Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

«Τι μέλλει γενέσθαι με τις γραμμές ΟΣΕ στη Λάρισα;»

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠ. ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ:

Υπεύθυνη ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι με τη σιδηροδρομική γραμμή που διασχίζει τη Λάρισα, επειδή πολλά έχουν ειπωθεί για υπογειωποίηση ή βύθισή της, ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «κατά τη διάρκεια του 2ου Ευρωπαϊκού Forum Ανάπτυξης στη Λάρισα, την Κυριακή 26.01.20 και στη συνεδρία “Υποδομές – Ενεργειακές εξελίξεις – Περιβάλλον – Αχελώος” ετέθη το ζήτημα των κινδύνων που ελλοχεύουν για τους πολίτες λόγω της διέλευσης των σιδηροδρομικών γραμμών από τον αστικό ιστό της Λάρισας, αλλά και της επιβάρυνσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Υπήρξαν ιδιαίτερα θετικές ειδήσεις όσον αφορά στην τοποθέτηση ηχοπετασμάτων εκατέρωθεν της γραμμής καθ’ όλη τη διαδρομή της εντός της πόλης, την ανακαίνιση του Σιδηροδρομικού Σταθμού Λάρισας και τις παρεμβάσεις στις διαβάσεις.

Για το ζήτημα της υπογειοποίησης των γραμμών εντός της πόλης -που θα ήταν το ιδεατό- η απάντηση ήταν ότι ουσιαστικά μιλούμε για μετρό στη Λάρισα, κάτι που είναι απαγορευτικό στις παρούσες συνθήκες. Ως αντιπρόταση ακούστηκε η βύθιση μέρους των γραμμών, όπου αυτό είναι εφικτό.

Η κυριότερη παράμετρος που καθιστά τη διευθέτηση του ζητήματος σημαντική, είναι η ασφάλεια των κατοίκων και η ελαχιστοποίηση των ατυχημάτων, που τα τελευταία χρόνια στοίχισαν τη ζωή σε παιδιά. Καθώς οι γραμμές περνούν μέσα από τον αστικό ιστό και διασταυρώνονται με οδούς υψηλού κυκλοφοριακού φόρτου (π.χ. οδός Βόλου), κάθε παρέμβαση που θα ενισχύει την ασφάλεια ή θα αποτρέπει ατυχήματα, χωρίς να επιβαρύνει την καθημερινότητα των κατοίκων, είναι ζήτημα υψηλής προτεραιότητας.

Αναμφίβολα, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών – Θεσσαλονίκης θα προσφέρει σημαντικότατα οφέλη για την οικονομική ανάπτυξη. Συνεπώς είναι κρίσιμο να υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση επί του θέματος και ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων. Μέχρι στιγμής έχουν δει το φως της δημοσιότητας ουκ ολίγα περί υπογειοποίησης των γραμμών εντός του αστικού ιστού της Λάρισας. Όμως, παράλληλα, είναι διάχυτη και η απορία αν ουσιαστικά υπάρχει σχεδιασμός, μελέτες, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και χρηματοδότηση».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

Ποια είναι η πραγματικότητα για το θέμα της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών που διασχίζουν την Λάρισα; Έχουν υπάρξει συγκεκριμένες ενέργειες τα τελευταία χρόνια για την προώθησή του και αν ναι ποιες είναι αυτές;
Ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας για την τοποθέτηση ηχοπετασμάτων, την ανακαίνιση του Σιδηροδρομικού Σταθμού Λάρισας, τις παρεμβάσεις στις διαβάσεις και κυρίως τη βύθιση τμημάτων της σιδηροδρομικής γραμμής;

larissanet.gr