόστηκε αυτή η διάταξη; Γιατί δεν καταγγέλθηκε η σύμβαση, ώστε να γίνει καινούργια προκήρυξη με τον καινούργιο μαθηματικό τύπο και να προσέλθουν ενδεχομένως άλλοι μειοδότες με ακόμη μεγαλύτερη έκπτωση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Κατ’ αρχήν, σαν επιβλέπων του έργου δεν είναι αρμοδιότητά μου να το απαντήσω αυτό, παρ’ όλα αυτά μπορώ να σας πω τι γνωρίζω. Η κατακύρωση του διαγωνισμού που έγινε το 2003 -δεν θα σας τα πω ίσως τέλεια σε ό,τι αφορά τη νομική άποψη του θέματος- αποτελεί οιωνοί υπογραφή της σύμβασης υπό τους όρους που θέτει η απόφαση αυτή, που έλεγε «κατόπιν ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δεν μπορούσε όμως ο ΟΣΕ βάσει της νομοθεσίας δημοσίων έργων να κυρώσει αζημία στον διαγωνισμό, στον οποίο προσήλθε μόνο μία κοινοπραξία και μάλιστα με έκπτωση μικρότερη του 1%;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Αν θα μπορούσε να το κάνει το 2005; Από νομικής πλευράς δεν ξέρω να σας απαντήσω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το 1% είναι συνηθισμένη έκπτωση στους διαγωνισμούς του δημοσίου;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Εκείνη την εποχή, ναι. Για τις τιμές τις οποίες είχαμε στο συγκεκριμένο έργο είναι ευλογότατη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εννοείτε λόγω της αγωνίας μας και της προσπάθειάς μας της προ Ολυμπιακής;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Όχι. Εννοώ, ασχέτως προ Ολυμπιακής περιόδου των μικρών τιμών που είχε το συγκεκριμένο έργο σε σχέση με αντίστοιχα έργα που γίνονταν εκείνη την περίοδο πάλι για τον σιδηρόδρομο. Είχαν εκπτώσεις αντίστοιχες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Στο μεταξύ όμως από το 2003 μέχρι το 2005 υπήρξε νέο νομοθετικό πλαίσιο για εκπτώσεις από 18% - 35%. Γιατί δεν έγινε νέος διαγωνισμός για να ωφεληθεί το δημόσιο με χαμηλότερο τίμημα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Νομίζω ότι σας απάντησα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Υπέστη ζημία ο ΟΣΕ εξ αυτής της αιτίας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Δεν μπορώ να το πω αυτό. Η απάντησή μου είναι «όχι».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Είχαμε έκπτωση 1% από την κοινοπραξία τη μοναδική. Είχαμε και μία αναθεώρηση τιμών λόγω των παρατάσεων και του ότι φθάσαμε στο 2005 και τέλος πάντων αυτό το ποσοστό ανέβηκε σε ένα 15%. Άρα, δεν είχαμε την έκπτωση 1%. Μετεβλήθησαν οι όροι. Υπέρ του ΟΣΕ μετεβλήθησαν ή υπέρ του εργολάβου;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Δεν είναι εάν μετεβλήθησαν υπέρ του ενός ή του άλλου. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα έργα, είναι η νόμιμη διαδικασία. Οι τιμές που έχουν όλες οι συμβάσεις δεν είναι αυτές που αναγράφονται στο τιμολόγιο. Σε κάθε σύμβαση έργου ασχέτως παρατάσεως υπάρχει αναθεώρηση. Η τιμή που εφαρμόζεται κάθε φορά για να υπολογίσεις ένα κονδύλι είναι η αρχική τιμή της συμβάσεως επί έναν συντελεστή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δεν σας λέω να μας πείτε πως γίνεται η αναθεώρηση. Τα γνωρίζουμε αυτά. Αλλά λέμε ποια προσπάθεια έγινε ώστε να μειωθεί η ζημία του ΟΣΕ. Αυτό λέμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Ποιος να την κάνει την προσπάθεια; Όταν οι λόγοι είναι εξωτερικοί, είναι η αρχαιολογία, είναι το ΣΤΕ, ποιος να κάνει την προσπάθεια; Ο ανάδοχος δεν είχε κανένα όφελος…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Συγγνώμη, κύριε μάρτυς, επίσης εάν γνωρίζετε από τότε που εκδόθηκε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου πόσοι μήνες πέρασαν για να υπογραφεί η σύμβαση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Εάν θυμάμαι καλά 14 μήνες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εννοώ από τότε που βγήκε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Αυτή βγήκε στο τέλος του 2004.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Και υπεγράφη τον Απρίλιο του 2005, αν δεν κάνω λάθος. Έτσι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Ναι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Γιατί περίμενε τόσο πολύ ο ΟΣΕ για να υπογράψει τη σύμβαση; Έλειπε κάποιο πιστοποιητικό διαφάνειας από την Κοινοπραξία που καθυστερούσε να εκδοθεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Είχε γίνει μία προσφυγή για μη υπογραφή της σύμβασης από κάποια εταιρεία…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Η οποία απεσύρθη. Τα γνωρίζουμε όλα αυτά, γι’ αυτό σας ρωτάω.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): … τον Μάρτιο. Αυτό όμως δεν απεσύρθη άμεσα όμως.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αρχές Δεκεμβρίου του 2004.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Όχι, αυτό νομίζω ότι απεσύρθη τον Φεβρουάριο του 2005, μετά ζητήσαμε το πιστοποιητικό, ήλθε το πιστοποιητικό και υπεγράφη η σύμβαση.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πόσο καιρό περιμέναμε την Κοινοπραξία να φέρει το πιστοποιητικό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Γύρω στις 15 με 20 ημέρες. Δεν το θυμάμαι απ’ έξω.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Όχι πέντε μήνες.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Όχι βέβαια.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Το κομμάτι του διαγωνισμού 266 για το τρίτο τμήμα του Προαστιακού γιατί ακυρώθηκε; Ξέρετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Βεβαίως. Η 266 είχε βγει από την ΕΡΓΟΣΕ, αφορούσε κομμάτι από τις Τρεις Γέφυρες μέχρι του Ρέντη και ακυρώθηκε, δεν έγινε ο διαγωνισμός, δεν ολοκληρώθηκε, διότι κατέπεσαν οι περιβαλλοντικοί όροι, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου έγινε προσφυγή. Το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι ένα ακυρωτικό δικαστήριο. Υπήρχε ένα θέμα μέσα στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που δεν καλυπτόταν νομικά, κατ’ αυτού προσέφυγαν, κερδήθηκε και ακυρώθηκε αυτή η περιβαλλοντική μελέτη. Γι’ αυτό το έργο δεν προχώρησε ο διαγωνισμός.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είχε υποχρέωση να τη φτιάξει ο ΟΣΕ. Σωστά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Και να την εγκρίνει το ΥΠΕΧΩΔΕ. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Γιατί, λοιπόν, ακύρωσε ο ΟΣΕ παρά ταύτα ένα έργο που ενδιαφερόταν να τελειώσει, το τρίτο κομμάτι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Η ΕΡΓΟΣΕ το ακύρωσε και καλά έκανε. Δεν μπορεί κανένα έργο να ανατεθεί ή να δημοπρατηθεί χωρίς περιβαλλοντική μελέτη.
(Στο σημείο αυτή την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Βουλευτής κ. ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ)
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Χαίρω πολύ, το ξέρουμε αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Άρα, καλώς έκανε και το ακύρωσε. Δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δεν ήταν αναγκαίο για την ολοκλήρωση του Προαστιακού το κομμάτι αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Ήταν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τότε, πως «καλώς έκανε»;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Μα, δεν μπορούσε να το προχωρήσει μη έχοντας περιβαλλοντική.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δεν έπρεπε να κάνει μία καινούργια περιβαλλοντική και να προχωρήσει;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Αυτό έκανε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Και τι συνέβη;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Έκανε νέα περιβαλλοντική και προκηρύχθηκε ξανά ο διαγωνισμός.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ποιος ανεδείχθη μειοδότης σε αυτό το κομμάτι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Ο ανάδοχος που έχουμε σήμερα ΑΚΤΩΡ, SIEMENS, ΤΕΡΝΑ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Η ίδια Κοινοπραξία που είχε και το υπόλοιπο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Όχι, με συγχωρείτε. Μία είναι η εργολαβία. Το Πειραιάς – Τρεις Γέφυρες είναι μία μόνο, αυτή που έβγαλε ο ΟΣΕ. Αυτό που ακυρώθηκε, δεν ξαναέγινε από την ΕΡΓΟΣΕ, έγινε από τον ΟΣΕ. Έγινε νέα περιβαλλοντική μελέτη, εγκρίθηκε η περιβαλλοντική μελέτη, υπήρχε στον διαγωνισμό….
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ο ΟΣΕ, λοιπόν, είχε καλύτερη τεχνογνωσία από την ΕΡΓΟΣΕ για να επιτελέσει αυτό το έργο; Οι διευθύνσεις του ΟΣΕ είχαν μεγαλύτερη εμπειρία για να το επιβλέψουν, να συμφωνήσουν τις ειδικότερες λεπτομέρειες του έργου από την ΕΡΓΟΣΕ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Όχι, δεν τίθεται εκεί το θέμα. Τίθεται στο εξής: Επειδή το συγκεκριμένο έργο είναι υπό κυκλοφορία και είναι η καρδιά όλου του σιδηροδρομικού συστήματος, όλα τα τρένα κάθε βράδυ περνούν από τη συγκεκριμένη γραμμή και πάνε και σταθμεύουν στο σταθμό Ρέντη, στο σταθμό Ρέντη για να καταλάβετε υπάρχουν 30 χιλιόμετρα γραμμές…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τι σχέση έχει αυτό με την αλλαγή του φορέα υλοποίησης του έργου, της ευθύνης μάλλον;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Ο ΟΣΕ είχε τη δυνατότητα και την έχει ακόμα -επειδή αυτό το πράγμα έπρεπε να γίνει σε διακοπές κυκλοφορίας, σε νύχτες πολλές- να συνεννοείται και να διακόπτει την κυκλοφορία άμεσα με ένα τηλεφώνημα και μόνο της επίβλεψης του διευθυντού μας …
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Σε θέματα, λοιπόν, επιβλέψεως της κυκλοφορίας…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Όχι, διακοπής των κενών κυκλοφορίας για να γίνει το έργο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτό δεν ήταν γνωστό εξ αρχής;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Στην ΕΡΓΟΣΕ;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Τότε υπήρχε περισσότερος χρόνος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Λίγο μπερδεμένα, κύριε μάρτυς, δεν βρίσκετε ότι είναι τα πράγματα; ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Όχι, καθόλου, είναι πολύ ξεκάθαρα γιατί εγώ δουλεύω τόσα χρόνια εκεί. Η ΕΡΓΟΣΕ είχε δυνατότητα δύο ετών πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες να το κάνει. Όταν το πήρε ο ΟΣΕ, στο μικρό διάστημα πραγματικά δεν θα ήταν εύκολο. Η ΕΡΓΟΣΕ όταν ζητάει ένα κενό κυκλοφορίας, ή μία διακοπή, ή οποιαδήποτε αλλαγή, κάνει γράμμα, το γράμμα απαντιέται σε μία εβδομάδα, σε δέκα μέρες, σε είκοσι μέρες, ενώ εμείς το κάνουμε κατευθείαν με ένα τηλεφώνημα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Υπήρχε υπουργική απόφαση για να εκχωρηθεί αυτή η ευθύνη κατασκευής από την ΕΡΓΟΣΕ στον ΟΣΕ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Δεν νομίζω ότι απαιτείται κάτι τέτοιο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κάποια έγγραφα αναφέρουν ότι ήσασταν παρών όταν έγινε από τον ανακριτή η έρευνα στα γραφεία της Κωνσταντινουπόλεως. Έχετε υπόψη σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Βεβαίως και έχω υπόψη μου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τι συνέβη τότε και τι σχέση είχε ο εργολάβος με το κτήριο αυτό που ήταν κτήριο του ΟΣΕ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Ο ανακριτής κ. Οικονόμου ήλθε στο δικό μου το γραφείο, με βρήκε μέσα και δεν ήταν τίποτα κλειδωμένο. Όταν ήλθε ο κύριος ανακριτής συνοδευόμενος από τον κύριο Ρουσόπουλο και από τον κ. Τερεζάκη, μαζί ήλθαν οι τρεις –ο κ. Τερεζάκης είναι Γενικός Διευθυντής Υποδομής, ήταν αυτός που ήταν κοντά στο έργο όλο το διάστημα που γινόταν από το 2007 και μετά- μου είπε ότι είχε καταγγελίες ότι το έργο δεν έχει παρατάσεις. Τότε το θέμα κάποιων ανθρώπων είναι ότι δεν είχαμε παρατάσεις ενώ σήμερα είναι ότι έχουμε πολλές παρατάσεις. Οι παρατάσεις του απεδείχθησαν όλες…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πέντε χρόνια παρατάσεις;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Ναι. Η καταγγελία που είχε είναι ότι το έργο δουλεύει χωρίς να έχει παρατάσεις. Ήταν ότι έχουμε παραποιήσει ο ΟΣΕ το αντικείμενο του έργου από αυτό που είχε πάρει απόφαση το Διοικητικό Συμβούλιο. Υπήρχαν ένα κάρο τέτοιου είδους καταγγελίες. Όλα αυτά τα στοιχεία ο κ. Οικονόμου τα πήρε επί τόπου όταν ήλθε στο γραφείο μου και κάλεσε εμένα και το διευθυντή μου κ. Τζανακάκη που εκτελεί χρέη προϊσταμένης αρχής να πάμε να καταθέσουμε σε τρεις μέρες, αν θυμάμαι καλά, στο γραφείο του.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Καταθέσατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Βεβαίως.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εσείς είχατε σχέση με το γραφείο του εργολάβου;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Τι εννοείτε; Εγώ είμαι επιβλέπων του μισού έργου, των έργων πολιτικού μηχανικού…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Θέλω να πω τι δουλειά έχει ο εργολάβος να στεγάζεται σε κτίριο του ΟΣΕ και να έχει κλειδωμένα αρχεία μέσα σε κτίριο του ΟΣΕ; Του το είχατε παραχωρήσει; Είχε γίνει κάποια συμφωνία; Πώς έγινε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Δεν θα επαληθεύσω κάτι τέτοιο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Έγινε έρευνα σ’ αυτό το συγκεκριμένο γραφείο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Θα σας πω. Επειδή έχουν λεχθεί πολλά για τα αρχεία του έργου, τα αρχεία αυτού του έργου βρίσκονται σε έξι αίθουσες γύρω από το γραφείο του διευθυντή και γύρω από το δικό μου γραφείο. Ήταν πάντα ανοιχτά. Δεν υπάρχει γραφείο που να ανήκει στον εργολάβο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Άλλοι είπαν αντίθετα πράγματα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Βεβαίως. Αν θέλετε να εμβαθύνουμε σ’ αυτό το πράγμα, να το πούμε. Η πρόσβαση και στο δικό μου γραφείο και σε όλα αυτά τα γραφεία των αρχείων ήταν πάντα ανοιχτή σε όλους. Στα συγκεκριμένα γραφεία υπάρχουν τα αρχεία όλης της διεύθυνσης γραμμής και τα αρχεία του προσωπικού. Δεν υπάρχουν αποκλειστικά γραφεία με τα αρχεία του έργου. Όλοι οι συνάδελφοι είχαν πρόσβαση. Μετά την επίσκεψη του κ. Οικονόμου και επειδή από τη διοίκηση διαπιστώθηκε ότι κάποιοι συνάδελφοι κυκλοφορούν με χαρτιά της εργολαβίας, ζητήθηκε σε ώρες που δεν είναι κανείς εκεί αυτά τα γραφεία να κλειδώνονται και από τότε άρχισαν να κλειδώνονται είτε το απόγευμα μετά τις καθαρίστριες, είτε όταν οποιοσδήποτε από μας έβγαινε από το γραφείο του.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ποιος είχε κλειδιά αυτών των γραφείων;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Εμείς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ποιοι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Ο διευθυντής, η γραμματεία, οι πάντες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ονόματα μας λέτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Την εντολή για να κλειδωθούν τα γραφεία όσο θα λείπαμε την έδωσε ο κ. Τερζάκης, γενικός διευθυντής, και ο διευθυντής μου, ο κ. Τζανακάκης. Τα κλειδιά όλων των γραφείων είναι στη γραμματεία και τα έχουν και όλοι οι συνάδελφοι που κινούνται εκεί μέσα. Από κει και πέρα, το τι λέγεται είναι εξεταστέο…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Έγινε έρευνα στο γραφείο αυτό εκ μέρους του κ. Οικονόμου;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Όχι του κ. Ρουσόπουλου;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ο κ. Ρουσόπουλος ήταν υπάλληλος, ο κ. Οικονόμου ήταν ανακριτής.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Από τον κ. Οικονόμου; Βεβαίως. Από κει πήρε όλα τα αρχεία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Έγιναν κατασχέσεις αρχείων, σκληρού δίσκου κλπ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Ο κ. Ρουσόπουλος ήλθε και πήρε από…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Όχι ο κ. Ρουσόπουλος, ο δικαστής.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Όχι βεβαίως. Τίποτε.
ΒΑΣΙΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τίποτα δεν πήρε ο κ. Οικονόμου.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Απολύτως τίποτα. Δεν ζήτησε τίποτα. Απ’ ό,τι ζήτησε ο κ. Οικονόμου, πήρε τα πάντα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ποιος πήρε το σκληρό δίσκο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Ήλθε ο κ. Ρουσόπουλος κάποια μέρα και ζήτησε και πήρε ένα αντίγραφο από τα αρχεία που υπήρχαν σε κάποιους υπολογιστές.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Γιατί;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Δεν ξέρω.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Από ποιον το ζήτησε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Από κανέναν, αν θέλετε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ζητάω από κανέναν, κύριε μάρτυς;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Είναι διευθύνων σύμβουλος και ήλθε και είπε «θέλω να μπω σ’ αυτό το γραφείο». Δεν ήταν κανείς παρών μέσα στο γραφείο. Απ’ ό,τι μας είπε…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ο κ. Οικονόμου ήταν ενήμερος για το computer που υπήρχε εκεί, για τα αρχεία και για ό,τι άλλα στοιχεία υπήρχαν; Ζήτησε να του ανοίξετε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και να πάρει το σκληρό δίσκο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Ήταν όλα ανοιχτά και ήταν όλοι οι υπάλληλοι εκεί. Μπορούσε, αν ήθελε, να ζητήσει οτιδήποτε και ό,τι ζήτησε το πήρε. Ήταν τα πάντα ανοιχτά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τι πήρε; Θυμάστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Πήρε αντίγραφα όλων των παρατάσεων, πήρε αντίγραφα των εισηγήσεων διευθύνουσας υπηρεσίας και των αποφάσεων προϊσταμένης αρχής για τις παρατάσεις, πήρε αντίγραφο σύμβασης, πήρε πολλά πράγματα τα οποία φαίνονται και στα χαρτιά που καταθέσαμε στην ανάκριση που έγινε δύο ή τρεις μέρες μετά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Πρόεδρε, εν προκειμένω για να κλείσω ζητώ και πάλι να γίνει έγγραφο προς τον αρμόδιο εισαγγελέα που έχει τη δικογραφία να μας έλθει το σύνολο της δικογραφίας όπου να περιλαμβάνονται και οι εκθέσεις κατασχέσεων που περιγράφει ο μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Εγώ δεν περιέγραψα κατασχέσεων. Δεν ξέρω αν λέτε για άλλο μάρτυρα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Είπατε ότι πήρε αυτό, πήρε εκείνο, πήρε τούτο, πήρε το άλλο. Αυτό ζητάω κι εγώ. Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Ο κ. Τζαβάρας έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε μάρτυς, θα ήθελα να μου εξηγήσετε πώς είναι δυνατό να υπάρχει ένα ολυμπιακό έργο, δηλαδή να έχει χαρακτηριστεί ως ολυμπιακό έργο και να έχει όλα τα προνόμια που συνεπάγεται με βάση τη νομοθεσία που υπήρχε το 2003 και το 2004 ο χαρακτηρισμός ενός έργου ως ολυμπιακού και αυτό το έργο τελικώς να ξεκινάει να εκτελεστεί μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τι εξήγηση μπορείτε να δώσετε γι’ αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Από τη νομοθεσία δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφοροποίηση για ένα έργο που είναι ολυμπιακό ή δεν είναι ολυμπιακό. Με ίδιο τρόπο γίνεται ο διαγωνισμός, με ίδιο τρόπο γίνεται η διαχείριση του έργου. Δεν υπάρχει νομοθεσία δημοσίων έργων…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτά που λέτε τα ξέρετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Βεβαίως. Δεν διαφοροποιείται η διαχείριση…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Γιατί να το ονομάσουμε ολυμπιακό; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά που λέτε. Εσείς δηλαδή δεν ξέρετε ότι υπήρξε ένα πλέγμα διατάξεων που είναι διάσπαρτες σε όλα τα πεδία της ελληνικής νομοθεσίας που πήρε ειδικά μέτρα διευκόλυνσης από τον κώδικα αναγκαστικών απαλλοτριώσεων –που τον τροποποίησαν τότε για να γίνουν Ολυμπιακοί Αγώνες- μέχρι ακόμα και τις προθεσμίες που υπήρχαν στις διαδικασίες για την εκτέλεση των δημοσίων έργων; Αυτό εσείς δεν το έχετε καταλάβει;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Αυτό το ξέρω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Σας είπα ότι δεν έχει σχέση με τη διαχείριση ή με τη διαγωνιστική διαδικασία. Εκεί δεν άλλαξε τίποτα. Διευκόλυνε το κράτος με τη νομοθεσία που είπατε να γίνονται πιο γρήγορα οι απαλλοτριώσεις, όχι να διαχειρίζονται τα έργα διαφορετικά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Γιατί να το ονομάσω ολυμπιακό έργο τότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Γιατί έπρεπε να γίνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ωραία, δεν έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μετά γιατί εξακολούθησε να γίνεται;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Με ρωτήσατε πριν αν άλλαξε τίποτα στη διαδικασία στη διαχείριση. Δεν άλλαξε τίποτα. Νομικά για όλους τους μηχανικούς ο διαγωνισμός και η διαχείριση…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δηλαδή μπορεί να γίνονται και τώρα ολυμπιακά έργα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Όχι βέβαια. Δεν έχει νόημα. Δεν θα διευκολυνθεί μία υπηρεσία που θέλει να κάνει ένα νέο έργο και θέλει να γίνουν πιο γρήγορα οι απαλλοτριώσεις. Αυτό ήταν πρακτικά το μόνο ουσιαστικό για μας που διευκόλυνε τέτοιες καταστάσεις, όχι η διαχείριση, ούτε οι διαγωνισμοί. Δεν άλλαξε απολύτως τίποτα στη νομοθεσία. Επιμένω σ’ αυτό που λέω και το ξέρω καλά. Άλλαξε στο να διευκολύνει την προετοιμασία τέτοιων έργων.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Βουλευτής κ. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Υπάρχει θέμα απαλλοτριώσεων στο συγκεκριμένο έργο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Υπάρχει ένα μικρό κομμάτι στο οποίο έχουμε δικαστικά προβλήματα. Γίνονται συνεχώς αναβολές. Αφορά ένα πολύ μικρό κομμάτι του έργου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Να λοιπόν που η νομοθεσία αυτή για τη διευκόλυνση της εκτέλεσης των ολυμπιακών έργων δεν έχει χρησιμοποιηθεί καθόλου σ’ αυτή την περίπτωση, ή τουλάχιστον χρησιμοποιήθηκε κατά τρόπο…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Αυτό είναι διαφορετικό θέμα διότι προέκυψαν αντιδράσεις των ιδιοκτητών γι’ αυτό το μικρό κομμάτι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δηλαδή ακόμα και τώρα που μιλάμε…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Ακόμα και τώρα δυστυχώς αυτό το μικρό κομμάτι δεν έχει λυθεί, αλλά το έργο λειτούργησε. Πήγε ο προαστιακός στον Πειραιά. Δεν επηρέασε την εξέλιξή του.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ο νομικός σύμβουλος του ΟΣΕ, δηλαδή αυτός που προΐσταται των νομικών υπηρεσιών καθ’ όλο το διάστημα που εκτυλίχτηκαν οι προγραμματικές συμβάσεις και στη συνέχεια το έργο της δημοπράτησης του προαστιακού, ποιος ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Για τις προγραμματικές δεν ξέρω καθόλου. Για το δικό μας έργο, αν θυμάμαι καλά, ήταν τότε ο κ. Ζαχόπουλος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Υπάρχει ένα θέμα σχετικά με μία προκαταβολή που πήραν οι εργολάβοι. Εσείς ως επιβλέπων τι μπορείτε να μας πείτε σχετικά με την προκαταβολή αυτή;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Σαν αντικείμενο είναι αρμοδιότητας της διευθύνουσας υπηρεσίας. Δεν είναι δικό μου. Παρ’ όλα αυτά μπορώ να σας πω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εδώ δεν σας έχουμε φέρει μόνο για να μας κάνετε μία λογοδοσία των υπηρεσιακών ενεργειών που κάνατε. Εδώ σας έχουμε φέρει σα μάρτυρα και ως μάρτυς είστε υποχρεωμένος να πείτε και όσα άλλα γεγονότα γνωρίζετε εξ αφορμής της υπηρεσιακής σας σχέσης με τον ΟΣΕ και εν γένει της παρουσίας σας μέσα στον συγκεκριμένο οργανισμό.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Με ρωτάτε και προσπαθώ ν’ απαντήσω. Δεν λέω «δεν ξέρω». Απλά ξεκαθαρίζω ποιανού ευθύνη είναι το κάθε τι.
Σ’ ό,τι αφορά την προκαταβολή στο συγκεκριμένο έργο, στο μισό περίπου του έργου που αφορά όλες τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και κυρίως τη σηματοδότηση και την ηλεκτροκίνηση, επειδή αυτές οι εγκαταστάσεις αποτελούν τεχνογνωσία της κάθε εταιρείας που θα πάρει και θα κατασκευάσει αυτό το έργο, έπρεπε οι εταιρείες αυτές με τα μελετητικά τους γραφεία να συντάξουν όλες τις μελέτες κατασκευής του έργου. Το έργο βεβαίως όταν δημοπρατήθηκε είχε την απαιτούμενη κατά το νόμο μελέτη για να δημοπρατηθεί, ας πούμε ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης, οι οποίες σαν μέγεθος μελέτης…
ΠΡΟΕΔΡΕΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Αφού ακυρώθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Όχι περιβαλλοντικών. Είπα, σηματοδότησης και ηλεκτροκίνησης.

Να ολοκληρώσω για τις μελέτες αυτές.

Στη δημοπράτηση, λοιπόν, η μελέτη που δόθηκε, ως όφειλε η υπηρεσία να δώσει, ήταν της τάξεως των τριάντα σελίδων. Οι μελέτες που απαιτούνται να εκτελέσει ο ανάδοχος για να κατασκευάσει αυτά τα δύο πολύπλοκα συστήματα, είναι μέχρι στιγμής δύο στοίβες από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι.

Το λέω, γιατί δεν ξέρω αν υπάρχουν τεχνικοί εδώ για να καταλάβουν τέτοια συστήματα τι είδους μελέτες απαιτούν.

Αυτές οι μελέτες, λοιπόν, είναι πάρα πολύ μεγάλες. Είναι πολύ δαπανηρές στο να συνταχθούν. Δεν ξέρω αν θέλετε να προχωρήσω παραπάνω.

Πέραν αυτού, το συγκεκριμένο έργο λόγω σηματοδότησης και ηλεκτροκίνησης, απαιτεί πάρα πολύ εξειδικευμένο υλικό για την κατασκευή του, το οποίο δεν βρίσκεται στο εμπόριο. Όλα τα υλικά αυτά παραγγέλνονται συγκεκριμένα, επί μέτρο, για το συγκεκριμένο έργο και για τη συγκεκριμένη θέση κάθε σταθμού ή κάθε τμήματος γραμμής που θα μπουν αυτά τα εξαρτήματα. Και παραγγέλνονται μεγάλο διάστημα πριν, ώστε να μπορέσουν έγκαιρα να έρθουν.

ΠΡΟΕΔΡΕΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Να απαντάτε λίγο πιο σύντομα, λίγο πιο περιεκτικά.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Αυτά τα δύο πράγματα ήθελα να πω σε ό,τι αφορά το ύψος της προκαταβολής.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιο ήταν το ύψος της προκαταβολής;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): 10%. Αυτό που δόθηκε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είναι σύμφωνη με το νόμο;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Με όλα αυτά που σας είπα, ναι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τι «με όλα αυτά που μου είπατε»; Δηλαδή, ο νόμος λέει…

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Όχι, εάν…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Γιατί δίνεται η προκαταβολή;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Γιατί δίνουμε γενικά προκαταβολή στα έργα;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όχι, εσείς γιατί δίνετε, κύριε. Γιατί προβλέπει ο νόμος.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Ναι, γιατί προβλέπει ο νόμος και γιατί η υπηρεσία προέβλεψε να δώσει προκαταβολή. Αυτό νομίζω ότι με ρωτάτε. Ή όχι;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ναι.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Κατ’ αρχήν, προέβλεψε να δώσει προκαταβολή για να έλξει περισσότερους ενδιαφερομένους και για να μπορέσει το έργο να γίνει, με όλα αυτά που σας είπα, στα μικρά χρονικά του περιθώρια. Διότι ο ανάδοχος θα πρέπει να επενδύσει κάποια χρήματα, γρήγορα, στο έργο, ώστε να μπορέσει να το φτιάξει και τις μελέτες και τον εξειδικευμένο εξοπλισμό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Έχει ειδικούς νόμους ο ΟΣΕ που φτιάχνει τα έργα;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Όχι, αυτή η νομοθεσία για πρόβλεψη προκαταβολής ισχύει για όλα τα έργα. Όταν, λοιπόν, κρίνεται από τις υπηρεσίες ότι απαιτείται προκαταβολή, αναγράφεται στα τεύχη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δηλαδή, μιλάμε για τον 1418/1984 και το Προεδρικό Διάταγμα 609/1985.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Ναι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Σε ποιες περιπτώσεις λένε, λοιπόν, αυτά τα νομοθετικά κείμενα ότι μπορεί να δοθεί προκαταβολή;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Όταν απαιτούνται πράγματα σαν και αυτά που σας είπα. Όταν απαιτούνται παραπάνω εγκαταστάσεις εργοταξιακές…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δηλαδή, όχι για να καλυφθούν τα έξοδα της πρώτης εγκατάστασης και του εργολάβου…

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Βεβαίως και τα έξοδα της πρώτης εγκατάστασης. Εννοείται. Οι εργοταξιακοί χώροι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: …να δημιουργηθούν και να οργανωθούν τα εργοτάξια…

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Βεβαίως.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Βεβαίως. Τα προηγούμενα, όμως, που μου είπατε, δεν είναι «βεβαίως» με αυτή την έννοια.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Επειδή με ρωτήσατε για το 10%. Ο νόμος έχει δύο σκαλοπάτια. Έχει το 5% και το 10%. Το 5% το δίνει… Η προκαταβολή αντιστοιχεί συνήθως σε εργοταξιακές εγκαταστάσεις, που στο συγκεκριμένο έργο, αν θέλετε να σας πω και γι’ αυτό, ήταν πάρα – πάρα πολλές. Δηλαδή, ένα έργο μήκους έντεκα χιλιομέτρων είχε τέσσερα διαφορετικά εργοτάξια, εξοπλισμένα με κάθε είδους μηχανήματα και πάρα πολύ προσωπικό. Αυτό δεν είναι σύνηθες στα έργα μας. Στα περισσότερα έργα, ακόμα και μεγαλύτερου μήκους, το εργοτάξιο είναι ένα γραφειάκι, ένα container, το οποίο έχει μέσα ένα, δύο μηχανικούς και δύο κοπέλες να γράφουν. Αυτά είναι τα συνήθη εργοτάξια των έργων. Δεν είναι τέσσερα εργοτάξια μοιρασμένα διαφορετικά, με δική τους δομή, με τηλέφωνα, με φωτοτυπικά, με printers, με τα πάντα σε ένα έργο έντεκα χιλιομέτρων.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΕΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ο κ. Αποστολάκος έχει το λόγο.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε μάρτυς, έχετε ακούσει αυτή την ιστορία για τις δωροδοκίες, την οποία έκανε η Siemens, σε υπαλληλικό προσωπικό και σε πολιτικά πρόσωπα; Θα το έχετε ακούσει υποθέτω.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Το έχω ακούσει. Από τον Τύπο.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Και δωροδοκούσε και στον ΟΣΕ.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Αυτό ακούγεται.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Όχι, έχει ομολογηθεί.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Δεν το ξέρω ότι έχει ομολογηθεί.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Στον ΟΣΕ είστε εσείς.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Στον ΟΣΕ. Δεν το ξέρω ότι έχει ομολογηθεί. Ίσως δεν τα έχω διαβάσει όλα.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν τα έχετε διαβάσει.

Έχετε καταθέσει στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Τότε που ήρθε ο κ. Οικονόμου. Όχι σε άλλη περίπτωση.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ούτε έχετε ερωτηθεί ποτέ.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Αν έχω ερωτηθεί για τι πράγμα;

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Για το θέμα αυτό από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Όχι.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Να σας πω τι εννοώ και τι ερευνούμε εμείς. Κι αν έχετε να καταθέσετε κάτι, καταθέστε το, διαφορετικά πείτε, δεν ξέρω. Εμείς έχουμε ομολογημένη πράξη από την πλευρά των Γερμανών της Siemens ότι για να προωθήσουν τα έργα τους και στον ΟΣΕ για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το οποίο ξεκινάει από το 2001 και φτάνει και λίγο αργότερα, τρία, τέσσερα χρόνια, έδωσαν 2.000.000 μάρκα μέσω Ελβετίας, μαύρα λεφτά, για να δωροδοκήσουν. Το 8% δόθηκε στο υπαλληλικό προσωπικό και το 2% σε κάποιο πολιτικό πρόσωπο.

Κατ’ αρχάς, γνωρίζετε κάτι πάνω σε αυτό;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Όχι, δεν γνωρίζω τίποτα.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Η Siemens σας είχε πλησιάσει ποτέ να σας κάνει πρόταση;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Όχι βεβαίως.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Γιατί «βεβαίως»; Αφού έχει πάει στους πάντες. Το «βεβαίως» δεν το καταλαβαίνω.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Συγνώμη, ίσως εκφράστηκα λάθος. Όχι. Δεν ξέρω, μου φαίνεται…

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δηλαδή, εσείς δεν δεχθήκατε από κανέναν εκπρόσωπο της Siemens…

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Απολύτως από κανέναν.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: …πρόταση για ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρείας τους που συμμετείχε σε κοινοπραξίες κλπ.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Όχι. Απολύτως ποτέ.

(Στο σημείο αυτό την προεδρική έδρα της Επιτροπής καταλαμβάνει ο Πρόεδρός της κ. ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ)

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Το βασικό αντικείμενο της δουλειάς σας ποιο ήταν;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Εγώ είμαι επιβλέπων του μισού έργου, των έργων πολιτικού μηχανικού. Για τα έργα σηματοδότησης και ηλεκτροκίνησης –στη σηματοδότηση εμπλέκεται η Siemens- υπάρχει άλλος επιβλέπων.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δηλαδή, για ηλεκτράμαξες και όλα αυτά δεν έχετε καμία σχέση.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Καμία σχέση.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Στο έργο, που σας ρωτούσαν η κα Τσόνογλου και ο κ. Τζαβάρας, συμμετείχε και η Siemens. Δεν συμμετείχε;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Ναι. Ένα από τα τρία μέλη της κοινοπραξίας με ποσοστό 25%.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ήσασταν επιβλέπων εκεί.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Επιβλέπων της μισής, αν θέλετε, σύμβασης, των έργων πολιτικού μηχανικού.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Όχι ό,τι είχε να κάνει με τη Siemens.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Εντάξει, γνωρίζω τα πάντα, τι συμβαίνει στο έργο…

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δηλαδή, τι γνωρίζετε;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Θέλω να πω ότι αν με ρωτήσετε κάτι για το έργο, γνωρίζω τι συμβαίνει, διότι τα έργα αυτά πάνε παράλληλα. Μόλις γίνει η γραμμή, μπαίνουν οι εγκαταστάσεις της Siemens, ας το πούμε έτσι.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εσείς αποκλείετε να είχε προνομιακή μεταχείριση αυτή η κοινοπραξία στην ανάθεση και στη διαχείριση του έργου;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Από ποιον προνομιακή μεταχείριση;

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Από την πλευρά των υπηρεσιών του ΟΣΕ. Μπορείτε να το αποκλείσετε;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Όχι, δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο, παρά το ότι είμαι εκεί. Τι εννοείτε προνομιακή;

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Θα σας πω τι εννοώ. Σας ρώτησε και ο κ. Τζαβάρας νωρίτερα για την προκαταβολή. Η προκαταβολή ανήλθε στο ύψος του 10%.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Μάλιστα.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ο νόμος προβλέπει 5%.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): 5% ή 10%.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αφήστε με λίγο. Προβλέπει 5% και δίνει την ευχέρεια να πάει στο 10%. Για να πάει, όμως, στο 10%, θα πρέπει να συντρέχουν συγκεκριμένοι εξ αντικειμένου λόγοι, αποδεδειγμένοι λόγοι που να δικαιολογούν την καταβολή του 10%. Εν προκειμένω υπήρχαν;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Ναι. Μα, αυτό, νομίζω, σας είπα πριν.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αμφισβητείται αυτό που λέτε.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Ποιο;

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ότι υπήρχαν εξ αντικειμένου λόγοι. Δηλαδή, αμφισβητείται…

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Αμφισβητείται από ποιον; Ίσως δεν κατάλαβα…

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Από τα πραγματικά γεγονότα. Θα τα κρίνει η Δικαιοσύνη αυτά βέβαια. Γι’ αυτό σας λέω αν αυτό θα μπορούσε να ήταν προνομιακή μεταχείριση. Αμφισβητείται, διότι δεν ήταν η φύση του έργου τέτοια, που να δικαιολογούσε την καταβολή αυτού του ποσού. Νομίμως εννοώ.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Αν θέλετε, να σας πω ότι είμαι επιβλέπων και δεν με αφορά η σύνταξη των τευχών, ότι έγινε από άλλους ανθρώπους και δεν έχω εμπλακεί, θα ήταν μία απάντηση. Παρόλα αυτά, με ρωτήσατε τι γνώμη έχω σαν μηχανικός. Σαν μηχανικός θα δικαιολογούσα την αυξημένη προκαταβολή για τους λόγους που είπα πριν. Παρόλα αυτά…

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Για πείτε μου, ποιοι είναι οι λόγοι που προβλέπει η νομοθεσία για την καταβολή του αυξημένου; Διότι η προκήρυξη μπορεί να το προβλέπει, αλλά πρέπει να έχει σαφή αναφορά στο νόμο. Ποιοι είναι οι λόγοι οι οποίοι θα έπρεπε να συντρέχουν, ούτως ώστε η προκαταβολή αντί του 5% να πάει στο 10%; Ποιοι είναι οι νόμιμοι λόγοι που προβλέπει;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Πρέπει να ανοίξουμε τη νομοθεσία για να δούμε πώς ακριβώς…

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Απλοί είναι, κύριε μάρτυρα, οι λόγοι. Απλοί είναι…

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Απλοί είναι, αλλά σας είπα πριν…

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τα άλλα τα θυμάστε πολύ καλά. Αυτό δεν το θυμάστε;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Σας είπα, όμως, πριν ότι οι μελέτες που έπρεπε να γίνουν γι’ αυτό ήταν πάρα πολλές και πολύ δαπανηρές και ο εξοπλισμός…

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ποιες μελέτες; Για τον προαστιακό;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Για τη σηματοδότηση και την ηλεκτροκίνηση. Μιλάμε για μελέτες πάρα πολύ μεγάλες, πολύ δαπανηρές και πολύ σοβαρές. Δεν είναι μία απλή μελετούλα. Ούτε καν μπορούν να γίνουν μόνο από ελληνικά γραφεία. Συν του ότι ο εξοπλισμός, για να γίνουν όλα αυτά τα πράγματα, πρέπει να παραγγελθεί έγκαιρα, ώστε να έρθει και να ενσωματωθεί στο έργο. Δεν είναι εξοπλισμός του εμπορίου. Σε ένα κοινό έργο, που θα ήταν μόνο στρώση γραμμών, ένα τέτοιο ποσοστό προκαταβολής, ναι, θα μπορούσαμε να το κρίνουμε πολύ μεγάλο και μη, αν το θέλετε, τυπικά σωστό.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Οπότε θα μπορούσε να ήταν και προνομιακή η μεταχείριση της κοινοπραξίας.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Όχι, δεν σας λέω εγώ αυτό.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Για τα καθαρά έργα πολιτικού μηχανικού…

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Δεν βάζουμε προκαταβολές τέτοιες.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν πήρε η κοινοπραξία από εκεί λεφτά; Μάλλον η προκαταβολή δεν πήγε στο σύνολο της κοινοπραξίας;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Στο σύνολο βεβαίως, αλλά ακόμη και τα εργοτάξια που είπα πριν, τέτοια οργάνωση εργοταξίων και τέτοιο κόσμο εγκατεστημένο με το που υπεγράφη η σύμβαση δεν τα έχουμε ξαναδεί σε κανένα έργο, κανένα απολύτως. Διαφέρει αυτό το έργο, αν το θέλετε, από τα συνήθη έργα. Δεν το λέω για να υποστηρίξω σώνει και καλά την υπηρεσία μου, αλλά αφού με ρωτάτε σαν μηχανικό, αυτό οφείλω να σας απαντήσω. Δεν είναι ένα σύνηθες έργο. Και δόξα τω Θεώ, είκοσι πέντε χρόνια έχω φάει πάρα πολλή σκόνη στα εργοτάξια, ξέρω τι σημαίνει έργο και έχω…

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν σας κατηγορώ, απλώς αμφισβητείται πάρα πολύ έντονα η νομιμότης καταβολής ποσού 10%...

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Το ξέρω. Θα μπορούσα να σας απαντήσω, αν το θέλετε, ότι εγώ είμαι επιβλέπων, δεν έχω απόψεις γι’ αυτά, δεν έχω φτιάξει εγώ τα τεύχη. Σέβομαι αυτό που μου ζήτησε ο κ. Βαλυράκης, να πω ό,τι ξέρω ή ό,τι άποψη έχω και όχι να θεωρώ ότι αυτό δεν το έκανα εγώ, άρα δεν με αγγίζει. Αν θέλετε την άποψή μου, αυτή είναι. Δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να πω.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Για πείτε μου κάτι άλλο πάνω σε αυτό: την πήρε την προκαταβολή η κοινοπραξία. Η διαδικασία τηρήθηκε, αυτή που προβλέπεται από το νόμο;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Να σας απαντήσω σε αυτό.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πείτε μας τι προβλέπει ο νόμος και τι έγινε. Αυτό θέλω να μας πείτε.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Μάλιστα. Η νομοθεσία προβλέπει να αναφέρει ο ανάδοχος σε ποιο λογαριασμό είναι κατατεθειμένη η προκαταβολή και τι απορροφήσεις γίνονται απ’ αυτήν την προκαταβολή και για ποια έργα. Νομίζω ότι αυτό με ρωτάτε.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αυτό σας ρωτάω.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Αυτό δεν έγινε. Και θα σας πω γιατί δεν έγινε ή θα σας πω την άποψή μου γενικά.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Γιατί δεν έγινε.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Ναι. Κατ’ αρχήν σαν αρμοδιότητα είναι ευθύνη της διεθνούς υπηρεσίας. Παρ’ όλα αυτά δεν θα σταματήσω εκεί. Είναι μια διάταξη στο νόμο, η οποία εν γένει δεν εφαρμόζεται. Καλώς ή κακώς αυτή η διάταξη δεν εφαρμόζεται, οπότε αν το πιάσουμε για το συγκεκριμένο έργο, γιατί θα έπρεπε στο συγκεκριμένο έργο να γίνει; Βεβαίως, συμφωνώ μαζί σας ότι μπορεί να είναι παρατυπία, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο γίνεται στα άλλα έργα και δεν έγινε εδώ. Δεν ξέρω αν σας ικανοποιεί η απάντησή μου. Διαβάζοντας το γράμμα του νόμου, βεβαίως αυτό λέει.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Το γράμμα του νόμου δεν τηρήθηκε εν προκειμένω.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Το γράμμα του νόμου σε αυτό το πράγμα δεν τηρήθηκε. Μπορούσε να μας απαντήσει η διευθύνουσα υπηρεσία ή οι εκάστοτε διευθυντές που χειρίστηκαν το έργο. Αλλά, καταθέτω στην Επιτροπή σας…

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Η άποψή σας όμως είναι ότι στο σύνολο των έργων αυτών για να διευκολύνεται τι δεν τηρείται η διαδικασία αυτή;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Όχι, δεν ζητιέται αυτό το πράγμα. Κατ’ αρχήν ο νόμος δεν ορίζει κάποια διαδικασία, εάν ο ανάδοχος δεν υποβάλλει αυτή την κατάσταση, αν το θέλετε, των χρημάτων.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Θυμάστε το ποσό της προκαταβολής;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Ναι, ήταν κάτι λιγότερο από 16 εκατομμύρια.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ποσό.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Ναι, είναι σημαντικό πράγματι λόγω του μεγέθους του έργου. Όλα τα έργα ασφάλειας είχαν τότε αντίστοιχες προκαταβολές και έργα πολύ μεγαλύτερα βεβαίως.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ξέρετε γιατί σας ρωτώ; Γιατί η κοινοπραξία πληρώθηκε αυτό το πολύ σημαντικό ποσό των 15.900.000 ευρώ, κοντά στα 16 εκατομμύρια ευρώ, με μια διαδικασία που δεν αποκλείει την οποιαδήποτε συναλλαγή με τρίτους. Πήρε μια απλή επιταγή της Εμπορικής Τράπεζας, δεν συνδέθηκε με την ουσιαστική – που θα μπορούσε ενδεχομένως να υπάρχει – πρόοδο των εργασιών. Δεν αποδεικνύεται από πουθενά. Εσείς ο ίδιος μου λέτε ότι ήταν παράτυπη αυτή η διαδικασία, ότι θα μπορούσε κάποιος να…

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Δεν τηρείται, σας είπα.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Μάρτυς, όταν δεν τηρείται κάτι, είναι παράτυπο.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Δεν θα διαφωνήσω μαζί σας.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Και δεν μπορείτε να διαφωνήσετε. Άρα, θα μπορούσα κάλλιστα να συμπεράνω κι εγώ ότι πήρε τα λεφτά και μπορεί να τα χρησιμοποίησε για αλλότριους σκοπούς.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Κοιτάξτε, να σας πω μια γνώμη: παρ’ ότι δεν τηρήθηκε στην ώρα που έπρεπε να τηρηθεί, θα μπορούσε κάλλιστα να ζητηθούν από την κοινοπραξία οι λογαριασμοί που μπήκαν αυτά τα λεφτά και τι έγιναν. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι που δεν γίνεται. Αν της ζητηθεί, θα γίνει. Υποχρεούνται να το κάνουν.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τελευταία ερώτηση, κύριε Πρόεδρε. Όλες αυτές οι παρατάσεις που δόθηκαν στο έργο, εξυπηρέτησαν αυτό που λέγεται δημόσιο συμφέρον;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Απολύτως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το έχει απαντήσει, κύριε συνάδελφε, αυτό.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Για τις εννέα παρατάσεις λέω…

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Μπορώ να σας πω και κάτι ακόμα, αν μου επιτρέπετε, σχετικά με το γιατί με βλέπετε τόσο απόλυτο. Έχω εδώ τη νομοθεσία δημοσίων έργων, που αν μια σύμβαση διακοπεί ή διαλυθεί από την υπηρεσία, όταν δεν έχει γίνει το 75% του έργου, οι αποζημιώσεις που πρέπει να δώσει η υπηρεσία, όχι δικαστικά, αλλά άμεσα, είναι πάρα πολύ μεγάλες. Στο συγκεκριμένο έργο δε ακόμη μεγαλύτερες…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μα, δεν είχε ξεκινήσει το έργο, κύριε Μάρτυς…

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Όταν είχε ξεκινήσει, βεβαίως…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αν είχε ξεκινήσει. Μα, δεν είχε ξεκινήσει. Λέτε, αν έχει συμπληρωθεί μέχρι το 75% ή αν δεν έχει συμπληρωθεί. Εδώ δεν είχε ξεκινήσει καν.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Μα, δεν ρώτησε αυτό ο κ. Αποστολάκος…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αφήστε τι ρώτησε. Εγώ αντιδρώ με αυτά που σας ακούω να απαντάτε. Δεν έχω πρόβλημα με το ερώτημα. Έχω πρόβλημα με την απάντηση – πρόβλημα σαν σχήμα λόγου.

Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, όχι άλλο. Γιατί έχουμε αρκετούς μάρτυρες και τον κ. Παφίλη να έχει και άλλη υποχρέωση.

Ορίστε, κύριε Παφίλη, και παρακαλώ αυστηρά για δέκα λεπτά. Θα σας διακόψω στα δέκα λεπτά.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ναι, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Μάρτυς, διακρίνω μια αντίφαση σε μερικά πράγματα και θέλω να μου την επιβεβαιώσετε ή όχι. Μας λέτε ότι ήταν υλοποιήσιμο το έργο σε οκτώ μήνες. Έτσι δεν είπατε;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Με τις συνθήκες που επικρατούσαν στη χώρα προ των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μιλάμε για το 2003.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Ναι. Δικαιολογώ απλά γιατί τέθηκε από την υπηρεσία το οκτάμηνο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ναι, παράλληλα όμως μας λέτε ότι αυτό το έργο διαφέρει από τα συνήθη έργα, ότι πρώτη φορά είχαμε τόσα εργοτάξια, τόσο σύνθετες συνθήκες κ.λπ. Επιμένετε δηλαδή ότι με τους ρυθμούς αυτούς σε οκτώ μήνες θα μπορούσε να κατασκευαστεί το έργο; Γιατί, ξέρετε, αυτό το σενάριο – σας το λέω εκ των προτέρων – το έχουμε αντιμετωπίσει σε πάρα πολλά έργα, όπου δηλαδή υπογράφεται μια σύμβαση, εν γνώσει και των δύο ότι δεν μπορεί να εκτελεστεί σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Εσείς επιμένετε ότι όντως ήταν υλοποιήσιμο το έργο;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Εκ των υστέρων δεν μπορώ να το υποστηρίξω αυτό το πράγμα, δεν είμαι τρελός. Όμως τότε, με τα όσα βίωνε και ο ΟΣΕ και η χώρα, ναι, βεβαίως. Και έχω ζήσει ένα παράδειγμα αντιστοίχου έργου, το οποίο επέβλεψα εγώ, είχα όλη την ευθύνη. Ήταν ένα έργο στο Θριάσιο Πεδίο κτηρίων εξήντα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, που έπρεπε να γίνουν μέσα σε έντεκα μήνες και έγιναν. Έχω βιώσει τα ίδια πράγματα.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αντιφάσκετε όμως τελείως. Εγώ σας λέω τι εκλαμβάνω, τι αντιλαμβάνομαι σαν λογικός άνθρωπος. Δεν μπορεί να συγκρίνετε κτήρια με τέτοιο έργο. Έχω δουλέψει στην οικοδομή πολλά χρόνια, γι’ αυτό σας το λέω.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Μιλάμε για κτήρια τεράστια. Δεν είναι απλό. Αν έχετε δουλέψει, χαίρομαι γι’ αυτό, θα χαιρόμουν πάρα πολύ να πάμε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Μάρτυρα, με συγχωρείτε. Κύριε συνάδελφε, αν μου επιτρέπετε: κύριε Μάρτυρα, φέρνετε ένα παράδειγμα που δεν έχει καμία σχέση…

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Χρεώστε μου λάθος, αλλά επειδή το βίωσα…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι, φέρατε ένα στατικό παράδειγμα.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Έχετε δίκιο, μπορεί να ακούγεται λίγο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ενδεχομένως αν περνούσε κάποια γραμμή σιδηροδρομική μέσα από τα κτήρια, θα μπορούσε να υπάρξει το ανάλογο.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Ήταν γεμάτο γραμμές. Όλα αυτά τα κτήρια των εξήντα στρεμμάτων είναι γεμάτα γραμμές, γεμάτα λάκκους, είναι καθαρά σιδηροδρομικό έργο. Είναι πιο πολύ σιδηροδρομικό, παρά κτηριακό. Παρ’ όλα αυτά, σημείωσα…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ήταν σιδηροδρομικές γραμμές μέσα στα κτήρια; Δηλαδή, περνάγανε οι συρμοί πέρα-δώθε;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Όχι, αυτό δεν το είχε, όμως το είπα…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μα, το μεγαλύτερο πρόβλημα του έργου που λέμε είναι ακριβώς ότι έπρεπε να γίνει ενώ λειτουργούσαν οι συρμοί.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Χρεώστε με ότι είπα ατυχές παράδειγμα. Παρ’ όλα αυτά βίωσα μια κατάσταση που αυτό το έργο αμφισβητείτο τρομερά, παρ’ όλα αυτά έγινε. Έγινε για τους λόγους που σας είπα πριν. Τα πάντα δούλευαν μέρα-νύχτα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ναι, αλλά διακόψαμε το συνάδελφο και τα έχετε ξαναπεί αυτά.

Κύριε συνάδελφε, παρακαλώ.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Να προχωρήσουμε, λοιπόν. Γενικά από την εμπειρία σας οι παρατάσεις και οι καθυστερήσεις ποιον ευνοούν; Τις εταιρείες τις κατασκευαστικές ή το Δημόσιο ή τον ιδιώτη, σε τελευταία ανάλυση;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Κοιτάξτε, κινδυνεύω με αυτό που θα σας απαντήσω να χαρακτηριστώ ότι σώνει και καλά υποστηρίζω την υπηρεσία μου.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Καλά κάνετε, να την υποστηρίζετε.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Δεν θέλω να με χαρακτηρίσετε ότι υποστηρίζω την υπηρεσία μου.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν σας κατηγορώ, εγώ τουλάχιστον δεν είμαι απ’ αυτούς που θα σας κατηγορήσουν γι’ αυτό. Αλλά εγώ σας ρωτάω από την εμπειρία που έχετε τόσα χρόνια ως επιστήμονας.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Για έναν ανάδοχο κατασκευαστή, που το αντικείμενό του είναι συγκεκριμένο – γιατί η σύμβαση αυτή δεν έχει ούτε επαυξήσεις ούτε συμπληρωματικές συμβάσεις – οι παρατάσεις είναι ό,τι χειρότερο.
Τα γενικά έξοδα είναι πάρα πολύ μεγάλα. Δεν αποζημιώνεται με κανένα τρόπο από την υπηρεσία. Ίδιες είναι οι τιμές και δεν υπάρχει συμφέρον να «τραβάει» πολύ ένα έργο για τον ανάδοχο. Κανένα απολύτως. Ούτε βέβαια για την υπηρεσία, διότι χάνει τη δυνατότητα να εκμεταλλευθεί το έργο. Αλλά για τον ανάδοχο είμαι σαφής και απόλυτος.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Λέτε, δηλαδή, με σαφήνεια ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει το γενικό.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Όχι. Όλες οι εταιρείες που ανέλαβαν το έργο θα ήθελαν το έργο να τελειώσει γρήγορα.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Να τελειώσουν γρήγορα για να ξεμπερδέψουν.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Δεν υπάρχει συμφέρον από τις αναθεωρήσεις τιμών.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Η βασική αιτία που έχουμε 2010 και δεν τελείωσε ποια είναι κατά τη γνώμη σας;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Οι βασικές αιτίες είναι δύο. Χάσαμε τρία χρόνια περίπου για ένα κομμάτι μόνο του έργου, όχι για όλο το έργο. Δεν σταμάτησε το έργο τρία χρόνια. Από το 2006 μέχρι τα μέσα του 2008 λόγω προσφυγής στο ΣτΕ…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μην τα επαναλαμβάνετε. Μιλήστε σύντομα.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Από το 2008 και μετά…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Λέτε για το κομμάτι στους Αγίους Αναργύρους.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Όχι. Οι Άγιοι Ανάργυροι δεν έχουν καμία σχέση με το έργο μας. Για το κομμάτι εντός της Αθήνας, που προβλέφθηκε με νέα περιβαλλοντική υπογειοποίηση.

Η δεύτερη μεγάλη αιτία καθυστερήσεων ήταν ότι από το 2008 και μετά μέχρι και πριν από δύο μήνες βρέθηκε στα εκατόν είκοσι στρέμματα του σταθμού Αθηνών μισό στρέμμα γεμάτο αρχαία. Δεν το είχε προβλέψει κανείς. Βρέθηκε ένα νεκροταφείο και ένας αγωγός πάρα πολύ μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας και αυτό μας «έφαγε» όλο το διάστημα.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σύμφωνοι. Δηλαδή καθυστερήσαμε επτά χρόνια…

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Όχι επτά, πέντε.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Γιατί; Το 2003 δεν υπογράφθηκε;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Όχι. Η σύμβαση υπογράφηκε το 2005.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Το 2003 ήταν για οχτώ μήνες. Άρα το 2004.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Το 2003 έγινε ο διαγωνισμός. Η σύμβαση υπεγράφη το 2005.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν έπρεπε να γίνει πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Αυτό ξεπεράστηκε.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Όχι, δεν ξεπεράστηκε. Κανονικά έτσι δεν ήταν; Για οχτώ μήνες δεν ήταν;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Δύο λεπτά. Το συγκεκριμένο έργο δεν ήταν ένα έργο που απλά το ήθελαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Το έργο αυτό το ήθελε ο Ο.Σ.Ε..

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Με συγχωρείτε, εγώ καταλαβαίνω. Για οχτώ μήνες δεν ήταν το έργο;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Βεβαίως!

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Πότε υπογράφτηκε η σύμβαση;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Το 2005.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Πότε ξεκίνησε;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Απρίλιο του 2005. Απρίλιο του 2005 υπεγράφη η σύμβαση και τότε ξεκίνησε το έργο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μάλιστα. Πέντε χρόνια είναι, λοιπόν.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Πέντε χρόνια. Βεβαίως. Σας ανέλυσα τους δύο βασικούς λόγους καθυστέρησης.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Για να μην «τρώω» το χρόνο μου, υπάρχει εδώ ένα στόρι, θα το πω έτσι. Λέει, η SIEMENS –προσωπικά δεν της έχω καμία εμπιστοσύνη, ούτε στο Χριστοφοράκο ούτε σε κανένα για το τι λένε και αν είναι αλήθεια, όμως ισχυρίζονται κάτι- ότι έδωσαν 2.000.000, όπως ειπώθηκε, για μίζες γι’ αυτό το έργο του Ο.Σ.Ε..

Εγώ θέλω τη δική σας γνώμη. Εάν δεχθούμε αυτό το δεδομένο, πού θα μπορούσαν να δοθούν και για ποιο λόγο; Πού ήταν τα συμφέροντα της SIEMENS που παίχθηκαν εάν θα βγάλει περισσότερα ή λιγότερα; Σε ποια σημεία; Μπορεί και να μην ισχύει. Εγώ σας λέω ότι δεν παίρνω στα σοβαρά όλα αυτά που λένε.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Ως διαχειριστής του έργου…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Θέλω τη γνώμη σας ως ηλεκτρονικού και ανθρώπου που έχει άμεση αντίληψη.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Πράγματι έχω. Ως διαχείριση αυτού του έργου…

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Παφίλη, μου επιτρέπετε;

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ναι.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Όταν είπατε προηγουμένως ότι κάθε εργολάβος έχει συμφέρον να τελειώσει το έργο γρήγορα και αυτό καθυστερούσε.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Υπάρχει ένας παραλογισμός εδώ –ας το πούμε έτσι. Από τη στιγμή που ήθελαν να τελειώσει γρήγορα, γιατί να δώσουν μίζες, αφού δεν τελείωνε το έργο;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Αυτό δεν ξέρω να σας το απαντήσω.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, με συγχωρείτε λίγο.

Κύριε μάρτυς, εμείς εδώ δεν έχουμε καμιά αμφιβολία, διότι και ο δωροδοκών ομολογεί και τεκμαίρεται και από δικαστικές αποφάσεις και εκθέσεις πως δωροδοκούσαν όχι μόνο η SIEMENS σ’ αυτή την περίπτωση, αλλά προφανώς και οι εργολάβοι για τα συμφέροντά τους. Ότι έχουν υπάρξει δωροδοκίες σε αυτό το έργο, είναι πέραν πάσης αμφιβολίας. Άρα, δεν μιλάμε για υποθετικό σενάριο.

Η ερώτηση του κυρίου συναδέλφου σ’ αυτή την περίπτωση –εσείς που όλα τα γνωρίζετε- δεν σας λέει ποιος πήρε, πότε, πού. Σας λέει ποια είναι τα κρίσιμα…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αυτό είναι το ερώτημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό οφείλετε να το γνωρίζετε.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Νομίζω πως κατάλαβα την ερώτησή σας. Δυστυχώς θα σας πω το αντίθετο. Στη διαχείριση αυτού του έργου τα συμφέροντα της SIEMENS, δηλαδή η αναλογία των έργων της, μειώθηκε και δεν αυξήθηκε. Άρα, το συμπέρασμα που έχω εγώ ως επιβλέπων και ως υπηρεσιακός παράγοντας δεν είναι να γνωρίζω για ποιους λόγους θα μπορούσαν τυχόν…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αυτό δεν σημαίνει τίποτε. Μπορεί να μειώθηκε, αλλά να έχει μεγαλύτερα κέρδη. Μη μου λέτε ότι δεν έχει χρήματα.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Επειδή είπατε για τη συγκεκριμένη εταιρεία. Το αντικείμενο της συγκεκριμένης εταιρείας …

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Λέω σε ποιους τομείς θα μπορούσε…

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Δεν ξέρω να σας απαντήσω.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Πού; Στη σηματοδότηση; Η SIEMENS τι είχε;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Σηματοδότηση μόνο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Πόσα ήταν στη σηματοδότηση;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Ήταν περίπου 30 εκατομμύρια και έγιναν ήδη 25 εκατομμύρια και θα γίνουν και λιγότερα.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Άλλη εμπλοκή δεν είχε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το 10% ήταν.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Έγινε λιγότερο. Δεν μπορώ να σας τεκμηριώσω ότι γνωρίζω για ποιους λόγους θα συνέβαινε κάτι τέτοιο πέραν αυτής της εταιρείας. Τα στοιχεία που έχω είναι μάλλον για λιγότερο παρά για περισσότερο, γιατί στα έργα προσπαθούν πάντοτε να αυξήσουν….

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κατάλαβα την απάντηση. Δεν μπορείτε να εστιάσετε κάπου.

Μας είπατε ότι χρειάζονταν υλικά που δεν βρίσκεις στο εμπόριο, ότι διαφέρει από τα συνήθη έργα. Αυτά αφορούσαν και το θέμα της σηματοδότησης;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Βεβαίως. Κυρίως το θέμα της σηματοδότησης.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Η SIEMENS αυτά που θα χρησιμοποιούσε εδώ δεν τα πουλάει στο διεθνές εμπόριο;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Όχι.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ήταν καινούρια πατέντα δηλαδή; Αποκλειστικά θα παρήγαγε για εδώ;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Όχι.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Τότε;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Η SIEMENS φτιάχνει, όπως όλες οι εταιρείες σηματοδότησης,

για κάθε έργο από την τεχνογνωσία της συγκεκριμένη παραγγελία υλικών και λογισμικού και συστημάτων, που μπαίνουν σε κάθε έργο. Εάν αυτά τα πράγματα φύγουν από το ένα έργο δεν πάνε να εγκατασταθούν σε άλλο. Είναι κατά παραγγελία ειδικά φτιαγμένα για κάθε συγκεκριμένο έργο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αυτό αφορά μόνο το λογισμικό;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Όχι μόνο το λογισμικό.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Η SIEMENS είχε μόνο το λογισμικό;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Όχι.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Τι είχε;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Και τις επιτόπου εγκαταστάσεις.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δηλαδή για κάθε έργο παράγει διαφορικά πράγματα;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Βεβαίως.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σε όλο τον κόσμο;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Σε όλο τον κόσμο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δηλαδή φανάρια και τέτοια είναι άλλα για την Ελλάδα και άλλα για τη Γερμανία;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Να σας εξηγήσω για να μην παρεξηγηθώ.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Παραλίγο να παρεξηγηθείτε πάνω σε αυτό.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Το καταλαβαίνω, γιατί είναι λίγο εξειδικευμένα πράγματα.

Από τον εξοπλισμό που φέρνει η SIEMENS ή η κάθε εταιρεία σηματοδότησης, για να μη λέμε συνέχεια αυτή την εταιρεία, στο έργο εγκαθιστά πράγματα και εξαρτήματα πέραν του λογισμικού, τα οποία παράγονται ειδικά για το συγκεκριμένο έργο.

Να σας το κάνω πιο λιανά. Ξέρουμε όλοι τι είναι τα κομπιούτερ. Εγκαθίστανται σε αίθουσες σ’ αυτό το έργο περίπου τριακοσίων τετραγωνικών μέτρων εγκαταστάσεις και κομπιούτερ και μηχανήματα, τα οποία είναι παραγγελία για το συγκεκριμένο έργο. Δεν είναι πράγματα κοινά για να τα πάρεις και να τα βάλεις αλλού.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Το κομπιούτερ ή το λογισμικό είναι για το συγκεκριμένο έργο;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Όταν λέω «κομπιούτερ», μιλάω για κομπιούτερ ντουλάπες ολόκληρες, οι οποίες είναι …

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κατασκευάζονται ειδικά για αυτό;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Ειδικά για το συγκεκριμένο έργο. Μπορεί να έχει την τεχνογνωσία να φτιάχνει τέτοια πράγματα, αλλά αυτά είναι ρυθμισμένα και φτιαγμένα για το συγκεκριμένο.

Αυτός ο εξοπλισμός, λοιπόν, δεν είναι από το στοκ κάθε εταιρείας για να τον φέρει και να τον εγκαταστήσει. Για παράδειγμα, για τους στρωτήρες, για τις σιδεροτροχιές, που είναι κοινό πράγμα και τα εργοστάσια παράγουν μονίμως το ίδιο πράγμα.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Φαντάζομαι, όμως, ότι υπάρχουν υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Υπάρχουν και τέτοια υλικά, όμως περίπου το μισό…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ωραία, το κατάλαβα, για να μην «τρώμε» το χρόνο.

Άρα, λοιπόν, στην κοστολόγηση που αφορά αυτό που κατασκευάζεται αποκλειστικά για την Ελλάδα, μπορεί να βάλει ό,τι θέλει η SIEMENS. Έτσι δεν είναι;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Για το συγκεκριμένο έργο, όχι για την Ελλάδα.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Για το συγκεκριμένο έργο υπάρχει η διεθνής προδιαγραφή; Μπορεί κάπου, δηλαδή, να κάνεις διαπραγμάτευση με τη SIEMENS και να πεις ότι δεν κάνει τόσο, κάνει τόσο; Γιατί αυτό είναι και το κρίσιμο σημείο, κατά τη γνώμη μου.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Ίσως δεν κατάλαβα την ερώτηση.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Να σας την επαναλάβω;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Στη διαδικασία τη διαγωνιστική δεν εμπεριέχεται να διαπραγματευτείς με ένα εκ των μελών για κάποιο αντικείμενο. Η έκπτωση και ο διαγωνισμός αφορούν το σύνολο του έργου. Οι τιμές μπαίνουν από την υπηρεσία. Για τα συγκεκριμένα πράγματα οι τιμές που είχαν μπει ήταν ιδιαιτέρως μικρές σε σχέση με όλα τα άλλα έργα που γίνονταν εκείνη την εποχή. Άρα, δεν μπορώ να διαβλέψω απ’ αυτά που ξέρω μια κατεύθυνση προς τη συγκεκριμένη εταιρεία να έχει μεγάλες τιμές ή να έχει κάτι που θα την ωφελήσει.

Με συγχωρείτε που το επαναλαμβάνω, δεν το λέω για να υποστηρίξω την υπηρεσία μου. Έχουν κατατεθεί και από άλλους μάρτυρες και κείμενα και πίνακες πιθανώς για το κατά πόσον τα συγκεκριμένα έργα σηματοδότησης ήταν πολύ φθηνότερα απ’ ό,τι συνέβαινε στα ακριβώς διπλανά έργα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό δεν σημαίνει τίποτε.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Για εμάς τους μηχανικούς σημαίνει παρά πολλά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Μπιρλιδάκη, με συγχωρείτε. Όταν έχουμε ως δεδομένο ότι η εταιρεία κινείτο εκτός συναλλακτικών ηθών, τι μας λέτε τώρα;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Εγώ σας λέω για αυτά που ξέρω ως διαχείριση του έργου. Από εκεί και πέρα…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εσείς ξέρετε, αλλά και εμείς ξέρουμε όμως.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τέτοια πράγματα. Δεν έχω γνώση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν σας ζητάμε να επιβεβαιώσετε αυτά που εμείς έχουμε διασταυρώσει, αλλά μην μας λέτε τρελά πράγματα. Ο συνάδελφος θα διαμαρτυρηθεί.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Με συγχωρείτε αν λέω παραπάνω από όσα πρέπει, αλλά από το ρόλο μου δεν γνωρίζω…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να πείτε αυτά που ξέρετε, αυτά για τα οποία ορκιστήκατε, αυτά που πρέπει να πείτε.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Αυτά λέγω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτά για τα οποία έχετε δώσει όρκο θα πείτε. Δεν θέλουμε εμείς να μας πείτε άλλα πράγματα.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιδάκης): Από τη θέση μου μέσα στον Ο.Σ.Ε. τόσα χρόνια αυτά ξέρω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ωραία! Τελείωσε. Αυτά ξέρετε.
Συνεχίστε, κύριε Παφίλη.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μας είπατε, κύριε μάρτυς, ότι η έκπτωση του 1% ήταν συνηθισμένη.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Μάλιστα και θα σας πω γιατί το είπα. Είναι συνηθισμένη με τα αντίστοιχα έργα που γίνονταν τότε. Το διπλανό ακριβώς έργο έχει 1,66% έκπτωση, το παραδιπλανό προς το Κιάτο έχει 4,15%, εάν θυμάμαι καλά, και στο δικό μας έργο οι τιμές είναι γνωστό σε όλους ότι ήταν μικρότερες. Άρα, θεωρητικά...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ήταν κακόφημη η γειτονιά, κύριε συνάδελφε.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Πράγματι, το 1% δεν ακούγεται καλά. Όμως, γιατί ακούγεται καλά το 1,66%;

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ούτε το 1,66% ακούγεται καλά.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Γιατί ακούγεται καλά το 4%;

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Το 1% με το 4% δεν είναι το ίδιο, με συγχωρείτε!

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Σύμφωνοι, αλλά όταν ξέρεις...

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Είναι τέσσερις φορές πάνω και μου λέτε ότι είναι το ίδιο;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Βεβαίως, αλλά όταν οι τιμές είναι κατά μέσο όρο 20% μικρότερες αυτού του συγκεκριμένου έργου, δεν μπορεί...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, τελειώσατε την εξέταση του μάρτυρα;

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Τελείωσα, κύριε Πρόεδρε.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το λόγο έχει η κυρία Τσόνογλου.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε μάρτυς, ακόμα είστε υπάλληλος του ΟΣΕ;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Βεβαίως.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τελείτε σε υπηρεσιακή εξάρτηση από τον ΟΣΕ, λοιπόν, μέχρι σήμερα.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Βεβαίως.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν νομίζω ότι αυτό έχει να κάνει με την κατάθεσή του.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Έχει, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Από εξαρτήσεις δεν θα έλεγα ότι η υπηρεσιακή μπορεί να μας δημιουργήσει πρόβλημα.

Το λόγο έχει ο κ. Κεγκέρογλου.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Έχω μία ερώτηση που αφορά τους οκτώ μήνες που θέσατε περιθώριο και το δικαιολογήσατε ότι λόγω των ολυμπιακών ταχυτήτων ήταν εύλογο το οκτάμηνο. Όμως, σε μία άλλη ερώτηση είπατε ότι ο χαρακτηρισμός «ολυμπιακό έργο» έχει σχέση μόνο με τις απαλλοτριώσεις και όχι με τη διαδικασία υλοποίησης του έργου και τις νομικές υποχρεώσεις. Επομένως, κάπου αυτά τα δύο βρίσκονται σε αντίφαση.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Υπάρχει μία νομοθεσία στα δημόσια έργα πάρα πολύ εκτενής στην Ελλάδα και για τη διαγωνιστική διαδικασία και για τη διαχείριση των συμβάσεων. Σε αυτά τα πράγματα δεν έχει αλλάξει τίποτα. Η διευκόλυνση, με την ολυμπιακή νομοθεσία, ήταν να αποκτήσει ένα έργο τη γη που απαιτείται, όταν ήταν ένα καινούργιο έργο ή ήταν έργο που εξαρτάτο από τέτοια πράγματα. Στο συγκεκριμένο...

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Συμφωνώ. Άρα, λοιπόν, το οκτάμηνο ήταν εξαρχής δεδομένο ότι δεν θα επαρκέσει.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Γιατί το λέτε αυτό;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Γιατί η νομοθεσία με τους Ολυμπιακούς δεν είχε καμία διαφορά στην υλοποίηση.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Α, μάλιστα! Δεν είχε καμία.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Επομένως, ήταν γνωστό από πριν.

Το έργο απεντάχθηκε από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, όπου ήταν ενταγμένο;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Όχι.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Δεν απεντάχθηκε, δηλαδή πληρώθηκε από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ή από εθνικούς πόρους;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Δεν ήταν ενταγμένο για να απενταχθεί. Το έργο είχε περιληφθεί σε καταλόγους, δεν εντάχθηκε ποτέ όμως, όσο ήταν στην ΕΡΓΟΣΕ, διότι κατέπεσε η περιβαλλοντική μελέτη. Άρα, ως έργο μη ώριμο δεν εντάχθηκε ποτέ. Αντίθετα, στην πορεία του αυτό το έργο, το 2009, ελέγχθηκε και εντάχθηκε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πού εντάχθηκε;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ποιο χρόνο;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Το 2009 και σήμερα είναι συγχρηματοδοτούμενο. Έτσι εκτελείται το έργο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Δεν έχει κλείσει το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ή είναι έργο-γέφυρα;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Είναι έργο-γέφυρα στο ΕΣΠΑ.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Καλά, αερογέφυρα!

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εγώ έχω ένα ερώτημα και τελειώνουμε. Κατ’ αρχήν, μας περιγράψατε δύο καταστάσεις. Η μία το 2003, όπου όλα πήγαιναν καταπληκτικά, και το 2009 ή 2010, όπου τίποτα δεν πήγαινε καλά. Το 2005, τι από τα δύο λειτουργούσε; Το 2005 δεν είναι το 2003 που όλα λειτουργούσαν καλά, δεν είναι 2009 που δεν λειτουργούσε τίποτα. Πού θα εντάσσατε το 2005;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Έτσι όπως με ρωτάτε, το 2005 το εντάσσω στο δύσκολο κομμάτι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ότι δεν λειτουργούσε περίπου τίποτα.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Όχι, μην το λέμε αυτό για τη χώρα μας. Αλίμονο! Όμως, δεν λειτουργούσε η χώρα στους προολυμπιακούς ρυθμούς που λειτουργούσε τότε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό βγαίνει ως συμπέρασμα από την τοποθέτησή σας. Απλώς ήθελα να το επιβεβαιώσω. Το ερώτημα είναι το εξής: Όταν η ΕΡΓΟΣΕ το απορρίπτει ως έργο και λέει στον ΟΣΕ «αν θέλεις, πάρτο εσύ, εγώ δεν μπορώ να το κάνω», όταν έχουμε έντεκα απορριπτικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συμβουλίου, όταν δεν έχουμε περιβαλλοντικούς όρους και με την παρατήρησή σας ότι «τα πράγματα δεν είναι όπως το 2003», πώς το έργο εξακολουθεί να είναι ένα έργο που θα υλοποιηθεί σε οκτώ μήνες το 2005; Πώς γίνεται, όταν τίποτα απ’ αυτά που ίσχυαν το 2003 δεν ισχύει το 2005;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Μου βάλατε πολλά θέματα μαζί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το θέμα, κύριε μάρτυς, είναι ένα: Πώς εξακολουθεί να θεωρεί ο ΟΣΕ, μετά και την άρνηση της ΕΡΓΟΣΕ, ότι θα βγάλει το έργο σε οκτώ μήνες, όταν δεν ισχύει το κλίμα, τουλάχιστον όπως μας το είπατε, του 2003, που ενδεχομένως θα μπορούσε με κάποιες ανοχές να αποδεχθεί κανείς ότι θα υλοποιείτο σε ένα διάστημα οκτώ μηνών;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Να σας απαντήσω. Υπάρχει μία παρανόηση, εάν μου επιτρέπεται ο όρος, του έργου της ΕΡΓΟΣΕ και του έργου που έκανε ο ΟΣΕ. Δεν είναι το ίδιο έργο. Αφορά, πράγματι, το κομμάτι «Πειραιάς-Τρεις Γέφυρες», της ΕΡΓΟΣΕ ήταν «Ρέντης-Τρεις Γέφυρες». Δεν έχει σημασία, όμως, αυτό, η διαφοροποίηση είναι στο εξής: Το έργο της ΕΡΓΟΣΕ, οι γραμμές έβγαιναν εκτός του σιδηροδρομικού διαδρόμου. Αυτό, πράγματι, ήταν πολύ δύσκολο να γίνει. Η περιβαλλοντική μελέτη που έγινε εκ των υστέρων, αφού δεν το έκανε η ΕΡΓΟΣΕ, είναι μια διαφορετική περιβαλλοντική μελέτη, οι δε μελέτες χαράξεων και τοποθέτησης γραμμών είναι διαφορετικές, έγιναν άλλες μελέτες. Μαζεύτηκαν οι γραμμές και δημιουργήθηκε ένα έργο που θα ήταν μέσα στο σιδηροδρομικό διάδρομο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αλλά δεν ήταν μέσα στο χρονικό περιθώριο, γιατί σήμερα δεν έχουμε το έργο.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Αυτό είναι για άλλους λόγους, δεν είναι για τους λόγους που τέθηκε τότε το οκτάμηνο. Τότε το οκτάμηνο αφορούσε ένα έργο μέσα στον υπάρχοντα διάδρομο. Εκεί δεν μας ενοχλεί κανείς. Είναι διαφορετικό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μόνο οι συρμοί που πηγαινοέρχονται.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Σαφώς. Πάντα ενοχλούσαν και στη μία περίπτωση και στην άλλη, αλλά δεν είναι το ίδιο έργο. Λέμε «αυτό το κομμάτι», αλλά ανατέθηκαν άλλες μελέτες και άλλη περιβαλλοντική μελέτη έγινε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό που βγαίνει ως συμπέρασμα και απ’ αυτά που λέτε και απ’ αυτά που ξέρουμε, είναι ότι τα χρονοδιαγράμματα ήταν του αέρα, χωρίς πρακτική προσέγγιση της πραγματικότητας και των δυνατοτήτων και ευρύτερα και στα στενότερα. Εν πάση περιπτώσει, δεν έχετε αντίρρηση εκεί, υποθέτω, εκ των πραγμάτων. Τα πράγματα ομιλούν.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Έχω αντίρρηση ως μηχανικός, όχι ως υπάλληλος. Θα σας πω τι εννοώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εγώ σας ρωτώ ως μάρτυρα και δεν έχετε άλλη ιδιότητα εδώ, εάν μου επιτρέπετε.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Εντάξει, λόγω των σπουδών και της ειδικότητάς μου το λέω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μάρτυρας για ό,τι ξέρετε και για ό,τι μπορείτε εκ της γνώσης σας να υποθέσετε.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Αυτό που ξέρω είναι ότι σε αυτή τη χώρα πολλά έργα καλώς ή κακώς, ατυχώς, θα έλεγα, ξεκινούν με μικρό χρόνο και ο χρόνος αυτός μεγαλώνει για πολλούς λόγους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το πρόβλημά μας εδώ είναι ένα, δηλαδή η διαφθορά, σ' αυτό το επίπεδο που έφθασε, δεν αφήνει τη χώρα να πάει μπροστά. Αυτό είναι το πρόβλημά μας και αυτό διερευνούμε και γι’ αυτό σας παιδεύουμε σήμερα.

Σας ευχαριστώ πολύ. Είστε πάντα στη διάθεση της Επιτροπής μας.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μπιρλιράκης): Σας ευχαριστώ και είμαι στη διάθεση της Επιτροπής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να έλθει ο επόμενος μάρτυρας.









ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυρα, πείτε μας όνομα και ιδιότητα για τα Πρακτικά.

ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπασαγιάννης): Ονομάζομαι Αθανάσιος Μπασαγιάννης, και είμαι αρχιμηχανικός του ΟΣΕ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, βάλτε το χέρι σας στο Ευαγγέλιο για να ορκιστείτε.

Ορκίζομαι να πω την αλήθεια, όλη την αλήθεια και μόνον την αλήθεια χωρίς να προσθέσω ή να αφαιρέσω κάτι.

ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπασαγιάννης): Ορκίζομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας ευχαριστώ.

Κύριε Μπασαγιάννη, εσείς έχετε μια εικόνα του Προαστιακού;

ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπασαγιάννης): Πολύ μικρή, κύριε Πρόεδρε, δεδομένου ότι στην υπόψη εργολαβία εγώ ασχολήθηκα περίπου οκτώ ημέρες. Συγκεκριμένα ήμουν μέλος μιας επταμελούς επιτροπής για την ανάδειξη του μειοδότη στο συγκεκριμένο έργο από Πειραιά έως Τρείς Γέφυρες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχετε ασχοληθεί με κάποιο άλλο έργο;

ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπασαγιάννης): Κατά τη διάρκεια της παραμονής στον ΟΣΕ έχω ασχοληθεί με διάφορα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτά που εμείς ερευνούμε, τις προγραμματικές συμβάσεις για παράδειγμα, το τροχαίο υλικό, το DSMR;

ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπασαγιάννης): Όχι, κύριε Πρόεδρε. Εγώ ήμουν αρχιμηχανικός στην υπηρεσία γραμμής του ΟΣΕ που ασχολείται με τη συντήρηση της γραμμής συγκεκριμένα από Πειραιά μέχρι και το Πλατύ, από Παλαιοφάρσαλο, Καρδίτσα, Τρίκαλα κ.λπ..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι έχετε να μας πείτε για το έργο που εμείς διερευνούμε, του Προαστιακού; Έχετε να εντοπίσετε ζητήματα που αφορούν θέματα που έχουν να κάνουν είτε με παράβαση καθήκοντος είτε με απιστία υπαλλήλων είτε με δωροδοκία υπαλλήλων ή πολιτικών προσώπων τα οποία εμείς διερευνούμε, δηλαδή τη διαφθορά σε αυτό το μεγάλο σκάνδαλο της SIEMENS;

ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπασαγιάννης): Εκείνο το οποίο έχω να σας πω είναι το εξής: Εγώ ασχολήθηκα μόνο οκτώ ημέρες. Έκτοτε, από τη στιγμή που κατατέθηκε το πόρισμα της Επιτροπής στην προϊσταμένη αρχή που ήταν τότε η διεύθυνση γραμμής, εγώ μπορώ να πω ότι δεν είχα ούτε μία συμμετοχή. Δηλαδή, επακριβώς ένα μήνα αργότερα και κάτι ημέρες έφυγα από τον ΟΣΕ. Εργαζόμουν για δεκαπέντε μήνες μετά…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Φύγατε οικειοθελώς ή συνέβη κάτι;

ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπασαγιάννης): Έφυγα οικειοθελώς και δούλευα στην ΤΡΑΜ Α.Ε..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είχατε συμπληρώσει συντάξιμα χρόνια;

ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπασαγιάννης): Όχι. Επέστρεψα ξανά στον ΟΣΕ τον Δεκέμβριο του 2004. Θέλω να πω ότι το διάστημα από τη στιγμή που κατατέθηκε το πόρισμα στην προϊσταμένη αρχή, δεν είχα καμία συμμετοχή και μάλιστα έφυγα, ήμουν εκτός ΟΣΕ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κατά την επιστροφή σας είχατε καμία εμπλοκή με το έργο του Προαστιακού;

ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπασαγιάννης): Κατά την επιστροφή μου σαν αρχιμηχανικός, τοποθετήθηκα σε πρώτη φάση στη Διεύθυνση Εφοδιασμού, αλλά εκεί δεν προσήλθα καν στην Επιτροπή διότι αυτόματα έφυγα από εκεί και γύρισα στην Διεύθυνση Παραγωγής σαν απλός αρχιμηχανικός, χωρίς καν οργανική θέση, όπου παραμένω και μέχρι τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας ευχαριστώ πολύ.

Ο κ. Αποστολάκος έχει το λόγο.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Όταν λέτε Επιτροπή, ήσασταν στην Επιτροπή εισήγησης ή ανάθεσης;

ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπασαγιάννης): Μάλιστα.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Στην τελική κατακυρωτική διαδικασία πόσες κοινοπραξίες συμμετείχαν;

ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπασαγιάννης): Μία κοινοπραξία. Η SIEMENS, TERNA και AKTOR. Δηλαδή κατέθεσε προσφορά, γιατί στην αρχή είχαν πάρει τεύχη πολλές, αλλά μετά κατέθεσε μόνο μια προσφορά, μετά από ένα μήνα…

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Είναι σύνηθες αυτό; Δηλαδή με έναν συμμετέχοντα έγινε η κατακύρωση της δημοπρασίας;

ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπασαγιάννης): Ναι, με έναν συμμετέχοντα.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Είναι σύννομο αυτό;

ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπασαγιάννης): Όταν κατατέθηκε η προσφορά και εμείς προβληματιστήκαμε κατά πόσο είναι σύννομο, γιατί δεν μπορούσε να εφαρμοστεί ο μαθηματικός τύπος. Μετά όμως από συζητήσεις κ.λπ., διότι από τη στιγμή που κατατέθηκε η προσφορά, είχαν περάσει και κάποιες ημέρες, προέκυψε μια απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους όπου εκεί ανέφερε ότι και ένας μπορεί να λάβει μέρος στο διαγωνισμό και ότι φυσικά δεν είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί…

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν είπε αυτό η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Καταλόγισε στη γνωστή πλάνη στα μέλη της Επιτροπής, ότι κάτι αγνοούσατε, όχι ότι ήταν όλα καλώς καμωμένα. Άλλο να λέει κύριε μάρτυς «στη γνωστή πλάνη». Δεν ξέρω αν τα γνωρίζετε αυτά.

ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπασαγιάννης): Όχι δεν τα γνωρίζω. Σας είπα ποια ήταν η εμπλοκή μου στο θέμα. Δεν γνωρίζω τίποτα άλλο.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δηλαδή οι κανόνες του ανταγωνισμού τηρήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ή ήταν ένας φωτογραφικός διαγωνισμός ο οποίος πήγε κατευθυνόμενος στην κοινοπραξία AKTOR, TERNA και SIEMENS;

ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπασαγιάννης): Φωτογραφικός διαγωνισμός δεν υπήρξε, με την έννοια ότι όταν λέμε φωτογραφικές διατάξεις, για να πάει σε κάποια εταιρεία, πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι που να αποκλείουν όλους τους άλλους. Να υπάρχουν συγκεκριμένες διατάξεις ή επιθυμίες του αναθέτοντος που να αποκλείουν τους άλλους και να απευθύνεται μόνο…

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Σας ρωτώ γιατί υπάρχουν δυο δεδομένα. Το ένα δεδομένο είναι ότι ισχυρίζονται οι της SIEMENS ότι για να κάνουν τις δουλειές τους δωροδοκούσαν με το ποσό του 8% τα διοικητικά στελέχη των οργανισμών του ελληνικού δημοσίου –και είναι ομολογημένο αυτό και αποδεδειγμένο- και το δεύτερο ότι απεδείχθη εκ των υστέρων πως μια άλλη κοινοπραξία η οποία φαίνεται ότι συμμετείχε, ενώ στην ουσία δεν συμμετείχε, μετά από λίγα χρόνια υπεισέρχεται στην εργολαβία, από το παράθυρο. Τα ξέρετε αυτά;

ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπασαγιάννης): Σας είπα και προηγουμένως ότι στο έργο αυτό δεν είχαν καμία και δεν έχω καμία συμμετοχή. Ούτε επιβλέπων είμαι, ούτε στην διευθύνουσα υπηρεσία ήμουν, ούτε στην προϊσταμένη αρχή.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ούτε γνωρίζετε αν ο ΑΒΑΚΑΣ είχε κάνει προσφυγή τότε;

ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Μπασαγιάννης): Όχι δεν το ξέρω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, ο μάρτυρας είπε πως η όλη του επαφή με το αντικείμενο ήταν για οκτώ ημέρες και μετά αποχώρησε. Δεν γνωρίζει ο μάρτυρας.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Καλώς, ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Μπασαγιάννη, σας ευχαριστούμε.