Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ. Θα διεκδικήσουμε τις συντάξεις και τα δικαιώματά μας μέχρι τέλος.


Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα το πρώτο 10ήμερο του Οκτώβρη. 

«Είμαστε σίγουροι ότι θα νικήσουμε μόνο δυναμώνοντας την πάλη μας, τους αγώνες, τη μαζική δράση και θα ανατρέψουμε τις αντεργατικές πολιτικές για να ζήσουμε καλύτερα με την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας».
Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα έστειλαν οι εκπρόσωποι των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης 28 Σεπτέμβρη, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στο 10ήμερο δράσης των συνταξιούχων σε όλη τη χώρα ενάντια στις αντισυνταξιουχικές, αντιλαϊκές πολιτικές και τα νέα θανατηφόρα μέτρα της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Υπενθυμίζεται ότι οι πανσυνταξιουχικές κινητοποιήσεις ξεκινούν από την Αττική με συγκέντρωση που θα γίνει στην Αθήνα στις 3 Οκτώβρη στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο Αθήνας).

Θα διεκδικήσουμε τις συντάξεις και τα δικαιώματά μας μέχρι τέλος, σημείωσε εισηγητικά ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. (Δείτε  σε βίντεο την εισήγηση και διαβάστε την παρακάτω ολόκληρη)

«Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου δεν είναι σε καλύτερη μοίρα από αυτούς του ιδιωτικού τομέα», σημείωσε στην παρέμβασή του ο Χρήστος Μπουρδούκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων Δημοσίου και κάλεσε σε ενιαίο αγώνα. (Δείτε εδώ βίντεο)

«Η μόνη δύναμη είναι ο αγώνας», τόνισε ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, επισημαίνοντας ότι από αυτή την πολιτική δεν μένει κανένας στο απυρόβλητο καθώς στόχο έχει τα κέρδη για λίγους και τη φτώχεια για πολλούς. (Δείτε εδώ βίντεο)

«Ο αγώνας συνεχίζεται», υπογράμμισε ο Τάσος Γεωργιάδης πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΕΛΤΑ. Απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στις συγκεντρώσεις τονίζοντας: «Αφήστε μας να ζήσουμε». (Δείτε εδώ βίντεο)

«Χωρίς ανακεφαλαίωση των Ταμείων, οι συντάξεις θα φτάσουν εκεί που προσδιορίζονται από ρητή διάταξη του 2ου Μνημονίου. Το 2ο Μνημόνιο λέει ρητά ότι με τα μέτρα αυτά σκοπεύεται οι μισθοί και οι συντάξεις στην Ελλάδα να συγκλίνουν με τους μισθούς και τις συντάξεις των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης» σημείωσε ο Γιάννης Γουσέτης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Συνταξιούχων Δικηγόρων. (Δείτε εδώ βίντεο)

Ο Σωτήρης Ραφτόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών, τόνισε ότι «εκείνο που μένει είναι το πώς εμείς θα καταφέρουμε αυτή την αγανάκτηση που βγαίνει, να βγει και στο δρόμο. Στον αγώνα και στην πάλη. Αυτό είναι το ζητούμενο. Να πάρει μαζικές διαστάσεις». (Δείτε εδώ βίντεο)
Η εισηγητική τοποθέτηση του Δ. Κουμπούρη

«Η κυβέρνηση των ΣΥΡΖΑ - ΑΝΕΛ βάζει σε εφαρμογή τα νέα αντισυνταξιουχικά μέτρα του 3ου μνημονίου με άμεσες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις με την εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς, παραπέρα μείωση του ΕΚΑΣ μέχρι την κατάργησή του, των οικογενειακών επιδομάτων.

Οι περικοπές αυτές έρχονται πάνω στις θανατηφόρες περικοπές των προηγούμενων χρόνων και υποβαθμίζουν τις συντάξεις μας σε προνοιακά βοηθήματα.

Ακολουθούν: Ο αυτόματος κόφτης, η φοροληστεία, αλλά και νέα αντιλαϊκά - αντεργατικά - αντισυνταξιουχικά μέτρα για τα επόμενα χρόνια.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το δρόμο του αγώνα και για εμάς και για τα παιδιά μας.

Διεκδικούμε τις συντάξιμες αποδοχές μας. Τη 13η και 14η σύνταξη, την άμεση απόδοση των συντάξεων - εφάπαξ - μερισμάτων, ΕΚΑΣ, τα δικαιώματά μας στην Υγεία και ό,τι άλλο μας έχει αφαιρεθεί στο ακέραιο, γιατί σε όλη μας τη ζωή τα πληρώσαμε. Δεν τα χρωστάμε σε κανέναν δανειστή.

Απαιτούμε την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών - αντιλαϊκών - φορομπηχτικών νόμων. Τις θανατηφόρες διατάξεις περί χηρείας. Επιστροφή στο ακέραιο των παράνομα παρακρατηθέντων για την Υγεία. Ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών μας ταμείων. Δεν νομιμοποιούμε στη συνείδησή μας καμία περικοπή.

Συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους δημοσιογράφους που χάνουν την επικουρική σύνταξή τους και την υγειονομική τους περίθαλψη την στέλνουν στα αζήτητα.

Απορρίπτουμε τη φιλολογία της κυβέρνησης και των προπαγανδιστών της ότι για τους συνταξιούχους δεν φτάνουν τα χρήματα γιατί δουλεύουν για αυτούς τα νέα παιδιά. Πρόκειται για μια αντιδραστική προπαγάνδα που στόχο έχει να φορτώσει τις διαχρονικές ευθύνες του εκμεταλλευτικού συστήματος και των κυβερνήσεών του στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Τα επιχειρήματα αυτά δεν έχουν καμιά βάση, οι συνταξιούχοι τις πενιχρές συντάξεις που παίρνουν τις έχουν χρυσοπληρώσει. Όλα τα χρόνια το καπιταλιστικό κράτος τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων τα είχε σε άτοκες καταθέσεις, δίνοντας τσάμπα χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Μόνο τα τελευταία χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης οι συνταξιούχοι έχασαν από τις μειώσεις των συντάξεών τους πάνω από 50 δισεκατομμύρια, με το λεγόμενο PSI αρπάχτηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 25 δισ. Σήμερα στα ασφαλιστικά ταμεία επιχειρηματικοί όμιλοι, τραπεζίτες και εφοπλιστές χρωστάνε πάνω από 30 δισ., τα οποία δεν εισπράττονται. Μήπως για την ανεργία, τους χαμηλούς μισθούς, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, την ανασφάλιστη εργασίας φταίνε οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι;

Απορρίπτουμε τη φιλολογία της κυβέρνησης περί ανάπτυξης και σταθερότητας ως διέξοδο γιατί αυτά αποτελούν διέξοδο για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που στο δικό τους βωμό θυσιάζονται οι συντάξεις μας και το σύνολο των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του λαού.

Καταγγέλλουμε το απύθμενο θράσος της ότι μας κάνει χάρη και πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι που θα μας κόψει πάνω στις πετσοκομμένες συντάξεις μας ακόμη 18% με την "προσωπική διαφορά" και την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων.

Δεν υιοθετούμε και δεν δίνουμε άλλοθι στις αποπροσανατολιστικές της τακτικές. Αφού η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μας φάει και το υπόλοιπο καρβέλι κατά την προσφιλή της πρακτική, πετάει λίγα ψίχουλα στο τραπέζι που και αυτά τα είχε αφαιρέσει από εμάς (όπως την παρακράτηση για την Υγεία), με τη συνδρομή και του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Η είδηση δεν είναι τα ψίχουλα, αλλά το υπόλοιπο του καρβελιού που ετοιμάζεται να μας πάρει. Το αίτημά μας είναι να καταργηθεί κάθε κράτηση για την Υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις.

Δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη. Είμαστε και μένουμε στο δρόμο του αγώνα, με αποφασιστική αδιάκοπη μαζική δράση για να προασπίσουμε τη ζωή μας, τη ζωή των παιδιών μας, της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Δεν δίνουμε καμιά ανοχή στα θανατηφόρα μέτρα της κυβέρνησης. Ανοίγουμε πόλεμο στην αδιαφορία, στον εφησυχασμό, στην απάθεια, στην απογοήτευση, στο φόβο.

Στη λογική "δεν γίνεται τίποτα, όλοι ίδιοι είναι".

Δεν απαλλάσσουμε κανέναν. Ευθύνη έχουν και τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο. Τα συνδικάτα του κυβερνητικού συνδικαλισμού που καλλιεργούν αυταπάτες ότι οι συνταξιούχοι θα λύσουν τα προβλήματά τους μέσα από τα δικαστήρια θησαυρίζοντας μεγαλοδικηγορικά γραφεία και απαλλάσσουν την κυβέρνηση και ψαρεύοντας σε θολά νερά. Συνεχίζουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τον αγώνα με την οργάνωση πανελλαδικής δράσης των Συνταξιουχικών Οργανώσεων σε όλες τις περιοχές της χώρας». 
Συγκεντρώσεις των συνταξιούχων θα πραγματοποιηθούν ακόμη

- Στις 4 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ. στο Αγρίνιο, στον πεζόδρομο Χαριλάου Τρικούπη.

- Στις 4 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ. Ανατολική Στερεά, στη Θήβα, στην κεντρική πλατεία.

- Στις 5 Οκτώβρη, πανθεσσαλική συγκέντρωση στη Λάρισα, στην κεντρική πλατεία στις 10.30 π.μ.

- Στις 5 Οκτώβρη, στην Πελοπόννησο, στην Πάτρα, στο Εργατικό Κέντρο, στις 10.30 π.μ.

- Στις 6 Οκτώβρη, πανηπειρωτική συγκέντρωση στα Γιάννενα, στο Εργατικό Κέντρο, στις 10.30 π.μ.

- Στις 6 Οκτώβρη, παγκρήτια κινητοποίηση, στα Χανιά, στις 11 π.μ., στην πλατεία Αγοράς

- Στις 9 Οκτώβρη, στη Δυτική Μακεδονία, στην Κοζάνη, στην κεντρική πλατεία, στις 11 π.μ.

- Στις 10 Οκτώβρη, στην Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη, στο Άγαλμα Βενιζέλου, στις 11 π.μ.

- Στις 11 Οκτώβρη, σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στην Αλεξανδρούπολη, μπροστά στο Επιμελητήριο, στις 11 π.μ.
1 / 5


Πηγή: 902.gr