Κυριακή 18 Αυγούστου 2019

Οι κάτοικοι του Σογέρ λένε: «Κάτω τα χέρια από το τρενάκι μας».


Το τρενάκι της γραμμής Σογέρ - Πάλμα ντε Μαγιόρκα

Άγνωστοι επενδυτές προσπαθούν με επιθετική εξαγορά να αγοράσουν το γραφικό τρενάκι που συνδέει την πόλη Σογέρ με την Πάλμα στη Μαγιόρκα, προσφέροντας το ποσό το 25 εκατ. ευρώ. Το τρενάκι ανήκει ιδιοκτησιακά στην κοινότητα του Σογέρ και στην εταιρεία διατηρούν κάτοικοι της πόλης.

Το τρενάκι, που τέθηκε σε λειτουργία το 1912, κάνει μια γραφική διαδρομή 27 χιλιομέτρων μέσα από μια χαράδρα, γεμάτη πράσινο ενώ περνάει από γεφυράκια και 13 σήραγγες, κάνοντας ένα γραφικό ταξίδι στον χρόνο. Αρχικά ήταν ατμοκίνητο και απέκτησε ηλεκτρική μηχανή το 1929. Μεταφέρει ετησίως ένα εκατομμύριο επιβάτες, κυρίως τουρίστες.

Οι κάτοικοι το Σογέρ δηλώνουν ότι το τρενάκι τους, που προφανώς οι επενδυτές σκοπεύουν να εκμεταλλευθούν οικονομικά σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Ισπανίας, δηλώνουν ότι «δεν πωλείται».
Οι κάτοικοι του Σογέρ λένε: «Κάτω τα χέρια από το τρενάκι μας»
Άλλωστε όλη η κοινότητα του Σογέρ συνδέεται με την ιστορία του. Ο Σιδηρόδρομος του Σογέρ δημιουργήθηκε το 1912 με τα χρήματα που συγκέντρωσαν σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της πόλης, οι οποίοι έχουν μοιραστεί 172.000 μετοχές της εταιρείας, οι οποίες τώρα βρίσκονται στα χέρια 800 πολιτών, κάποιοι από τους οποίους διαθέτουν μόλις 10 μετοχές ο καθένας.

Όπως λέει στον Guardian ο δήμαρχος της πόλης, Κάρλες Σιμάρο, «θα ήταν ντροπή να χάσει ο σιδηρόδρομος το παραδοσιακό του καθεστώς. Το τρενάκι είναι μέρος του αρώματος του Σογέρ».

Ο πρώην δήμαρχος, Ζάουμε Σερβέρα, από την πλευρά του πιστεύει ότι οι περισσότεροι από τους κατοίκους δεν θα δεχτούν να πουλήσουν, και ας είναι τόσο δελεαστική η προσφορά.

Και είναι πραγματικά δελεαστική, αν σκεφτεί κανείς ότι οι 10-15 ανώνυμοι επενδυτές, που ζητούν να αγοράσουν το τρενάκι, προσφέρουν 25 εκατ. ευρώ για το αγοράσουν και αν κλείσει η συμφωνία δηλώνουν διατεθειμένοι να πληρώσουν ποσό ίσο με τα μερίσματα 15 ετών. Όπως λένε οι επενδυτές, θα το αναβαθμίσουν, θα προσφέρουν ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων, θα κάνουν οργανωμένες εκδρομές και θα βελτιώσουν την πρόσβαση σε αυτό.

Οι κάτοικοι-μέτοχοι της εταιρείες πρέπει να αποφασίσουν για την προσφορά έως τις 6 Σεπτεμβρίου. Δύο εξ αυτών είναι ιδιοκτήτες τουριστικού γραφείου της περιοχής και τουριστικών πλοίων.

Μένει να φανεί τι θα αποφασίσουν και πώς. Με την καρδιά ή με την τσέπη.

Αρχοντία Κάτσουρα
Πηγή: The Guardian, El Pais
efsyn.g