Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Πάρτυ εκατ. ευρώ στις αστικές συγκοινωνίες με εταιρείες σεκιούριτι.

Την ώρα που είναι στο έλεος των βανδαλισμών.


Έχει στηθεί μια διαδικασία, που ευνοεί την ανεξέλεγκτη διάθεση ποσών, χωρίς καμία ολοκληρωμένη μελέτη - Δείτε παραδείγματα.
 Την ώρα που οι αστικές συγκοινωνίες είναι στο έλεος, από τη μια των βανδαλισμών και από την άλλη των ελλειμμάτων, με το φάσμα της ιδιωτικοποίησης να πλανάται και την πολιτική ηγεσία να εμφανίζεται ανήμπορη να χειριστεί το ευαίσθητο κοινωνικά αυτό θέμα, οι ηγεσίες αρμόδιων οργανισμών φαίνεται να έχουν στήσει πάρτυ εκατομμυρίων ευρώ, κατασπαταλώντας το δημόσιο χρήμα, με έωλες διαδικασίες και απίστευτες απευθείας αναθέσεις έργων φύλαξης!

Το όργιο της κακοδιαχείρισης στις αστικές συγκοινωνίες γίνεται, όπως αποκαλύπτει η δημοσιογραφική έρευνα, κυρίως στον Οργανισμό Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΣΑ), αλλά και στις Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑ.ΣΥ.). Καταβάλλονται χρήματα σε εταιρείες σεκιούριτι, την ώρα μάλιστα που πολλές θέσεις φύλαξης θα μπορούσαν να καλυφθούν από εργαζομένους των αστικών συγκοινωνιών.

Είναι ένα ερώτημα, πώς μπορεί να διατίθενται απίστευτα ποσά σε σεκιούριτι και την ίδια ώρα, όπως δήλωσε και ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, το κόστος των βανδαλισμών τους τελευταίους 10 μήνες να φτάνει στο 1.033.686 ευρώ. Μάλιστα, δύο ημέρες πριν, όταν υπουργός κατήγγειλε ότι πίσω από τις επιθέσεις κρύβονται οικονομικά συμφέροντα εταιρειών σεκιούριτι, η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. υπέγραψε σύμβαση έργου με συγκεκριμένη εταιρείες φύλαξης, που ξεπερνούσε σε κόστος τις 750.000 ευρώ!!!

Σύμφωνα με σειρά εγγράφων που έχει στη διάθεσή του το «protothema.gr», έχει στηθεί μια διαδικασία, που ευνοεί την ανεξέλεγκτη διάθεση ποσών, χωρίς καμία ολοκληρωμένη μελέτη των αναγκών για φύλαξη, ενώ προκαλεί ερωτήματα το γεγονός ότι στους σχετικούς πρόχειρους διαγωνισμούς εμφανίζεται συνήθως μία και μοναδική εταιρία σεκιούριτι να διεκδικεί το έργο, χωρίς άλλο ανταγωνιστή. Στη ΣΤΑ.ΣΥ. συνήθως εμφανίζεται η My Services Security and Facility Α.Ε., ενώ το μεγάλο έργο των 750.000 το ανέλαβε η JCB Security and Facility SA. Από τα ΦΕΚ αποδεικνύεται ότι πρόκειται ουσιαστικά για την ίδια εταιρεία! Στον ΟΣΑ εμφανίζεται συνήθως η Azienda Netta.

Εντυπωσιακός είναι ο χειρισμός εκ μέρους των Οργανισμών: το έργο της φύλαξης πολυδιασπάται με μικρά αντικείμενα, που δικαιολογούν τις απευθείας αναθέσεις και τους πρόχειρους διαγωνισμούς. Συχνά τα ποσά που διατίθενται ακούγονται έως εξωφρενικά, π.χ. για επτά ημέρες ποσό 20.000 ευρώ! Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά την ανάθεση για παροχή υπηρεσιών φύλαξης «Αποβαθρών, Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας, Περιπόλων, Εποπτείας του συστήματος γραμμής 1 της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. για χρονικό διάστημα 7 ημερών (από 20 Ιανουαρίου 2017 έως 26 Ιανουαρίου 2017) με κόστος 20.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ», όπως αναγράφεται στην απόφαση της ΣΤΑ.ΣΥ.!

Αλλο εντυπωσιακό παράδειγμα: Για τη γραμμή 1 ανατέθηκε η φύλαξη για 7 ημέρες, από 24 Φεβρουαρίου έως και 2 Μαρτίου 2017, με κόστος 12.059,25 πλέον ΦΠΑ! Αλλα 9.511,65 ευρώ πλέον ΦΠΑ δόθηκαν για 13 ημέρες, από 16 Ιανουαρίου έως 28 Ιανουαρίου 2017, για τη φύλαξη του αμαξοστασίου στα Σεπόλια. Ενώ για το ίδιο αμαξοστάσιο για 6 ημέρες φύλαξης, από 28 Δεκεμβρίου του 2016 έως και 2 Ιανουαρίου του 2017, δόθηκαν 4.390 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Για τον σταθμό «Εθνική Αμυνα» η ΣΤΑ.ΣΥ ανέθεσε πάλι έργο φύλαξης στην ίδια εταιρεία σεκιούριτι, τη My Services Security and Facility Α.Ε., έναντι 9.984 ευρώ για 20 ημέρες, από τις 3 Φεβρουαρίου έως και τις 22 Φεβρουαρίου 2017.

Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών αλλά και μαρτυρίες των ίδιων των εργαζομένων, το δίκτυο του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, αλλά και του μετρό, μαστίζεται από πορτοφολάδες. Από τις πλέον επικίνδυνες διαδρομές είναι αυτή μεταξύ Θησείου και πλατείας Βικτωρίας, αλλά και στις γραμμές 2 και 3 του μετρό.

Για τις παραπάνω γραμμές η ΣΤΑ.ΣΥ. με απευθείας ανάθεση στην εταιρεία 2G Security Services για 7 ημέρες, από τις 10 Οκτωβρίου έως και τις 16 Οκτωβρίου 2016, πλήρωσε 17.325,85 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Ενώ για τις ίδιες γραμμές στην ίδια εταιρεία για φύλαξη 20 ημερών είχε πληρώσει 49.502,44 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ύστερα από μειοδοτικό διαγωνισμό. Σε άλλη περίπτωση, με την ίδια εταιρεία για τις ίδιες γραμμές φύλαξης ύστερα από πρόχειρο μειοδοτικό διαγωνισμό και για το χρονικό διάστημα των 20 ημερών, πλήρωσε 51.035,28 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Σε συνεδρίαση που έγινε στη ΣΤΑ.ΣΥ. στις 12 Ιανουαρίου 2017, μετά από επαναληπτικούς συνοπτικούς διαγωνισμούς αποφασίστηκε η συνεργασία με τη My Services Security and Facility SA για φύλαξη των αμαξοστασίων στα Σεπόλια και στον Ελαιώνα, με την πρώτη απόφαση να κάνει λόγο για διάρκεια 2 μηνών έναντι 42.980 ευρώ πλέον ΦΠΑ, τη δεύτερη για 48.950 ευρώ πλέον ΦΠΑ και διάρκεια 2 μηνών και την τρίτη απόφαση για διάρκεια 3 μηνών προς 46.477,65 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Η εταιρεία JCB Security and Facility SA ήταν η «τυχερή» του διαγωνισμού ΤΔ-058/15 για τη φύλαξη των γραμμών 2 και 3 της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. αφού ο οργανισμός στη συνεδρίαση που έγινε στις 16 Μαρτίου 2017 αποφάσισε να δώσει το έργο φύλαξης προς 753.309,97 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μια εταιρεία αναλαμβάνει τη φύλαξη στη ΣΤΑΣΥ και μια συγκεκριμένη εταιρεία παίρνει τα έργα φύλαξης και στον ΟΑΣΑ. Ετσι η εταιρεία Azienda Netta έλαβε 5.691,60 ευρώ ως εξόφληση του τιμολογίου για υπηρεσίες φύλαξης των γραφείων του ΟΑΣΑ για τον Ιανουάριο του 2017. Με απευθείας ανάθεση στην παραπάνω εταιρεία ο ΟΑΣΑ ανέθεσε τη φύλαξη των γραφείων του από την 1η Μαρτίου 2017 έως και την 30ή Απριλίου προς 9.900 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Πλέον της σκανδαλώδους διαδικασίας και των ποσών που διαθέτουν οι παραπάνω δημόσιοι οργανισμοί συγκοινωνιών, γεννάται και το ερώτημα γιατί δεν τοποθετούνται στη φύλαξη κτιρίων και αμαξοστασίων υπάλληλοι του Οργανισμού, οι οποίοι για διάφορους λόγους σταμάτησαν να εργάζονται ως εργοδηγοί και απλά σήμερα κάθονται σε ένα γραφείο χωρίς ουσιαστικά να έχουν συγκεκριμένο αντικείμενο εργασίας.

Να σημειωθεί επίσης ότι υπάλληλος της JCB Security and Facility SA πριν από έναν χρόνο περίπου είχε προβεί σε ρατσιστική επίθεση εναντίον επιβάτη, γεγονός που είχε προκαλέσει σάλο. Τότε η εταιρεία είχε αναγκαστεί να τον απομακρύνει για λίγο από τη θέση του, αλλά σε ανακοίνωσή της τον υπερασπίστηκε υποστηρίζοντας ότι απλά έκανε τη δουλειά του.


Συντάκτης: Βασίλης Γούλας
Πηγή: protothema.gr