Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Παραδομένος Στις Κουτσουλιές Ο Αρχαιολογικός Χώρος Στο Μετρό Μοναστηράκι

Σε περιστερώνα με την ανάλογη δυσωδία έχει μετατραπεί ο αρχαιολογικός χώρος στο δεύτερο υπόγειο επίπεδο εντός του Σταθμού του Μετρό Μοναστηράκι.
Ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος δεν φαίνεται να προσφέρει καμία προστασία στα αρχαιολογικά εκθέματα και επιπροσθέτως αποτελεί πλέον με τους φτερωτούς κατοίκους του, μια εν δυνάμει εστία μόλυνσης για επιβάτες και εργαζομένους.
Συνεργεία καθαριότητας από την αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων καθαρίζουν το χώρο χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα καθώς ο πληθυσμός των πουλιών είναι αρκετά μεγάλος. Στα φωτιστικά της οροφής του αρχαιολογικού χώρου, τα οποία έχουν και αυτά μετατραπεί σε φωλιές περιστεριών έχουν τοποθετηθεί πλαστικά απωθητικά χωρίς ωστόσο να δίνουν λύση.


«Τα προβλήματα με τον αρχαιολογικό χώρο είναι πολλά» λέει στον Αθήνα 9.84 ο υπεύθυνος του σταθμού. «Εμείς απαγορεύεται να τον αγγίξουμε. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών στις συνεχείς οχλήσεις μας, απαντάει πως θα λύσει το θέμα με τη τοποθέτηση ενός plexiglass, ώστε να μη μπαίνουν στο χώρο τα περιστέρια αλλά δεν υπάρχουν προς στο παρόν τα απαραίτητα κονδύλια. Επίσης αντιμετωπίζουμε και τους τουρίστες, που πετάνε νομίσματα στη κοίτη του Ηριδανού και κάνουν ευχές. Αντιμετωπίζουμε τους φιλόζωους που ταΐζουν τα περιστέρια ή κόσμο που θέλει να δει τα αρχαία δωρεάν καθώς για να φθάσει κάποιος στο επίπεδο που βρίσκονται τα εκθέματα πρέπει να εισέλθει στο σταθμό μέσω των ακυρωτικών μηχανημάτων. Τα πλαστικά απωθητικά που τοποθετήθηκαν δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα».

«Κάνουμε ότι μπορούμε για να διατηρούμε το χώρο καθαρό. Τοποθετήσαμε σύρμα το οποίο έπεσε. Πλαστικά απωθητικά στην οροφή. Υπάρχει ένα σχέδιο για να κλείσει ο χώρος και να μη μπαίνουν τα περιστέρια, το οποίο δεν γνωρίζω αν θα υλοποιηθεί σύντομα καθώς χρειάζεται η σχετική μελέτη και χρήματα» αναφέρει στον Αθήνα 9.84 η Αργυρώ Καραμπερίδη προϊσταμένη στο τμήμα Βυζαντινών αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών.

Τα ευρήματα

Εντός του σταθμού εκτίθεται μεγάλος αριθμός αρχαιολογικών ευρημάτων τα οποία αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του σταθμού. Συγκεκριμένα, ήρθαν στο φως οικιστικά λείψανα από τον 8ο αιώνα π.Χ. (Γεωμετρική περίοδος) έως και τον 19ο αιώνα μ.Χ., καθώς και κτίρια, εργαστήρια, τάφοι και πλήθος συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης. Ο σταθμός Μοναστηράκι έχει κατασκευαστεί επί της κοίτης του Ηριδανού ποταμού, τμήματα της οποίας, καθώς και υδραυλικά έργα διευθέτησης και εγκιβωτισμού του από την κλασσική εποχή και μετέπειτα έργα κάλυψης του Αδριανού είναι ορατά από ειδικά διαμορφωμένο χώρο του σταθμού. Παράλληλα βγήκαν στο φως πολλά ακόμη αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας όπως μαρμάρινα γλυπτά και αρχιτεκτονικά μέλη, ψηφιδωτά δάπεδα, τοιχογραφίες, διακοσμητικά εγχάρακτα επιχρίσματα, αγγεία, νομίσματα, μεταλλικά και οστέινα αντικείμενα.


Τον Μάρτιο του 2007 όταν άνοιξε για το κοινό ο αρχαιολογικός χώρος ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ένας ακόμη αρχαιολογικός χώρος στο σύστημα του Μετρό της Αθήνας αναδείχθηκε σήμερα στο σταθμό ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ, στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, μετά από προσπάθειες ετών της Αττικό Μετρό και της 1ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα τεχνικά έργα της αρχαιότητας, την εγκιβωτισμένη κοίτη του αρχαίου Ηριδανού ποταμού και πλέον οι επιβάτες του Μετρό έχουν τη δυνατότητα να τη θαυμάσουν από κοντά μαζί με άλλες αρχαιότητες που αναδείχθηκαν ακριβώς στη θέση που βρέθηκαν».


Μετά από 12 χρόνια η εικόνα είναι αποκαρδιωτική για ένα από τα σημαντικότερα τεχνικά έργα της αρχαιότητας. Βρίσκεται σε ένα από τα πιο τουριστικά σημεία του κέντρου της πόλης και μακροπρόθεσμα κινδυνεύει από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.


Καλλιόπη Ασλανίδου
athina984.gr