Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Απάντηση Καραμανλή σε ερώτηση Βελόπουλου για τιμές κομίστρων προαστιακού.

Σε απάντηση στην ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Μεταφορών & Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή, ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ & Βουλευτής Λάρισας κ. Κυριάκος Βελόπουλος, σχετικά με τις διαφοροποιήσεις στις τιμές των κομίστρων για τις γραμμές τραίνου "Άγιος Βασίλειος - Πάτρα" και "Πάτρα - Κάτω Αχαΐα", επισημαίνεται ότι την αρμοδιότητα για την ανάπτυξη και οργάνωση των σιδηροδρομικών μεταφορών, τη συχνότητα των δρομολογίων, τις υπηρεσίες προς το επιβατικό κοινό, τη διαχείριση του τροχαίου υλικού, την τιμολογιακή πολιτική και τη διαχείριση των κομίστρων, φέρει η Σιδηροδρομική Επιχείρηση, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ανώνυμη Εταιρεία.

Όπως αναφέρει ο Υπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής: Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής Ερώτησης, παρακαλούμε όπως ενημερώσετε τον κύριο Βουλευτή ότι, με βάση το άρθρο 7 του Ν. 3891/04.11.2010, η αρμοδιότητα για την ανάπτυξη και οργάνωση των σιδηροδρομικών μεταφορών, σε ό,τι αφορά τη συχνότητα των δρομολογίων, τις υπηρεσίες προς το επιβατικό κοινό, τη διαχείριση του τροχαίου υλικού, την τιμολογιακή πολιτική και τη διαχείριση των κομίστρων, ανήκει στη Σιδηροδρομική Επιχείρηση η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ανώνυμη Εταιρεία (ΑΕ).

Ο Διαχειριστής Υποδομής («Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος» ΑΕ) λαμβάνει υπόψη του οποιοδήποτε αίτημα Σιδηροδρομικής Επιχείρησης και εκπονεί πλέγμα δρομολογίων, για την εξυπηρέτηση επιβατικής ή εμπορευματικής μεταφοράς, εφόσον συντρέχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, συστήματος σιδηροδρομικής υποδομής και επάρκειας προσωπικού.

Ειδικότερα, τα δρομολόγια Άγιος Βασίλειος - Πάτρα και Πάτρα - Κάτω Αχαΐα δεν περιλαμβάνονται στα δρομολόγια που παρέχει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, δυνάμει της ισχύουσας Σύμβασης Παροχής Δημόσιας Υπηρεσίας, μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ.

Για τα δρομολόγια που δεν περιλαμβάνονται στην ως άνω Σύμβαση, ισχύει το άρθρο 11 του Ν. 3891/2010 (Ά 188), όπως ισχύει, δυνάμει του οποίου η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ διαμορφώνει την τιμολογιακή της πολιτική, βάσει του επιχειρησιακού της σχεδίου για τις διαδρομές που δεν υπάγονται στο πλαίσιο της Σύμβασης.

achaianews.gr