Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Ξενόφος: Να εκμεταλλευτούμε τη θετική συγκυρία σε οικονομία-αγορές.

«Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το θετικό κλίμα στην οικονομία και τις αγορές για να αξιοποιήσουμε σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου» θεωρεί ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ. Το καυτό δίμηνο για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Οι επόμενες 65 ημέρες, μέχρι τα τέλη Μαρτίου, θα είναι αρκετά δύσκολες για τον νέο πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Αρη Ξενόφο. Οχι μόνο εκπνέουν οι προθεσμίες εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή υποβολής δεσμευτικών προσφορών για πέντε σημαντικούς διαγωνισμούς, αλλά η διοίκηση του Ταμείου καλείται, με βάση το μνημόνιο, να προχωρήσει τις διαδικασίες για την αξιοποίηση σημαντικότατων περιουσιακών στοιχείων όπως το 65% της ΔΕΠΑ, το 30% του ΔΑΑ (διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το 35% των ΕΛΠΕ και η πώληση του 5% του ΟΤΕ.

Εκτός από τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές, η νέα διοίκηση του ταμείου, όπως δηλώνει στο Euro2day.gr ο κ. Ξενόφος, ετοιμάζεται να ξεκινήσει εντός του τριμήνου και τις διαδικασίες αξιοποίησης τριών περιφερειακών λιμένων και συγκεκριμένα της Αλεξανδρούπολης, της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας. Παράλληλα επιχειρεί να λύσει τις εκκρεμότητες ετών ώστε να ολοκληρωθούν διαγωνισμοί όπως της Αφάντου, της πολυετούς παραχώρησης της μαρίνας Πύλου, κ.ά. «Η δική μας δουλειά είναι η προώθηση του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς» λέει.

«Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τη θετική συγκυρία για την ελληνική οικονομία και το θετικό κλίμα στις αγορές» υποστηρίζει ο Αρης Ξενόφος και θεωρεί πως το πρώτο εξάμηνο είναι κρίσιμο για την πορεία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Όπως λέει, η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έχει ξεκαθαρίσει προς τα στελέχη και τους υποψηφίους επενδυτές πως «μπαίνει τέλος στις συνεχείς αναβολές διαγωνισμών». Επισημαίνει, επίσης, πως η χώρα και το Ταμείο μπορούν πλέον να εκμεταλλευτούν επιτυχημένα παραδείγματα ιδιωτικοποιήσεων/παραχωρήσεων όπως αυτό του ΟΛΠ.

Ο κ. Ξενόφος ανέλαβε τη θέση του εκτελεστικού προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ σε μια περίοδο που το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έδειχνε βαλτωμένο. Μάλιστα εξαιτίας των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης του ΟΛΘ και στην πώληση του 5% του ΟΤΕ, τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεων ήταν πέρυσι μισό δισ. ευρώ λιγότερα από όσα προβλέπονταν αρχικά. Έφτασαν τα 1,4 δισ. έναντι πρόβλεψης για 1,9 δισ. ευρώ. Τώρα μέσα σε 65 ημέρες πρέπει στο ταμείο να προχωρήσουν ταυτόχρονα μια ντουζίνα κρίσιμοι διαγωνισμοί.

Στις 31 Ιανουαρίου καλούνται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι υποψήφιοι για την παραχώρησης της μαρίνας Αλίμου, στις 2 Φεβρουαρίου οι υποψήφιοι για τη μαρίνα Χίου, στις 14 Φεβρουαρίου (αν δεν υπάρξει μικρή αναβολή) προχωράει στο δεύτερο στάδιο ο διαγωνισμός πώλησης της εταιρείας συντήρησης του τροχαίου υλικού του ΟΣΕ (ΕΕΣΣΤΥ). Για τις 16 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για το 66% του ΔΕΣΦΑ, αλλά και η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.

Ειδικά για την Εγνατία Οδό, ο κ. Ξενόφος ξεκαθαρίζει πως «δεν θα υπάρξει νέα αναβολή» ενώ εκτιμά πως για τον οδικό άξονα θα εκδηλωθεί σοβαρότατο ενδιαφέρον από μεγάλο αριθμό υποψηφίων.

Εντός του πρώτου τριμήνου, με βάση τη συμφωνία με τους θεσμούς, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πώληση του 5% του ΟΤΕ που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και να έχει προχωρήσει η διαδικασία αξιοποίησης του 35% των Ελληνικών Πετρελαίων(ΕΛΠΕ). Μέσα στο πρώτο εξάμηνο η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ καλείται να έχει ολοκληρώσει (με πώληση ή άλλη μέθοδο αξιοποίησης) την εκκρεμότητα με το 17% της ΔΕΗ 0,00%.

Οι ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις (ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΔEΗ και ΔΕΣΦΑ) θεωρούνται από τα πλέον σύνθετα ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί η διοίκηση του ταμείου καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ζητήματα ανταγωνισμού (π.χ. για τη ΔEΗ) και άλλα καυτά θέματα όπως η πώληση τμήματος του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου της ΔEΗ, το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου, κ.ά.

Οσο για τα έσοδα, στην πρόσφατη έκθεση συμμόρφωσης (Compliance Report) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται πως μπορούν να φτάσουν το ένα δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση πως θα ολοκληρωθεί το σίριαλ του Ελληνικού. Στόχος είναι να συγκεντρωθεί άλλο ένα δισ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο.

Συντάκτης: Φώτης Κόλλιας
euro2day.gr