Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Μηχανή εφεδρείας για τα χιόνια στα Παλαιοφάρσαλα.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΝΕΟ «ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ» ΣΤΟΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ

Το «μπλακ άουτ» της προηγούμενης εβδομάδας λόγω των καιρικών συνθηκών που προκάλεσε συνεχόμενες βλάβες αλλά και έντονη δυσαρέσκεια σε μεγάλο αριθμό επιβατών σε όλη την Ελλάδα, αποτέλεσε λόγο σύσκεψης των διοικήσεων των εταιριών του ομίλου ΟΣΕ, παρουσία του υφυπουργού Μεταφορών Ν. Μαυραγάνη. Κατά τη διάρκεια αυτής πάρθηκαν μέτρα ενόψει της νέας κακοκαιρίας για να μην επαναληφθούν οι σκηνές ταλαιπωρίας του επιβατικού κοινού ένα εκ των οποίων ήταν να εξοπλιστεί με μηχανή εφεδρείας και προσωπικό ο Σιδηροδρομικός Σταθμός των Παλαιοφαρσάλων για να καθαρίζει τις γραμμές από τα χιόνια.


Σύμφωνα με τους ανθρώπους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, εν τω μεταξύ, ακόμα δεν έχει σηκωθεί η μηχανή που εκτροχιάστηκε πριν από λίγες ημέρες και έτσι έχουν κλείσει κάποια «ψαλίδια» τα οποία δεν μπορούν να δουλέψουν. Για το ζήτημα τοποθετήθηκε στην «Ε» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών κ. Παναγιώτης Παρασκευόπουλος που στάθηκε στην αδυναμία συνεννόησης των τριών εταιριών του ΟΣΕ και την έλλειψη προσωπικού. Επίσης είπε πως οι αποφάσεις αυτές έπρεπε να παρθούν την περασμένη εβδομάδα.

Πιο αναλυτικά: Όπως αποφασίστηκε από την προχθεσινή σύσκεψη, θα στελεχωθούν οι ορεινοί σταθμοί στο τμήμα Αθήνα - Θεσσαλονίκη, όπου θα υπάρχουν σε εφεδρεία και μηχανές εμπορευματικών αμαξοστοιχιών που θα μπορούν να απομακρύνουν το χιόνι από το σιδηροδρομικό δίκτυο. Οι σταθμοί Οινόη, Λιανοκλάδι, Παλαιοφάρσαλα και Πλατύ θα εξοπλιστούν με μηχανές εφεδρείας και προσωπικό κάθόλη τη διάρκεια των φαινομένων. Οι σταθμοί Μπράλος και Αγγείες θα είναι ανοιχτοί και στελεχωμένοι όλο το 24ωρο, ενώ στον σταθμό Παλαιοφαρσάλων δεν θα γίνεται αντικατάσταση της θερμικής μηχανής με ηλεκτρική, αλλά αντίθετα η ηλεκτρική θα τοποθετείται επικεφαλής μπροστά από τη θερμική. Τέλος, οι μηχανοστασιάρχες ελέγχου κυκλοφορίας θα βρίσκονται επί των αμαξοστοιχιών στα σημεία που παρατηρούνται τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Τέλος έγινε γνωστό πως το προσωπικό βρίσκεται σε επιφυλακή.

Υπενθυμίζεται ότι με εντολή του υπουργού Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζη, έχει διαταχθεί κατεπείγουσα ΕΔΕ για όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου κύματος κακοκαιρίας, στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΣ ΣΤΗΝ «Ε»

Για τις συγκεκριμένες αποφάσεις και για το πώς το χιόνι δεν επιτρέπει στα τρένα να ταξιδεύουν μίλησε στην «Ε» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών κ. Παναγιώτης Παρασκευόπουλος που είπε μεταξύ άλλων: «Η Ομοσπονδία την Τρίτη κάλεσε τις διοικήσεις γιατί έβλεπε κάποια πράγματα που δεν πήγαιναν καλά. Υπήρχε ένα γενικό πρόβλημα συντονισμού των διοικήσεων μεταξύ τους. Αυτό αποδείχθηκε και από τη σύσκεψη που έγινε εκ των υστέρων. Μετά τα προβλήματα δηλαδή. Αυτή η εγκύκλιος έπρεπε να βγει νωρίτερα. Η απόφαση για να κοπούν τα δρομολόγια ήταν της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ούτε καν συνεννοήθηκε με κανέναν άλλο. Αυτό που έχει γίνει στον σιδηρόδρομο με τον τεμαχισμό του σε τρεις εταιρίες, έφερε και τρία κέντρα αποφάσεων και σε συνδυασμό με τα προβλήματα που έχουμε έφεραν αυτή την κατάσταση της προηγούμενης εβδομάδας».

Όσον αφορά στο πώς ένα τρένο κινείται ή όχι, όταν υπάρχει χιόνι διευκρίνισε πως «το τρένο κυκλοφορεί σε ένα ύψος χιονιού 10 πόντους με ασφάλεια. Όμως κατά τη διάρκεια της νύχτας ή σε μεγάλα διαστήματα κυκλοφορίας που κάνει να περάσει το ένα τρένο από το άλλο, μπορεί να πέσει περισσότερο χιόνι. Εκεί λοιπόν πάντα εμείς κρατούσαμε εφεδρείες που καθάριζαν τις γραμμές. Οι εφεδρείες είναι μηχανές που κάνουν εκχιονισμό μαζί με προσωπικό. Δεν έχουμε ειδικές μηχανές αλλά είναι μηχανές από τις υπάρχουσες πιο βαριές. Έτσι το τρένο μπορεί να περάσει με ασφάλεια. Τέτοιος συντονισμός εδώ δεν υπήρχε. Ο λόγος ήταν πως ενώ υπήρχαν μηχανές δεν υπήρχαν οδηγοί γιατί το προσωπικό έχει φτάσει στα όριά του» κατέληξε.

Συντάκτης:  Κώστας Γκιάστας
Πηγή: eleftheria.gr