Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Ινδία: Το πρώτο τρένο με φωτοβολταϊκά στις ράγες. Άλλα 24 στους επόμενους έξι μήνες.

Οι ινδικοί σιδηρόδρομοι έθεσαν την περασμένη εβδομάδα σε λειτουργία το πρώτο τους τρένο εξοπλισμένο με ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή, στην περιοχή του Νέου Δελχί.
Οι ηλιακοί συλλέκτες θα τροφοδοτούν πλήρως τους ανεμιστήρες, το φωτισμό και τις οθόνες στα βαγόνια. Η κυβέρνηση αναμένει ότι η κίνηση θα εξοικονομήσει περίπου 21.000 λίτρα πετρελαίου ντίζελ κάθε χρόνο.

Το τρένο τύπου 1600 HP DEMU, είναι το πρώτο από τα πολλά άλλα τρένα εξοπλισμένα με φωτοβολταϊκά που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα. Οι ινδικοί σιδηρόδρομοι θα εγκαταστήσουν ηλιακούς συλλέκτες σε 24 άλλα τρένα τους επόμενους έξι μήνες, και σε ακόμα περισσότερα τα επόμενα τρία χρόνια. 

Μέχρι τώρα, μια γεννήτρια με καύσιμο ντίζελ παρείχε ηλεκτρική ενέργεια για τον φωτισμό και τους ανεμιστήρες της αμαξοστοιχίας, αλλά το νέο ηλιακό σύστημα περιλαμβάνει ένα έξυπνο μετατροπέα, ώστε να υπάρχει τροφοδότηση ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με τους ινδικούς σιδηροδρόμους, οι ηλιακοί συλλέκτες θα μειώσουν την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα κατά εννέα τόνους ανά τρένο ετησίως.

Κάθε βαγόνι θα διαθέτει 16 ηλιακούς συλλέκτες που θα παράγουν 300 βατ ο καθένας. Το σύστημα μπορεί να παράγει περίπου 20 κιλοβατώρες καθαρής ισχύος ανά ημέρα. Ένα σύστημα μπαταρίας 120 αμπερωρίων θα αποθηκεύει την πλεονάζουσα ισχύ που θα παράγεται κατά τις ώρες αιχμής.

Ο υπουργός Σιδηροδρόμων της, Ινδίας, Σρι Σουρές Πραμπακάρ Πράμπου, τόνισε ότι οι σιδηρόδρομοι δεσμεύονται για την προστασία του περιβάλλοντος και τη χρήση περισσότερης καθαρής ενέργειας. Η κυβέρνηση της χώρας, ανακοίνωσε κι άλλα μέτρα που έχουν πάρει οι σιδηρόδρομοι ώστε να καταστούν πιο φιλικοί προς το περιβάλλον, όπως η χρήση βιολογικών τουαλετών, βιοκαυσίμων.

Πηγή: skai.gr