Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Παλαιά προγράμματα κυκλοφορίας τραίνων του ΟΣΕ. Δείτε τα ιστορικά ντοκουμέντα.


Μήνυμα φίλου αναγνώστη που στάλθηκε στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση, μας εξέπληξε ευχαρίστα, στέλνοντας μας παλιά δρομολόγια κυκλοφορίας τραίνων από τον ΟΣΕ που ένα χρόνο πριν ονομάζονταν ΣΕΚ. 

Αν και η φθορά του χρόνου είναι εμφανείς εν τούτοις η ιστορική αξία των φωτογραφιών είναι σημαντική. 

Στο σημείωμά του ο φίλος αναγνώστης αναφέρει:

«Προσπαθώντας να καθαρίσω την αποθήκη μετά από μια ζημιά των δύο γατιών μου, ανακάλυψα ένα θησαυρό, που η ιστορία του έχει ως εξής:
1971

Την 10ετία του 1970 ήμουν φοιτητής στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ζούσα στο ξενοδοχείο "Θεσσαλικόν" (Εγνατία 60) ιδιοκτησίας του αείμνηστου Θεσσαλού επιχειρηματία Αστέριου Τσιούκαρη. Υπάλληλοι ήσαν πατριώτες του και ένας μετέπειτα σιδηροδρομικός.
Στην υποδοχή του ξενοδοχείου, κάθε χρόνο, ο Τσιούκαρης κολλούσε το πρόγραμμα δρομολογίων, που εξέδιδε η Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλονίκης (Εκμετάλλευση-Κίνηση) του ΟΣΕ. 
Μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1978, το ξενοδοχείο άρχισε να υπολειτουργεί και αργότερα έκλεισε. Τότε βρήκα την ευκαιρία και μάζεψα τα προγράμματα, καθώς και φυλλάδια.
Σας στέλνω, λοιπόν, τα προγράμματα των ετών 1971-76, εάν θέλατε να τα δημοσιεύσετε και να γίνουν γνωστά στους νεώτερους. 
Σημειώνω ότι το πρόγραμμα περιέχει και τα δρομολόγια της Διεύθυνσης Περιφέρειας Αθηνών του ΟΣΕ (Στερεάς/Θεσσαλίας), αλλά όχι εκείνα της Πελοποννήσου, που είχε μόλις ενταχθεί στον ΟΣΕ.

Ένας φανατικός των σιδηροδρόμων,
Ταξίαρχος Διερμηνέας εα Όθων Κυπριωτάκης
πτυχιούχος Νομικής Θεσσαλονίκης


Δείτε τα ιστορικά ντοκουμέντα.

1972

                                                                    1973

                                                                            1974

                                                                                      1975

                                                                                1976

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Όθων Κυπριωτάκη για την αποστολή αυτών των ιστορικών ντοκουμέντων.

«Σ.Ν.» Όσοι από τους φίλους, έχουν στο αρχείο τους υλικό από τον σιδηρόδρομο μπορούν να μας το αποστείλουν και να το δημοσιεύσουμε.
Επίσης αν κάποιος από τους παλιούς σιδηροδρομικούς έχει βιβλιαράκι χιλιομετρικών ας μας το αποστείλει, για να γράψουμε… την δική του ιστορία.