Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Πανελλήνια η συνάντηση των σιδηροδρομικών στον Δοξαρά Λάρισας.

ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ


Πανελλήνια μορφή πήρε πλέον η ετήσια συνάντηση των εργαζομένων και συνταξιούχων σιδηροδρομικών, κάθε 1η Ιουλίου, στο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων στον Δοξαρά Λάρισας.
Σιδηροδρομικοί, συνταξιούχοι, μεταταχθέντες και οι οικογένειες τους, μετέβησαν στο σημείο με τρία λεωφορεία και 50 περίπου ΙΧ, από την Αθήνα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη και μετέφεραν προσκυνητές από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Φλώρινα, Κατερίνη, Βόλο, Λαμία, Καρδίτσα και Λάρισα. Την θεία λειτουργία τέλεσε ο π. Βασίλειος και επίκαιρη ομιλία πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Λαρισαίων Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών «ο Άγιος Φίλιππος» κ. Γιάννης Πολυμέρου. Ο πρόεδρος, μεταξύ άλλων, σημείωσε: 

«Αποφράδα ημέρα η Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 1972 για τον σιδηρόδρομο και τους έλληνες σιδηροδρομικούς. Στο σημείο αυτό που βρισκόμαστε σήμερα, στο 326,600ο χλμ. της γραμμής Αθηνών- Λαρίσης, στο μέσο των σιδηροδρομικών σταθμών Δοξαρά και Κραννώνα, έγινε σύγκρουση επιβατικής με εμπορική αμαξοστοιχία. Αυτή είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι συνάδελφοι μηχανοδηγός Δημήτρης Τσακαλέας και προϊστάμενος της αμαξοστοιχίας Κώστας Τουρούτσικας. Οι οικογένειες των αδικοχαμένων και οι σιδηροδρομικοί της Λάρισας και του Βόλου, με δαπάνες τους, έκτισαν το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, στη μνήμη τους. Το ξωκλήσι πανηγυρίζει δύο φορές τον χρόνο την 1η Ιουλίου και την 1η Νοεμβρίου. Ο Σύλλογος «Ο Άγιος Φίλιππος τηρεί ανελλιπώς τη δέσμευση και υπόσχεση, την οποία έδωσε στα μέλη της ερανικής επιτροπής, τον Γιάννη Παπαδημητρίου και τους αείμνηστους Χρήστο Τριανταφύλλου και Αλέξανδρο Τσακμάκη, για αυτό τον εορτασμό. 

Οι σιδηροδρομικοί στην υπέρ των 100 χρόνων ιστορία και δράση τους, εκδήλωσαν και συνεχίζουν να εκδηλώνουν το σεβασμό τους προς τους αγίους με πολλούς κα, διαφόρους τρόπους. Ξεκινώντας από την προσωπική περίπτωση του μηχανοδηγού, του προσωπικού αμαξοστοιχιών, σταθμών, γραμμών κ λ π. που πριν ξεκινήσουν το ταξίδι, τους ή την εργασία τους κάνουν το σταυρό τους και επικαλούνται, τη βοήθεια και προστασία κάποιου αγίου, Φθάνουμε μέχρι, τη συλλογική δραστηριοποίηση πολλών σιδηροδρομικών, προκειμένου σε κατά τόπους μεγάλα σιδηροδρομικά συγκροτήματα, σε σταθμούς, αλλά και κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές, να κτίσουν προσκυνήματα και όμορφα εκκλησάκια προς τιμήν διαφόρων αγίων. Τέτοια εκκλησάκια τα πιο. γνωστά, τα οποία κατασκεύασαν, συντηρούσαν ή φρόντιζαν και συντηρούν και φροντίζουν μέχρι σήμερα, με αγάπη και σεβασμό οι εργαζόμενα, στα τρένα, υπάρχουν: Της Αγίας Μαρίνας στην είσοδο του Εργοστασίου Πειραιά, της Παναγίας Προυσιώτισσας στη βραχώδη βουνοπλαγιά του Καλλίδρομου στη Λαμία, της Αγίας Παρασκευής στην ωραία κοιλάδα των Τεμπών, του Αγίου Παντελεήμονος στην είσοδο του Μηχανοστασίου στην Ανθούπολη Λάρισας, του Αποστόλου και Διακόνου Φιλίππου στο Εργοστάσιο ΟΣΕ Θεσσαλονίκης και αλλού.

Ο έλληνας σιδηροδρομικός δίκαια λοιπόν σεμνύνεται για τους Αγίους Αναργύρους Κοσμά και Δαμιανό και προς εκείνους απευθύνει ευλαβικά, ταπεινά τις θερμές προσευχές του και ζητά τη βοήθεια και μεσιτεία τους για τον σιδηρόδρομο και τους σιδηροδρομικούς, ώστε να είναι ασφαλής και ανώδυνη η εργασία του στα τρένα. Στα εργοστάσια, στις γραμμές, στα γραφεία και τους σταθμούς . Η ευχή όλων μία, να σκέπει, να φρουρεί και να φυλάει τους ίδιους και τις οικογένειες τους , ώστε να είναι πλούσια η χάρη και η ευλογία του Θεού.» 

Ακολούθησε λιτάνευση της ιερής εικόνας, μνημόσυνο για όλους τους φονευθέντες και αποβιώσαντες σιδηροδρομικούς και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και τρισάγιο στη μνήμη των αδικοχαμένων συναδέλφων στο Άδενδρο.

Η πανήγυρη των Αγίων Αναργύρων στο φερώνυμο εκκλησάκι, το οποίο κτίστηκε με δαπάνες σιδηροδρομικών, έδωσε το έναυσμα για μελλοντικές συναντήσεις και σε άλλα σιδηροδρομικά εκκλησάκια, αλλά και παράλληλα αποφασίστηκε, όπως τη διοργάνωση της γιορτής των Αγίων Αναργύρων, την 1η Νοεμβρίου, να επιμεληθεί ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών Θεσσαλίας (Βόλος). Κατά τη θεία λειτουργία, το «Πιστεύω» απάγγειλε το μέλος του ΔΣ της ΠΟΣ και του Πολιτιστικού Κέντρου Λάρισας Αναστάσιος Γώγουλος και έψαλε η χορωδία των Σιδηροδρομικών Λάρισας υπό τη διεύθυνση του δασκάλου-ιεροψάλτη Γεωργίου Τσιτσώνη. Συμμετείχαν οι χορωδοί Λαζαρίδης Ελευθέριος, Στεργιάκης Γεώργιος, Δελής Δημήτριος, Γώγουλος Αναστάσιος. 

Οι παρεβρεθέντες συνεχάρησαν τον Πανελλήνιο Σύλλογο «Ο Άγιος Φίλιππος» για το πανσιδηροδρομική προσκλητήριο, τη διοίκηση της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών, τα σιδηροδρομικά σωματεία Βορείου Ελλάδος «Η Αναγέννησις», Μακεδονίας- Θράκης, τον «Λαρισαϊκό», τον Σύνδεσμο Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών Θεσσαλίας, το Πολιτιστικό Κέντρο Σιδηροδρομικών Λάρισας και τον Σύλλογο Φίλων Σιδηροδρόμου Λάρισας. 

Παρέστησαν: Εκ μέρους του συλλόγου «Αναγέννησις» ο πρόεδρος Νικ. Τζίκας και τα μέλη Παύλος Χατζηκωνσταντίνου, Στ. Τσαλδάρας, Νικ. Κανάκης, Χρ. Κόλιας, από τον σύλλογο Μακεδονάις- Θράκης οι Γιάννης Γιαννακούλας, Αριστ. Τόνας,από τον «Λαρισαϊκό» οι Στάθης Κολλύρης και Λουκάς Πυργιανός, από τον Βόλο οι Γεωργ. Καραμανλής και Αποστ. Καρκάλας, από την πανελλήνια ομοσπονδία συνταξιούχων ο γενικός γραμματέας Ευθυμ. Καραλής.

Για τα "Σ.Ν.":  Βαγγέλης Ρηγόπουλος