Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Λάζαρος Μαλούτας: Η δημοτική αρχή και ο κ. Ιωαννίδης συνεχίζουν να παραπλανούν τους πολίτες στο θέμα της δήθεν "παραχώρησης" του Σιδηροδρομικού Σταθμού.

Για άλλη μια φορά η δημοτική αρχή προβάλλει την δήθεν “παραχώρηση” του χώρου του Σιδηροδρομικού Σταθμού, με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης με τον ΟΣΕ και την ΓΑΙΑΟΣΕ.

Μια υπογραφή που έρχεται έναν και πλέον χρόνο μετά τους αρχικούς πανηγυρισμούς και χωρίς να εχουν γίνει ουσιαστικά βήματα στην πρόοδο του έργου.

Το θέμα δεν θα είχε κανένα ενδιαφέρον αφού μια σειρά από ζητήματα, όπως :
Η υιοθέτηση από τη δημοτική αρχή της άποψή μας για την παραμονή του επιβατικού σταθμού στη σημερινή του θέση
Το γεγονός ότι δεν υφίσταται «παραχώρηση» αλλά μίσθωση και αγορά του χώρου
Την προθυμία της δημοτικής αρχής να εφαρμόσει τον μνημονιακο νόμο 3891/2010 αντί να χρησιμοποιήσει το υφιστάμενο πολεοδομικό στα διαπραγματευτικό ατού υποκαθιστώντας στο ρόλο αυτό την ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ, αντί να επιλέξει αυτόν του διεκδικητή

Είχαμε την ευκαιρία να αναδείξουμε επαρκώς στο παρελθόν τόσο στο ΔΣ όσο και με ανακοινώσεις μας και να γίνουν γνωστά στους πολίτες και τους φορείς της περιοχής αφού πλέον εχουν αποτυπωθεί και έγγραφα και δεν προσφέρονται πλέον για εκμετάλλευση.

Με την ευκαιρία αυτή όμως θυμίζουμε μια σειρά από ζητήματα που και στο παρελθόν έγκαιρα αναδείξαμε σε σχέση με το χώρο του ΣΣ και τις ΒΑΑ :
Καμία αναφορά δεν γίνεται για τους δρόμους διασύνδεσης του πάνω και κάτω από το σιδηροδρομικό σταθμό μέρους της πόλης (Αριστοτελους, Βογατσικού, κ.α.)
Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αναπλάσεων που προγραμματίζονται για το πρώτο εξάμηνο του 2919
Οι άλλες (κρυφές) οικονομικές διαστάσεις της συμφωνίας, πέρα από το ετήσιο μίσθωμα, όπως το τίμημα των 400.000 € για την αγορά παλαιού ακινήτου, εντελώς άχρηστου για τον ΟΣΕ. Τίμημα εξαιρετικά υπερβολικό για τη σημερινή συγκυρία.
Το ποσοστό των εσόδων που εξασφαλίζει η ΓΑΙΑΟΣΕ επί των εμπορικών μισθώσεων που θα γίνουν
Το δάνειο των 16.600.000 €, που περιγράφεται στη σύμβαση για τη χρηματοδότηση εμπορικών χρήσεων. Επισημαίνουμε πως σήμερα το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων του Δήμου είναι της τάξης των 10 εκ. €. Ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι του Δήμου.

Ζητήματα για τα οποία δεν υπάρχουν απαντήσεις ενώ ο πυρήνας της επιχειρηματολογίας της δημοτικής αρχης εξαντλείται στην αναγκαιότητα της ανάπλασης του χώρου του ΣΣ και την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ.

Παραβιάζουν ανοιχτές θύρες .

Η ανάπλαση του χώρου του ΣΣ είναι, φυσικά, αναγκαιότητα. Αναγκαιότητα για την οποία δουλέψαμε την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο.

Σήμερα που η χώρα βιώνει μια πρωτόγνωρη κρίση και ύφεση, και η περιοχή μας ακόμη μεγαλύτερη, με όλα τα συνεπακόλουθα, το ζητούμενο δεν είναι να πράττουμε το αυτονόητο.

Το ζητούμενο, το στοίχημα σήμερα για τον τόπο και την εποχή είναι να μεγαλώσουμε την πίτα , να αυξήσουμε το εισόδημα της περιοχής επενδύοντας στην εξωστρέφεια και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, γιατί μόνον έτσι θα δρομολογήσουμε την ανάπτυξη.

Και αυτό ακριβώς δεν πράττει η δημοτική αρχή ούτε με την πρότασή της για τις ΒΑΑ.

Πηγή: kozani.tv