Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Συμβούλους για τη σιδηροδρομική σύνδεση λιμένων της Β. Ελλάδας και της Βουλγαρίας αναζητεί το υπουργείο Μεταφορών.

Πρόσκληση σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για σύναψη σύμβασης υπηρεσιών συμβούλων για την υποβοήθηση της διακρατικής ομάδας εργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας, στην τεχνοοικονομική διερεύνηση του έργου “Ανάπτυξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς – Βάρνα – Ρούσε”, απηύθυνε το υπουργείο Μεταφορών.

Υπενθυμίζεται ότι το γιγαντιαίο σιδηροδρομικό εγχείρημα που εξήγγειλαν Ελλάδα και Βουλγαρία, με τη διαφαινόμενη συμμετοχή της Ρουμανίας, ενώνοντας τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης με τρία βασικά λιμάνια της Βουλγαρίας (Μπουργκάς – Βάρνα – Ρούσε), με τη προοπτική να φτάσει έως την Κωστάντζα, αποτελεί το πιο φιλόδοξο σιδηροδρομικό εγχείρημα.

Το εν λόγω project, το οποίο έχει ονομαστεί «Rail T-K-A-B-V-R Project», εντάσσεται στην ευρύτερη Σιδηροδρομική Εγνατία (Ηγουμενίτσα – Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη) και θα υλοποιηθεί από κοινή ελληνοβουλγαρική εταιρεία, ένα μοντέλο που προωθείται σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως συμβαίνει στη Rail Baltica.

Σε πλήρη διάσταση, δηλαδή από την Ηγουμενίτσα έως την Αλεξανδρούπολη, απαιτεί περί τα 6,5 δισ. ευρώ.

Σιδηροδρομικοί επισημαίνουν ότι πιθανότητες υλοποίησης συγκεντρώνει το Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη και όχι το Ηγουμενίτσα – Θεσσαλονίκη.

Για να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, πρέπει να καταστεί βιώσιμο, όχι μόνο με την αρωγή της ΕΕ, αλλά και ιδιωτών, οι οποίοι θα αναλάβουν την εκμετάλλευσή του.

Σε πρώτη φάση, έμφαση θα δοθεί στο τμήμα Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του διαδρόμου έγκειται στην παράκαμψη των στενών του Βοσπόρου, με στόχο την προσέλκυση φορτίων συνδυασμένων μεταφορών (σιδηρόδρομος/πλοίο) μεταξύ χωρών της Μέσης και Άπω Ανατολής και χωρών της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Ευρώπης.

Συντάκτης: Φώτης Φωτεινός
Αποστολή θέματος: metaforespress.gr