Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Υπάρχουν οφέλη από τον νέο «Δρόμο του Μεταξιού»;

Ο Κινέζος Πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Ma Zhaoxu, δήλωσε πρόσφατα ότι το «Belt and Road Initiative» (BRI) αποτελεί πρωτοβουλία του κινεζικού κράτους, ωστόσο οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται και οι «καρποί» μιας ενδεχόμενης επιτυχίας του, ανήκουν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα σε συνέδριο που διεξήχθη στην Νέα Υόρκη μεταξύ της κινεζικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη, του Τμήματος Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας και του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, ο Κινέζος απεσταλμένος δήλωσε ότι σκοπός του «Belt and Road Initiative» είναι η ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών για την ευημερία τόσο στην Ευρασία όσο και εκτός αυτής.

Επισημαίνεται ότι το BRI, το οποίο προτάθηκε από τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping το 2013 ως μια εξελιγμένη μορφή του πάλαι ποτέ «Δρόμου του Μεταξιού», έχει λάβει την θετική ανταπόκριση περισσοτέρων από 80 κρατών και διεθνών οργανισμών τα τελευταία πέντε χρόνια.

Στοιχεία δείχνουν ότι κατά το διάστημα αυτό, από την έναρξη δηλαδή της κινεζικής πρωτοβουλίας, ο όγκος εμπορευματικών ροών μεταξύ της Κίνας και των εμπλεκόμενων χωρών έχει ανέλθει σε αξία τα $4 τρις ενώ η αξία των επενδύσεων έχει υπερβεί τα $60 δις. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο του ΒRI ο ασιατικός γίγαντας έχει εγκαινιάσει τακτικές απευθείας πτήσεις με 43 χώρες μεταξύ των οποίων και με την Ελλάδα σύμφωνα με το όσα αναφέρει το Χinhua. Παράλληλα έχουν συσταθεί 75 ζώνες οικονομικών και εμπορικών συνεργασιών, δημιουργώντας 200.000 νέες θέσεις εργασίας για τους κατοίκους των χωρών που συμμετέχουν ενεργά στο «Belt and Road Initiative».

Τέλος ο Ma Zhaoxu, ανέφερε ότι η Κίνα τα προσεχή χρόνια θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο εισαγωγέα και καταναλωτή αγαθών του κόσμου καθώς εκτιμά θα εισάγει προϊόντα και υπηρεσίες αξίας άνω των $10 τρις. Παράλληλα χαρακτήρισε ιστορική την ευκαιρία που παρουσιάζεται ώστε ξένες εταιρείες να διεισδύσουν στην κινεζική αγορά.

Πηγή: naftikachronika.gr