Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Π. Μπίλλιας (πρ. ΤΕΕ/ΤΚΜ): “Σε τρία με τέσσερα χρόνια η ολοκλήρωση της επέκτασης του προαστιακού Θεσσαλονίκης”

Για την εξέλιξη του σχεδιασμού επέκτασης του προαστιακού σιδηροδρόμου στη δυτική Θεσσαλονίκη ενημερώθηκε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας από τη διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ, όπως γνωστοποιεί μέσω του Alpha 96,5 ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας.

“Ουσιαστικά αναφερόμαστε στην προαστιακή σύνδεση της Σίνδου, των Διαβατών, της Μενεμένης, του Κορδελιού με το κέντρο της Θεσσαλονίκης” διευκρινίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, την ώρα που “η ΕΡΓΟΣΕ έχει σε επίπεδο προμελέτης συντάξει ένα τεύχος όπου αναμένεται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να το δημοπρατήσειπροκειμένου να ολοκληρωθούν οι υπόλοιπες μελέτες.”

Παράλληλα θα διερευνηθεί και μία έτερη πρόταση με στόχο να συνδεθούν τα Διαβατά με το δήμο Παύλου Μελά με μία “υβριδική γραμμή” όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μπίλλιας και εξηγεί: “αυτό στο μεγαλύτερό του μέρος θα είναι σε καινούργια σιδηροτροχιά” σε αντίθεση με το κομμάτι Σίνδος-Διαβατά-Μενεμένη-Κορδελιό-Θεσσαλονίκη, το οποίο θα δημιουργηθεί επί των υπαρχουσών σιδηροδρομικών υποδομών.

Μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλιστεί εννέα εκατομμύρια ευρώ από την ΕΡΓΟΣΕ, “προκειμένου να μπει σε λειτουργία ο δυτικός προαστιακός σιδηρόδρομος”, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου σε βάθος περίπου τεσσάρων ετών.

Σε κάθε περίπτωση, και ειδικά για τη γραμμή Διαβατά-δήμος Παύλου Μελά, ο κ. Μπίλλιας επισημαίνει πως πρέπει “να συνοδεύονται με μελέτες οικονομικής βιωσιμότητας, προκειμένου να μην είναι μία γραμμή η οποία θα επιφέρει βάρη στο ελληνικό δημόσιο”

Κατά την εκτίμηση του κου Μπίλλια, τα μέσα σταθερής τροχιάς “Θα μπορούν να εξυπηρετήσουν ένα μεγάλο τμήμα των συμπολιτών μας” και τονίζει την ανάγκη να μελετηθεί, σε επόμενη φάση, “η σύνδεση της Εδέσσης, των Γιαννιτσών, του νομού Πέλλας με τον προαστιακό σιδηρόδρομο, προκειμένου να έχει και μεγαλύτερους φόρτους και να είναι πιο βιώσιμο το σχήμα.”

Εξάλλου, ο κ. Μπίλλιας σχολιάζει την απουσία του ΤΕΕ/ΤΚΜ από την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης για την προστασία της πόλης από τα καιρικά φαινόμενα. “Δυσαρεστηθήκαμε ως ΤΕΕ για το γεγονός ότι δε λάβαμε μίας πρόσκληση να συμμετάσχουμε και να καταθέσουμε τις απόψεις μας” εξομολογείται ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Αποστολή θέματος: alpha965.gr