Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Ζωντανό παραμένει το κύκλωμα των παραχαρακτών εισιτηρίων στο Μετρό.

Ο εντοπισμός επιβατών στο μετρό με πλαστά εισιτήρια, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Capital.gr, πριν από μερικές ημέρες, ύστερα από έλεγχο ρουτίνας, καταδεικνύει ότι το κύκλωμα των παραχαρακτών κομίστρων αποτελεί Λερναία Ύδρα. Και αυτό αποτελεί, εδώ και καιρό, κοινό μυστικό σε γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στη Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε. (ΣΤΑΣΥ).

Και μπορεί η Εισαγγελία κατά Εγκλημάτων Διαφθοράς να βρίσκεται στο κατώφλι της ΣΤΑΣΥ, όμως, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές στο Capital.gr, η αναζήτηση της διαδρομής των πλαστών αυτών εισιτήριων σταμάτησε στην επιβολή πειθαρχικής ποινής στους υπαλλήλους του εκδοτηρίου της ΣΤΑΣΥ που πούλησαν τα εισιτήρια στους ανυποψίαστους επιβάτες.

Περιόρισαν τη ζημιά στις 17.000 ευρώ

Μόνο για το 2015 και τις γραμμές 2 και 3 του μετρό, η "μαύρη τρύπα” που προκάλεσε στη ΣΤΑΣΥ το κύκλωμα των παραχαρακτών τοποθετείται σε 1,1 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης. Ταυτόχρονα, η συνολική ζημιά, σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, ενδέχεται να αγγίξει τα 30 εκατ. ευρώ, εάν ληφθεί υπόψη ότι η διακίνηση πλαστών εισιτηρίων ανάγεται σε βάθος πολλών ετών.

Παρόλ' αυτά, εσωτερικός έλεγχος που διενήργησε η ΣΤΑΣΥ τοποθετεί το ύψος της βλάβης μόλις στα 17.000 ευρώ, ποσό που θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει το κόστος εύλογων διαχειριστικών λαθών κατά την πώληση εισιτηρίων αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι η νομοθεσία προβλέπει τη χορήγηση επιδόματος διαχειριστικών λαθών σε εργαζομένους που είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση χρημάτων. 

Και μπορεί στη ΣΤΑΣΥ να αναφέρουν ότι η μεθοδολόγια που υιοθετήθηκε κατά τον εσωτερικό έλεγχο να είναι διαφορετική, συγκριτικά με αυτήν της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, όμως το χάσμα που χωρίζει τα δύο μεγέθη προκαλεί εύλογα ερωτήματα.

Εξάλλου, ο πρόσφατος εντοπισμός (νέων) πλαστών εισιτηρίων, φανερώνει ότι υπάρχει ακόμη στοκ αδιάθετων εισιτηρίων, το οποίο εξακολουθεί να βγαίνει στην αγορά.

Τμήμα του στοκ αυτού ανακαλύφθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η οικονομική αστυνομία σε έφοδο σε τυπογραφείο στο Μενίδι, εντόπισε τυπωμένα εισιτήρια αξίας 50.000 ευρώ, αλλά και μεγάλη ποσότητα προς εκτύπωση εισιτηρίων. Μεγάλες παρτίδες εισιτηρίων έχουν εκτυπωθεί στη Λετονία αλλά και στην Ασία.

Σημαντικό κομμάτι στο παζλ έχει η απόπειρα εξαφάνισης εγγράφων και ηλεκτρονικών αρχείων το περασμένο Φθινόπωρο όταν οι προβολείς της δημοσιότητας άρχιζαν να πέφτουν στους επίορκους υπαλλήλους του μετρό. Γι' αυτό ορισμένοι επιμένουν ότι ο άθλος της εξόντωσης της Λερναίας Ύδρας των παραχαρακτών της ΣΤΑΣΥ δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, παραμένοντας αβέβαιο εάν ανάλογες απόπειρες εξαφάνισης πολύτιμων στοιχείων είναι δυνατόν, πια, να αποτραπούν.


Συντάκτης: Δημήτρης Δελεβέγκος
Πηγή: capital.gr