Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Μια τεράστια βυζαντινή πόλη 1000 τμ, πάνω από το μετρό Θεσσαλονίκης.

"Υπάρχει μια τεράστια έκταση, συγκεκριμένα 1000 τμ με κεντρική λεωφόρο και καταστήματα σε εξαιρετική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη" δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή "Κατά Φωνή", ο κ. Δημήτρης Αθανασούλης βυζαντινολόγος και προϊστάμενος εφορίας αρχαιοτήτων Κυκλάδων του ΥΠΠΟ. 
"Η συγκεκριμένη πόλη που ανακαλύφθηκε, έχει τόσο μεγάλη αρχαιολογική σημασία όσο και ο τάφος του βασιλιά Φιλίππου" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασούλης " Η σημασία της έγκειται στο γεγονός ότι ,χρονολογικά αναφέρεται στα σκοτεινά χρόνια ή αλλιώς μεσαίωνα του Βυζαντίου. Είναι η περίοδος για την οποία αρχαιολόγοι και ιστορικοί γνωρίζουν πολύ ελάχιστα πράγματα. Τώρα δίνεται η ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα με τις ανασκαφές. Ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να τη θαυμάζει απο ψηλά και να περπατά στον δρόμο,όπου περπάτησε ο Ιουστινιανός και ο Άγιος Δημήτριος."
Τέλος, όσον αφορά στην καθυστέρηση του μετρό στη Θεσσαλονίκη , ο κ Αθανασούλης υποστηρίζει πως "Σίγουρα,δεν φταίνε οι αρχαιότητες στην καθυστέρηση" βγάζοντας έτσι "επέξω" απο το μπράντεφερ των υπαιτίων ,την αρχαιολογία.
Πάντως ,το σημαντικότερο στοιχείο που αναφέρει σε σχέση με την βυζαντινή πόλη που ανακαλύφθηκε είναι πως τα καταστήματα που σώζονται δεξιά και αριστερά της βυζαντινής λεωφόρου, φαίνεται να είναι αργυροχρυσοχοίας και είναι στην ίδια θέση επί αιώνες ,όπως ακριβώς και σήμερα. Και πάντως ακόμα και η ίδια η βυζαντινή λεωφόρος που σώζεται ακέραιη σε μέρος 75 μέτρων ,είναι κάτω ακριβώς από τη σημερινή Εγνατία Οδό.

Πηγή: ekriti.gr