Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Μέχρι το τέλος του 2017 η ολοκλήρωση στο τμήμα Τιθορέα-Λιανοκλάδι.


Μέχρι το Λιανοκλάδι θα φτάσει το σύγχρονο τρένο μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα έργα στο τμήμα Τιθορέα-Λιανοκλάδι είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο και τους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθούν.

Περιλαμβάνουν την αποπεράτωση έργων προηγούμενων εργολαβιών και την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης-σηματοδότησης σε τμήμα 54χλμ. Στη νέα αυτή γραμμή περιλαμβάνεται και η Μεγάλη Σιδηροδρομική Σήραγγα Καλλιδρόμου που με μήκος 9χλμ θα γίνει η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στα Βαλκάνια.

Λίγο νωρίτερα, μέχρι τον Οκτώβριο αναμένεται να ηλεκτροδοτηθεί και να λειτουργήσει η ηλεκτροκίνηση σε όλο το νότιο τμήμα του ΑΘΕ, δηλαδή από την Αθήνα μέχρι την Τιθορέα. Με την πρόσθεση και του τμήματος μέχρι το Λιανοκλάδι, συνολικά πάνω από 200χλμ σιδηρόδρομου θα διαθέτουν διπλή γραμμή και ηλεκτροκίνηση και το δρομολόγιο μέχρι την περιοχή της Λαμίας, θα μειωθεί σε περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά ενώ το δρομολόγιο μέχρι τη Θεσσαλονίκη θα βελτιώσει τους χρόνους του και θα διαρκεί περίπου 4 ώρες και 20 λεπτά.

Πρόκειται για μέρος της εργολαβίας-σκούπα Τιθορέα-Δομοκός που με κόστος 415εκατ.ευρώ είναι το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό έργο που εκτελείται στη χώρα από την Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ-J&P ΑΒΑΞ και έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2014.

Το σύνολο του έργου δηλαδή και η παράδοση του τμήματος Λιανοκλάδι-Δομοκός μήκους 52χλμ, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Τότε οι χρόνοι θα μειωθούν ακόμα περισσότερο καθώς όλος ο διάδρομος Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα είναι με διπλή γραμμή και ηλεκτροκίνηση και τα τρένα θα φτάνουν από τη μία πόλη στην άλλη σε χρόνο 3 ωρών και 25 λεπτών.

Ερώτημα παραμένει τι γίνεται με τις εργολαβίες συντήρησης των φωτοσημάτων και της σηματοδότησης, που σύμφωνα με τους εργαζόμενους, είναι κρίσιμα τόσο για τους χρόνους των δρομολογίων όσο και για την ασφάλεια, επιβατών, εργαζομένων, πεζών και των ίδιων των τρένων. Μέχρι σήμερα οι συγκεκριμένες εργολαβίες παραμένουν ανενεργές.

Συντάκτης: Νίκος Καραγιάννης
Πηγή: ypodomes.com