Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Τα τρένα της... μεγάλης απάτης.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΦΥΛΑΞΗΣ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ

Πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ για τη φύλαξη σταθμών και αμαξοστασίων του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου έχει ξοδέψει η ΣΤΑΣΥ το πρώτο τρίμηνο του 2017, ενώ παρά την εξωπραγματική δαπάνη για μία ελλειμματική ΔΕΚΟ οι περισσότεροι σταθμοί είναι «έρμαιο» βανδαλιστών!
Οι συμβάσεις υπογράφονται ακόμα και με εταιρείες «φαντάσματα» χωρίς προσωπικό! Και ενώ το «πάρτι» με τις απευθείας αναθέσεις καλά κρατεί, την ίδια στιγμή ο υπουργός Υποδομών Χ. Σπίρτζης δείχνει ως υπαίτιους των βανδαλισμών τις εταιρείες φύλαξης με αφορμή τη «διακοπή» των συμβάσεων με τις εταιρείας του Ομίλου ΟΑΣΑ (ΟΣΥ - ΣΤΑΣΥ).

Μάλιστα αναφέρει ότι τη φύλαξη των σταθμών θα αναλάβει η Ελληνική Αστυνομία με ένα αστυνομικό ανά σταθμό και τα χρήματα που έδιναν σε ιδιωτικές εταιρείες θα δίνονται στην ΕΛΑΣ.

Ωστόσο στελέχη της ΣΤΑΣΥ αναφέρουν ότι το κόστος θα καλυφθεί από τα χρέη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προς τον ΟΑΣΑ για την δωρεάν μεταφορά των ένστολων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι δηλώσεις του κ. Σπίρτζη έρχονται δύο μέρες μετά την υπογραφή σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία για την φύλαξη των αμαξοστασίων για ένα χρόνο με κόστος πάνω από 933.000 ευρώ και με την ΣΤΑΣΥ να ανακοινώνει ότι η φύλαξη των σταθμών θα γίνεται από την ελληνική Αστυνομία αλλά όχι και η φύλαξη αμαξοστασίων που συνεχίζει να δίνεται σε ιδιώτες!

Η «Η» αποκαλύπτει σειρά αποφάσεων για την φύλαξη σταθμών και αμαξοστασίων που δείχνει ότι μόνο για μία εβδομάδα (συνολικά επτά μέρες) το κόστος για την ημερήσια φύλαξη των σταθμών αγγίζει τα 25.000 ευρώ ενώ ανάλογο είναι το κόστος και για την νυχτερινή φύλαξη!

Η εταιρεία με τις απευθείας αναθέσεις

Η JCB SECURITY AND FACILITY ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ είναι η ιδιωτική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ασφάλειας και καθαριότητας που υπογράφει πολλές από τις συμβάσεις τόσο για την φύλαξη όσο και για την καθαριότητα της ΣΤΑΣΥ. Μάλιστα όλοι θυμούνται το βίντεο που πριν από λίγες μέρες έγινε viral στο οποίο πρωταγωνιστούσε υπάλληλος της συγκεκριμένης εταιρείας που ήταν σε υπηρεσία στον σταθμό του ΗΣΑΠ Κηφισιάς και είχε κάνει φραστική επίθεση σε μετανάστη από τη Σενεγάλη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εγώ κάνω κουμάντο εδώ μέσα». Ο σεκιουριτάς προσπάθησε να διώξει τον αλλοδαπό επιβάτη, με το πρόσχημα ότι η αποσκευή του δεν χωρούσε στο σχεδόν άδειο βαγόνι. Τελικά δεν τα κατάφερε χάρη στη σθεναρή αντίσταση του ίδιου του Σενεγαλέζου, αλλά και μίας συνεπιβάτιδάς του που τράβηξε και το βίντεο καταγγέλλοντας τη ρατσιστική συμπεριφορά του υπαλλήλου.

Για την ίδια εταιρεία υπάρχουν πολλές καταγγελίες για όρους εργασιακού Μεσαίωνα στην Παναττική Ένωση Καθαριστριών (ΠΕΚΟΠ), ενώ τον Ιούλιο του 2014, είχε φτάσει να κηρυχτεί έκπτωτη σε πρωτοβάθμιο βαθμό από το Δρομοκαΐτειο, όπου είχε αναλάβει την εργολαβία της καθαριότητας.

Σε αυτή την εταιρεία η ΣΤΑΣΥ συνεχίζει ακόμα και σήμερα να δίνει την φύλαξη των αμαξοστασίων ενώ αναθέτει απευθείας και την καθαριότητα!

Η σύμβαση με την ΕΛ.ΑΣ

Τη φύλαξη των σταθμών του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου από ένα αστυνομικό ανά βάρδια, προβλέπει συμφωνία που επεξεργάζεται η Ελληνική Αστυνομία και η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ μετά από εντολή του υπουργού Υποδομών Χ. Σπίρτζη.

Οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΑΣ κάνουν λόγο για 200 αστυνομικούς στην υπηρεσία φύλαξης των σταθμών της ΣΤΑΣΥ για 20 ώρες συνολικά που παραμένουν ανοιχτοί.

Η συμφωνία με την ΕΛΑΣ θα αντικαταστήσει τις συμφωνίες με ιδιωτικές εταιρείες security οι οποίες ωστόσο θα συνεχίσουν να κάνουν τις φυλάξεις των αμαξοστασίων της ΣΤΑΣΥ..

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι η φύλαξη των σταθμών από την ΕΛΑΣ δεν θα γίνει με καταβολή χρημάτων από την ΣΤΑΣΥ αλλά με διαγραφή χρεών που ήδη έχει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προς τον ΟΑΣΑ για την δωρεάν μετακίνηση των ένστολων. Σημειώνεται ότι βάση απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών έχουν γίνει απαιτητά από το σύνολο των υπουργείων έως το 2014 ποσό 226 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 7 εκατ, ευρώ είναι από τα δωρεάν εισιτήρια στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΧΑΙΑ!
Φύλαξη και των λεωφορειολωρίδων

Στα σκαριά βρίσκεται συνεργασία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τον Οργανισμό και για τη συστηματική φύλαξη των λεωφορειολωρίδων από την Τροχαία. Πρακτικά αναμένεται η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας του υπουργείου με τον ΟΑΣΑ, σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα παρέχει συγκεκριμένο αριθμό δυνάμεων της Τροχαίας για την αστυνόμευση των λεωφορειολωρίδων, με στόχο φυσικά την απρόσκοπτη κυκλοφορία των λεωφορείων στις λωρίδες αποκλειστικής κυκλοφορίας.

Το μνημόνιο θα περιλαμβάνει αριθμητικούς στόχους, ενώ θα αξιολογούνται και τα αποτελέσματα τα οποία θα εξετάζονται σε μηνιαία βάση. Παρόμοια συνεργασία αναμένεται να ξεκινήσει μεταξύ ΟΑΣΑ και δημοτικής αστυνομίας της Αθήνας.

Με αυτό τον τρόπο, χωρίς ακόμη να έχει υπολογιστεί το ακριβές αντίτιμο που θα ξεχρεώνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προς τον ΟΑΣΑ, θα καλυφθεί μέρος των οφειλών προς τον Οργανισμό, παρέχοντας ουσιαστικά υπηρεσίες για τις οποίες υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε ο Οργανισμός να καταβάλει αντίτιμο.

Συντάκτης: Μαρία Μόσχου
Πηγή: imerisia.gr