Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Η Γαλλία βάζει "φρένο" στην GE για την Alstom.


«Φρένο» στις προσπάθειες της General Electric να εξαγοράσει την Alstom βάζει η γαλλική κυβέρνηση, η οποία δια του υπουργού Οικονομικών της ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δεχθεί καμία «βεβιασμένη» συμφωνία, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Σε ανακοίνωσή του ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Arnaud Montebourg, τόνισε ότι ο κλάδος της ενέργειας είναι στρατηγικής σημασίας για την χώρα και ότι η γαλλική κυβέρνηση, όντας ενήμερη για τις προθέσεις της Alstom να πουλήσει ενεργειακά assets, εξετάζει και άλλες επιλογές, οι οποίες περιλαμβάνουν την γερμανική Siemens.

«Η GE και η Alstom έχουν το δικό τους ημερολόγιο, αυτό των μετόχων, αλλά η γαλλική κυβέρνηση έχει το δικό της, αυτό της εθνικής οικονομικής κυριαρχίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η Siemens προσέγγισε την Alstom, κάτι που η γερμανική εταιρεία είχε κάνει νωρίτερα γνωστό με μια λιτή ανακοίνωσή της. Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ αποκάλυψε ότι στην επιστολή της η Siemens προτείνει στην γαλλική εταιρεία μια «ανταλλαγή» assets στους κλάδους της ενέργειας και των μεταφορών. Όπως είπε, το σχέδιο της Siemens θα οδηγούσε στην δημιουργία ενός υπό γερμανική διεύθυνση παγκόσμιου ηγέτη στον κλάδο του ενεργειακού εξοπλισμού και ενός υπό γαλλική διεύθυνση ηγέτη στον κλάδο του εξοπλισμού των σιδηροδρομικών και άλλων μεταφορών.

Εξάλλου, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι «η Alstom είναι το σύμβολο της γαλλικής βιομηχανικής ισχύος και τεχνογνωσίας. Η κυβέρνηση εκφράζει την πατριωτική της ανησυχία και επαγρύπνηση».

Από την πλευρά των Alstom και GE δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια επίσημη αντίδραση.

Σε ξεχωριστή του επιστολή προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της General Electric, Jeffrey Immelt, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να «αρνηθεί» την πρόταση της εταιρείας προς την Alstom.

Μάλιστα, ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή τους, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να ελεγχθεί σε βάθος από την γαλλική κυβέρνηση, η έχει επίσης τη δυνατότητα να επιβάλει όρους.

Όπως σημείωσε ο Arnaud Montebourg, η εξαγορά γαλλικών ενεργειακών assets απαιτεί την προηγούμενη έγκριση των αρχών της χώρας, βάσει της νομοθεσίας περί ξένων επενδύσεων.

Η πρόταση της Siemens

Στην επιστολή της προς την Alstom, η Siemens προτείνει μία συμφωνία που προβλέπει καταβολή μετρητών και ανταλλαγή παγίων.

Η γερμανική εταιρεία ενδιαφέρεται για την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Alstom στην διαχείριση θερμικής ενέργειας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στα ηλεκτρικά δίκτυα. Κατά την Siemens, η αξία τους ανέρχεται σε 10-11 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα προτίθεται να προσφέρει σημαντικό τμήμα των δικών της δραστηριοτήτων στις σιδηροδρομικές μεταφορές, τις οποίες η Alstom θα μπορούσε να συγχωνεύσει με τις δικές της.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η πρόταση αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την δημιουργία δύο ισχυρών ευρωπαίων πρωταθλητών με ηγετικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο στα πεδία της ενέργειας και των μεταφορών» αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens, Joe Kaeser, στην επιστολή προς την Alstom, η οποία σύμφωνα με το Dow Jones Newswires φέρει ημερομηνία 26 Απριλίου.

Μεταξύ άλλων, η γερμανική πλευρά κάνει λόγο για μία συμφωνία που μπορεί να αποδειχθεί ευνοϊκή για τους μετόχους και των δύο εταιρειών, του εργαζόμενούς τους, τις δύο χώρες Γαλλία και Γερμανία, και συνολικά για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Μάλιστα η Siemens δεσμεύεται να διατηρήσει ανέπαφες τις θέσεις εργασίας στην Γαλλία για διάστημα τουλάχιστον τριών ετών.

Πηγή: capital.gr, energypress.gr