Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Μπαράζ συναντήσεων Μώραλη με υπουργούς

«Φαντάσματα» το Τραμ και το Μετρό

«Όχι» του Δήμου Πειραιά σε Mall στο λιμάνι

Με 5-6 υπουργούς της κυβέρνησης πρόκειται να συναντηθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη, αλλά και την επόμενη εβδομάδα, ο δήμαρχος Πειραιά.
Ο Γιάννης Μώραλης, ο οποίος θα ορκιστεί εκ νέου δήμαρχος της επόμενη Τρίτη στο Δημοτικό Θέατρο, συναντάται με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ προγραμματισμένες είναι και οι συναντήσεις με υπουργούς όπως ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Τάκης Θεοδωρικάκος (για δεύτερη φορά), ο Χάρης Θεοχάρης, αλλά και ο Κώστας Καραμανλής.

Για κάθε συνάντηση υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα, έτσι ώστε οι συναντήσεις αυτές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν εθιμοτυπικές, καθώς έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο. Πιο σημαντικές μπορούν να θεωρηθούν οι συναντήσεις με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Κώστα Καραμανλή, αλλά και τον υφυπουργό Μεταφορών Μανώλη Κεφαλογιάννη, αφού αφορούν κυρίως στο Mall που θέλει να κατασκευάσει ο ΟΛΠ, αλλά και την πορεία των έργων σε Τραμ και Μετρό.

Όπως είναι γνωστό, αμέσως μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης, εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων του Πειραιά, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νίκος Μανεσιώτης, είχαν συναντηθεί με τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος εκτός από τη θετική εντύπωση που τους άφησε για τη διάθεσή του να τρέξουν γρήγορα μια σειρά από επενδυτικά σχέδια, τους επεφύλαξε και μια δυσάρεστη έκπληξη: Τους αποκάλυψε ότι θέλει να ολοκληρωθεί το Master Plan του ΟΛΠ, στο οποίο περιλαμβάνεται και η κατασκευή Mall μέσα στο λιμάνι.

Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης τους αποκάλυψε ότι η Πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα εγγυάται δύο εκατομμύρια «καλών Κινέζων τουριστών» ετησίως με αντάλλαγμα την υλοποίηση ολόκληρου του Master Plan του ΟΛΠ. «Τι να κάνω, να της γυρίσω την πλάτη;» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων του Πειραιά. 

Αυτό ακριβώς αναμένεται να είναι και το επίδικο αντικείμενο της συζήτησης του Γιάννη Μώραλη με τον Άδωνι Γεωργιάδη. Πηγές που πρόσκεινται στον δήμαρχο Πειραιά εκτιμούν ότι ο Γιάννης Μώραλης, θα υιοθετήσει τις ενστάσεις του εμπορικού κόσμου σε ότι αφορά τη δημιουργία Mall εντός της λιμενικής ζώνης. Θα κινηθεί δε στον άξονα ότι ο Πειραιάς συνολικά στέκεται φιλικά προς τις επενδύσεις γενικότερα και ειδικότερα την επένδυση της Cosco στο λιμάνι. Η πόλη συμφωνεί με τη δημιουργία ξενοδοχείων και συνεδριακού κέντρου εντός της λιμενικής ζώνης, αλλά και με την επέκταση της προβλήτας για την κρουαζιέρα. 
Ο δήμαρχος Πειραιά δε αναμένεται να ζητήσει από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων να μην επιμείνει στη δημιουργία Mall στο λιμάνι «εδώ και τώρα», αλλά τουλάχιστον να δοθεί ένα ικανό χρονικό περιθώριο, πχ. μιας πενταετίας, για να επανεξεταστεί η ενδεχόμενη αναγκαιότητά του υπό το πρίσμα της ολοκλήρωσης μιας σειράς επενδύσεων και έργων που έχουν σχεδιαστεί στην πόλη. 

«Φαντάσματα» το Τραμ και το Μετρό

Η συνάντηση του Γιάννη Μώραλη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, μπορεί να αξιολογηθεί ως επίσης πολύ σημαντική. Κι αυτό γιατί, όπως μπορεί να διαπιστώσει οποιοσδήποτε, τα projects του Τραμ και του Μετρό βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη. Μετά από πολλά χρόνια καθυστερήσεων (θα έπρεπε να λειτουργούν από το 2014 και το 2017 αντίστοιχα) εργοτάξια που έχουν «διαλύσει» το κέντρο του Πειραιά έχουν πλέον μετεξελιχθεί σε «φαντάσματα». Το Τραμ δεν έχει τροχαίο υλικό για να λειτουργήσει και το Μετρό έχει «κολλήσει» στο ύψος του Κορυδαλλού. Αυτό το ζήτημα αναμένεται να θέσει επιτακτικά στον Κώστα Καραμανλή και τον Μανώλη Κεφαλογιάννη ο Γιάννης Μώραλης. 

Εν τω μεταξύ ο δήμαρχος Πειραιά πρόκειται να συναντηθεί και με τον υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, τον Γιάννη Πλακιωτάκη, τον Τάκη Θεοδωρικάκο, αλλά και τον Χάρη Θεοχάρηκαι τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Στον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη ο δήμαρχος Πειραιά αναμένεται να θέσει το ζήτημα της ένταξης της πόλης ως τουριστικού προορισμού στην μεγάλη διαφημιστική καμπάνια για την Ελλάδα, που σχεδιάζει το υπουργείο Τουρισμού. 

Τέλος στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τον οποίο ο Γιάννης Μώραλης έχει παλαιά προσωπική γνωριμία, ο δήμαρχος Πειραιά αναμένεται να θέσει εκ νέου το ζήτημα της υποστελέχωσης των Διευθύνσεων της Ελληνικής Αστυνομίας στον Πειραιά, θέμα που σταθερά έθετε και κατά την περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης.

.portnet.gr/