Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

ΟΤΟΕ: Απόφαση του ΣτΕ δίνει δικαίωμα συνταξιοδότησης χωρίς όριο ηλικίας.

Ακυρώνει υπουργική απόφαση και ανοίγει την πόρτα εξόδου στους τραπεζοϋπαλλήλους των πρώην Εμπορικής, Alpha Bank και Attica Bank με μόνη προϋπόθεση η συμπλήρωση των προβλεπόμενων ετών ασφάλισης. Αφορά όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα λήψης προσυνταξιοδοτικής παροχής έως τις 12 Μαΐου 2016.
Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας και δίνει το δικαίωμα σε χιλιάδες τραπεζοϋπαλλήλους της πρώην Εμπορικής, της Alpha Bank ΑΛΦΑ -2,25% και της Attica bank να συνταξιοδοτηθούν με μόνη προϋπόθεση να έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης.

Πρόκειται για σημαντική απόφαση που, σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, ακυρώνει την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας με την οποία έγινε προσπάθεια να καταργηθούν ακόμα και θεμελιωμένα δικαιώματα των Τραπεζοϋπαλλήλων.

Ειδικότερα, η ομοσπονδία επισημαίνει πως έγιναν δεκτά τα επιχειρήματα των Συλλόγων εργαζομένων στις συγκεκριμένες τράπεζες και της ίδιας της ΟΤΟΕ, ότι ισχύουν οι καταστατικές ρυθμίσεις των καταστατικών του ΤΕΑΠΕΤΕ (πρώην Εμπορικής Τράπεζας), του ΤΑΠΤΠ ( ALPHA BANK) και του ΛΑΚ (Τράπεζα Αττικής) που ορίζουν ρητά ότι το συνταξιοδοτικό δικαίωμα θεμελιώνεται με μόνη τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης, χωρίς να απαιτείται ταυτοχρόνως ούτε η συμπλήρωση του προβλεπόμενου σχετικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, ούτε η αποχώρηση από την υπηρεσία.

Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως πρόσωπα που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα λήψης της προσυνταξιοδοτικής παροχής στις 12.5.016 νοούνται και τα πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει μόνο τον απαιτούμενο από τις οικείες καταστατικές διατάξεις χρόνο ασφάλισης, κατά την ανωτέρω ημερομηνία, και εξακολουθούν να παραμένουν στην εργασία τους.

Η ΟΤΟΕ υποστηρίζει ότι με την απόφαση του ΣτΕ έληξε οριστικά και το θέμα που είχε προκύψει για τους ασφαλισμένους του τέως ΤΕΑΠΕΤΕ σχετικά με τη θεμελίωση του δικαιώματος στο ως άνω Ταμείο με 30 έτη υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας. Και αυτό γιατί εκτιμούν πως το ΣτΕ με την απόφασή του έκρινε ρητά ότι θεωρείται θεμελιωμένο το δικαίωμα μεταξύ άλλων και με την ως άνω προϋπόθεση.

Η Ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων σημειώνει ότι η συγκεκριμένη απόφαση ισχύει έναντι όλων και δεσμεύει το υπουργείο Εργασίας το οποίο πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες.

Και προσθέτει ότι αναμένει και τις άλλες αποφάσεις του ΣτΕ για την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων του Νόμου Κατρούγκαλου για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Συντάκτης: Ρούλα Σαλούρου
Πηγή: euro2day.gr