Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Πανευρωπαϊκοί Διάδρομοι: Ξεκινούν τα ΤΕΝ-Τ days, παρούσα η Ελλάδα.


Με γεμάτη ατζέντα ξεκινάνε σήμερα στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας τα ΤΕΝΤ-Τ Days 2018. Επικεφαλής της Ελληνικής αποστολής είναι ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, μαζί του είναι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θάνος Βούρδας και μέλη του γραφείου του Υπουργού.

Τα βασικά θέματα που θα θίξει η χώρα μας είναι ο διάδρομος Χ (ο παλιός σιδηροδρομικός άξονας 10 που ξεκινά από την Ελλάδα και μέσω των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων καταλήγει στη Γερμανία. Πρόκειται για ένα βασικό θέμα για τη χώρα καθώς έχει ενδιαφέρον να δούμε σε τι κατάσταση είναι τα έργα αναβάθμισης του άξονα κατά μήκος των χωρών των Σκοπίων, του Κοσόβου και της Σερβίας μιας και το ελληνικό τμήμα απέχει λίγους μήνες από την ολοκλήρωση.

Βασικό θέμα αποτελεί φυσικά και η συνέχεια του μεγάλου project Sea2Sea (το οποίο στην πραγματικότητα αναζητά νέο όνομα καθώς το συγκεκριμένο έρχεται από παλιά) που θα συνδέσει σιδηροδρομικά τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης με τα βουλγάρικα λιμάνια του Μπουργκάς, της Βάρνας και του Ρούσε. Εδώ είναι πολύ πιθανό να έχουμε την ανακοίνωση για την ίδρυση της διακρατικής εταιρείας που θα αναλάβει την προώθηση και εκτέλεση των απαραίτητων έργων, θα αναζητήσει και εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια και θα αναλάβει τελικά τη διάχειριση της υποδομής που σε πολύ μεγάλο βαθμό θα είναι για εμπορευματικά δρομολόγια.

Το μενού της πρώτης μέρας έχει Υπουργική Σύνοδο στην οποία θα παραστεί ο κ.Σπίρτζης και βασικό θέμα έχει τις μεταφορές στα Δυτικά Βαλκάνια.

Τα ΤΕΝ-Τ days διοργανώνονται κάθε δύο χρόνια και στα οποία παρίστανται μέσω των αρμόδιων Υπουργών τους οι χώρες-μέλη, φυσικά η Κομισιόν (θα είναι παρούσα η Επίτροπος Μεταφορών κα Μπουλτς) και πολλά υψηλόβαθμα στελέχη από τιςς υπηρεσίες της (DG Move, DG Regio κλπ), μεταφορικοί φορείς (από λιμάνια, εταρείες κλπ) και στόχος είναι η εξέλιξη των Πανευρωπαϊκών διαδρόμων (οδικών, σιδηροδρομικών, θαλάσσιων, αεροπορικών).

Τα τελευταία χρόνια σε πρώτο πλάνο είναι οι Σιδηροδρομικοί διάδρομοι και η χώρα μας είναι παρούσα σε αυτό μέσω του άξονα Orient/East-Med corridor καθώς ξεκινά από τη Γερμανία και μέσω ανατολικής Ευρώπης και Βαλκανίων καταλήγει στην Ελλάδα.

Η χώρα μας φέτος δεν θα προσέλθει ως χώρα με μεγάλα κατασκευαστικά υπόλοιπα καθώς όπως είναι γνωστό σε μεγάλο βαθμό έχει ολοκληρώσει τα σχετικά έργα αναβάθμισης στον Σιδηροδρομικό ΠΑΘΕ-Π (διπλή γραμμή από Πάτρα μέχρι Θεσσαλονίκη και μονή γραμμή από εκεί προς Ειδομένη και Προμαχώνα) με την ηλεκτροκίνηση να αναμένεται να λειτουργήσει από την πρωτεύουσα της χώρας μέχρι Θεσσαλονίκη και Ειδομένη εντός του 2018. Ταυτόχρονα μέσω της ΕΡΓΟΣΕ αναμένεται η υλοποίηση νέας σειράς έργων για το τελευταίο τμήμα από το Κιάτο μέχρι την Πάτρα.

Συντάκτης: Νίκος Καραγιάννης
Πηγή: ypodomes.com