Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Τσίπρας: Το Μουσείο Ολοκαυτώματος μας υπενθυμίζει που οδηγεί ο φασισμός.

«Θέλουμε αυτό εδώ το Μουσείο να είναι μία διαρκής υπενθύμιση για το πού μπορούν να οδηγήσουν ο φασισμός, ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός και οι πρακτικές της βίας εναντίον οποιουδήποτε θεωρείται διαφορετικός», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για το Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη. 

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του, «σήμερα με την παρουσία του προέδρου του Ισραήλ σηματοδοτείται η έναρξη των εργασιών για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος». «Ο κ. Σαλτιελ και ο κ. Μπουτάρης ήρθαν και με βρήκαν στο γραφείο μου πριν από περίπου έναν χρόνο και ανταποκρίθηκαμε στο αίτημά τους», τόνισε.
Αποτέλεσμα εικόνας για Το Μουσείο Ολοκαυτώματος μας υπενθυμίζει που οδηγεί ο φασισμός.
Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, «με τη δημιουργία του Μουσείου το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα προχωρήσουν στην ευρύτερη αξιοποίηση του χώρου του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού». «Η περιοχή στο σύνολό της αναβαθμίζεται για να αποτελέσει έναν χώρο πρασίνου, μουσείων και περιπάτου που θα ανήκει σε κάθε Θεσσαλονικιά και Θεσσαλονικιό. Θα φυτευτούν χιλιάδες δέντρα στη μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτώματος», είπε ο κ. Τσίπρας.

Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε πως η Θεσσαλονίκη είναι η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων και το μουσείο Ολοκαυτώματος «θα αναδείξει τη συμμετοχή της ισραηλιτικής κοινότητας στην ταυτότητα της πόλης».

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή είναι δρακόντεια ενώ παρών είναι και ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρούβεν Ρίβλιν.

Στον χώρο βρίσκονται μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, οι βουλευτές Τριαντάφυλος Μηταφίδης και Κώστας Ζουράρις, η προϊσταμένη του γραφείου πρωθυπουργού Κατερίνα Νοτοπούλου, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Σπύρος Πέγκας, ο Γερμανός πρέσβης Γενς Πλέτνερ, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας και αρκετοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στη 13.00 το μεσημέρι ο Ισραηλινός πρόεδρος θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στο λιμάνι, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη.

Πηγή: eleftherostypos.gr