Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Σιδηροδρομική γραμμή επιτρέπει στο τρένο να περνά πάνω από τον εαυτό του!

Μια πολύ περίεργη κατασκευή

Η σιδηροδρομική γραμμή Tehachapi Loop κατασκευάστηκε πριν από 140 χρόνια και είναι μία από τις πιο παράξενες στον κόσμο. Από την κοιλάδα San Joaquin και μέσω του βουνού Tehachapi περνά στην κοιλάδα της Αντιλόπης. Βρίσκεται στην Καλιφόρνια και έχει μήκος 1,17 χιλιόμετρα, ενώ είναι κυκλική και περνά μέσα από τούνελ προχωρώντας προς το βουνό Tehachapi.

Μάλιστα, κάποια στιγμή το τρένο (όταν έχει πολλά βαγόνια και μεγάλο μήκος) περνά πάνω από τον εαυτό του! Η σπειροειδής γραμμή κατασκευάστηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο ώστε να επιτυγχάνει ομαλή άνοδο στο βουνό.

Περισσότεροι από 3.000 Κινέζοι μετανάστες δούλεψαν σκληρά με τα πενιχρά μέσα του 19ου αιώνα για να δαμάσουν το βραχώδες υπέδαφος. Τελικά η γραμμή πέτυχε το σκοπό της καθώς για 140 χρόνια είναι μια από τις πιο πολυσύχναστες μονές γραμμές τρένου στον κόσμο, εξυπηρετώντας κατά μέσο όρο σχεδόν 40 αμαξοστοιχίες την ημέρα.

Τα συχνά δρομολόγια των τρένων και το θεαματικό τοπίο έχουν μετατρέψει την περιοχή σε σημείο αναφοράς για τους λάτρεις των τρένων και όχι μόνο. Ο σιδηροδρομικός βρόχος θεωρείται επίτευγμα της μηχανικής και έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό Ιστορικό Μνημείο Μηχανικής και Ιστορικό Μνημείο της Καλιφόρνιας. 


Πηγή: parapolitika.gr