Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Στην ανάδειξη του Γαλλικού Σταθμού της Αλεξανδρούπολης στοχεύει ομάδα πολιτών.

Τη σημασία του κτιριακού συγκροτήματος του Γαλλικού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Αλεξανδρούπολης και την απόλυτη σύνδεσή του με την ιστορία και ανάπτυξη της πόλης, από το μακρινό 1872, όταν και πρωτολειτούργησε, επιχειρεί να αναδείξει η «Ομάδα Φίλων Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης», η οποία δημιουργήθηκε πριν λίγες μέρες στο fb και μετρά ήδη περίπου 700 μέλη.


Όπως είναι γνωστό, ο σιδηρόδρομος διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην ταυτότητα και την εξέλιξη της Αλεξανδρούπολης. Με τη δημιουργία και λειτουργία του Γαλλικού Σταθμού το 1872, η περιοχή μας συνδέθηκε με την Αδριανούπολη, μπήκε στο χάρτη των μεταφορών και των αγορών όλης της χώρας και όχι μόνο. Μέσα σε μία δεκαετία, η πόλη μας παρουσίασε μεγάλη αύξηση στον πληθυσμό της και μετατράπηκε σε ένα ‘μωσαϊκό’ με ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων που έφτασαν εδώ, σε αναζήτηση μίας καλύτερης ζωής.

Όπως σημείωσε στον Δέλτα FM και την εκπομπή «Οι Απέναντι», εκ μέρους της ομάδας, ο Γιάννης Κουκμάς έκανε μία σύνδεση με το επίσης ιστορικό «Πασαλίκι», το οποίο γκρεμίστηκε επί χούντας και η απώλεια αυτή, αποτελεί, «μία χαρακιά στη μνήμη της πόλης», όπως είπε.
Οι φίλοι του Γαλλικού Σταθμού, αναφέρουν πως όλος αυτός ο χώρος θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ιστορικό τόπο απόδοσης τιμών σε όσους εγκαταστάθηκαν σε αυτή την πόλη και κόπιασαν για να τη δημιουργήσουν.

Τα σχέδια του Δήμου για μετεγκατάσταση του ΚΤΕΛ σε τμήμα του σταθμού είναι γνωστά στους ανθρώπους της ομάδας, ωστόσο η δική τους προσπάθεια θα συνεχιστεί και μάλιστα μέσα στις γιορτές θα εκφραστεί με μία σειρά δράσεων. Συγκεκριμένα, προγραμματίζεται ένα ημερήσιο εργαστήρι προφορικής ιστορίας στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι θέλουν να συνεισφέρουν στην κιβωτό μνήμης, μαθαίνοντας με επιστημονικό τρόπο για το πώς μπορούν να καταγράψουν μνήμες κοντινών τους προσώπων, ενώ θα πραγματοποιηθεί και ένας ιστορικός περίπατος, που θα έχει ως αφετηρία την ευρύτερη περιοχή του σταθμού, με τη συμμετοχή ανθρώπων που εργάστηκαν και εργάζονται εκεί και έχουν πολλά και ενδιαφέροντα να αφηγηθούν… (λεπτομέρειες για τις δράσεις θα ανακοινωθούν σύντομα).

alexpoli.gr