Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το ηλεκτρονικό "έξυπνο" εισιτήριο σε Μετρό, Τραμ και Λεωφορεία.

Σε ρυθμούς προετοιμασίας εισέρχεται το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ για το ηλεκτρονικό "έξυπνο" εισιτήριο στις Συγκοινωνίες της Αθήνας κόστους 95εκ.ευρώ. Βρισκόμαστε κάτι λιγότερο από 40 μέρες πριν την έναρξη του νέου συστήματος και τα θέματα που πρέπει να λυθούν είναι ακόμα αρκετά.

Όπως σας είχε αποκαλύψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ το ypodomes.com έχουν ήδη ξεκινήσει να τοποθετούνται οι μπάρες στο Μετρό, με αρχή την Γραμμή 1, ενώ σε πολύ προχωρημένο στάδιο είναι η τοποθέτηση των μηχανημάτων σε λεωφορεία και τρόλεϊ και στο ΤΡΑΜ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό από την 1η Ιανουαρίου θα περάσουμε στο νέο σύστημα (για τα λεωφορεία, τα τρόλλεϋ, το τραμ και τη γραμμή 1 του Μετρό) ενώ για τις γραμμές 2 και 3 του μετρό από την 01.07.2017, το οποίο θα λειτουργεί παράλληλα με το παλιό για κάποιους μήνες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τον ΟΑΣΑ στο ypodomes.com, μέσα στον Δεκέμβριο οι κάτοχοι των μηνιαίων (ή μεγαλύτερης διάρκειας) καρτών απεριόριστων διαδρομών κάθε τύπου (μηνιαία, ετήσια κλπ) που θα αρχίσουν να ανανεώνουν τις κάρτες τους και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορούν να παραλάβουν τις νέες μαγνητικές κάρτες (θα μοιάζουν με τις χρεωστικές κάρτες) που θα χρησιμοποιούν με το νέο σύστημα. Η φάση αυτή θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της περιόδου μετάβασης, δηλαδή μέχρι το τέλος Ιουνίου 2017 οπότε θα αρχίσει να λειτουργεί το Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου και στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό.

Πως; Αυτή την χρονική στιγμή όπως ενημερώνεται το ypodomes ετοιμάζονται συνεργεία σε Σταθμούς μεγάλης επιβατικής κίνησης (Ομόνοια, Σύνταγμα, Πειραιά κ.α.). Η έκδοση της κάρτας θα γίνεται ως εξής: ο κάτοχος θα δίνει κάποια στοιχεία ταυτοποίησης (ΑΜΚΑ και μία φωτογραφία του). Περίπου μετά από μία εβδομάδα ο επιβάτης θα μπορεί να παραλαμβάνει την κάρτα του σε σημείο επιλογής (σταθμό) του.

Την ίδια τύπου κάρτα θα χρησιμοποιούν και οι "ειδικές κατηγορίες" επιβατών όπως άνεργοι, ΑΜΕΑ κ.α. προκειμένου να υπάρχει κοστολογημένη καταγραφή του αριθμού και της κίνησης τους στο νέο σύστημα.

Για αυτό το σκοπό έχουν παραγγελθεί 1 εκατομμύριο έξυπνες κάρτες για τους "μόνιμους χρήστες" και άλλα 10 εκατομμύρια κάρτες για τις "φορτιζόμενες κάρτες" δηλαδή πολλαπλά εισιτήρια φορτιζόμενα με χρήματα ή εισιτήρια και θα αφαιρούνται κάθε φορά που θα χρησιμοποιούνται. Αυτή η κάρτα (που θα έχει το ρόλο πολλαπλού εισιτηρίου) θα απευθύνεται σε κοινό που χρησιμοποιεί σε κάποια τακτική βάση τις Συγκοινωνίες, όχι όμως καθημερινά και δεν θα είναι προσωποποιημένο, δηλαδή δεν θα χρειάζεται ταυτοποίηση.

ΠΩΣ ΘΑ "ΦΟΡΤΙΖΕΤΕ" ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΣΑΣ
Με τις νέες "έξυπνες" κάρτες, ότι ξέρατε μέχρι σήμερα ξεχάστε το. Η φόρτιση των καρτών με χρήματα τόσο για μηνιαίες ή μεγαλύτερες συνδρομές, είτε για απλά εισιτήρια θα γίνεται με 4 τρόπους και οι ουρές στα εκδοτήρια των σταθμών θα περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

ΠΡΩΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ: Ο κάτοχος της κάρτας θα μπορεί να την φορτίζει μέσω του portal του ΟΑΣΑ αλλά και σε συνδυασμό με app που ετοιμάζεται. Μάλιστα αν κάποιος έχει κινητό τηλέφωνο με τεχνολογία NFC θα μπορεί να ολοκληρώνει την αγορά απλά ακουμπώντας την κάρτα στο κινητό του και αυτή θα φορτίζεται επί τόπου!

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ: Ο δεύτερος τρόπος είναι να αγοράσεις και να φορτίσεις την κάρτα σου από το internet και όταν εισέρχεσαι σε ένα σταθμό Μετρό να βάζεις την κάρτα σε μία ειδική υποδοχή του αυτόματου πωλητή και εκείνη να φορτίζεται αυτόματα.

ΤΡΙΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ: Ο τρίτος τρόπος είναι να φορτίσεις την κάρτα σου απευθείας από τα αυτόματα εκδοτήρια που υπάρχουν στους σταθμούς. Η φόρτιση θα ολοκληρώνεται και πάλι με την τοποθέτηση της κάρτας στην ειδική υποδοχή πληρώνοντας με μετρητά ή με πιστωτική κάρτα.

ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ: Για εκείνους που επιμένουν κλασσικά θα υπάρχει και η αγορά από τα εκδοτήρια των σταθμών με τη χρήση χρεωστικής κάρτας είτε με μετρητά.


Εδώ, θα πρέπει να σημειώσουμε πως σύντομα έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση των αυτόματων εκδοτηρίων σε σταθμούς της Γραμμής 1 και του Τραμ ενώ θα γίνει τροποποίηση στα μηχανήματα που υπάρχουν στους σταθμούς τα οποία θα αναβαθμιστούν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες που δημιουργεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο, ενώ θα μπορεί κάποιος να αγοράζει και με τη χρήση χρεωστικής-πιστωτικής κάρτας, κάτι που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε. Ακόμα ένας νεωτερισμός θα είναι η αγορά μήνα, όχι αποκλειστικά για κάθε ημερολογιακό μήνα, τρίμηνο, εξάμηνο ή και έτος αλλά από την ημέρα αγοράς και για το επόμενες 30 ημέρες χρονικό διάστημα ισχύος της κάρτας . π.χ. αν αγοράσει κάποιος μηνιαίο εισιτήριο στις 8 Απριλίου θα μετακινείται δωρεάν μέχρι τις 7 Μαΐου κ.ο.κ.

Παράλληλα θα υπάρχει και το απλο χάρτινο εισιτήριο, αρκετά διαφορετικό από αυτό που χρησιμοποιείται σήμερα για εκείνους που τελείως περιστασιακά χρησιμοποιούν τις συγκοινωνίες (κυρίως για τουρίστες-επιβάτες) το οποίο θα εκδίδεται είτε στα αυτόματα εκδοτήρια είτε στα εκδοτήρια των σταθμών.

Τέλος θα συνεχίσει να υπάρχει και η αγορά απλού ή πολλαπλού εισιτηρίου μέσω της εφαρμογής του ΟΑΣΑ “TFA”, για τους "λάτρεις της τεχνολογίας" μέχρι την έναρξη πλήρους λειτουργίας του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ-ΕΞΟΔΟΣ
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως η κίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του ΟΑΣΑ, με το νέο σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, θα νοείται ως είσοδο σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον. Το περιβάλλον αυτό θα οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2017.


Ο επιβάτης εισερχόμενος σε ένα μέσο (λεωφορείο, τρόλεϊ, τραμ, Μετρό) θα περνάει την κάρτα του από το τερματικό μηχάνημα επικύρωσης και θα εισέρχεται στο σύστημα συγκοινωνιών. Την κάρτα του εφόσον αλλάζει μέσο θα πρέπει να την περνά και από το άλλο μέσο του ταξιδιού του και αυτό θα συνεχίζεται αν επιλέξει και τρίτο ή τέταρτο μέσο. Η χρέωση θα γίνεται με την έξοδο του επιβάτη από το σύστημα συγκοινωνιών.

Η νέα "έξυπνη" κάρτα θα έχει και ένα παραπάνω προσόν καθώς αν χαθεί με ένα τηλέφωνο στον ΟΑΣΑ θα ακυρώνεται και τα κόμιστρα θα μεταφέρονται στη νέα σε ένα 24ωρο διασφαλίζοντας τον επιβάτη.

Μελλοντικά σχεδιάζεται να μπορεί ο επιβάτης να εισέρχεται στο σύστημα κάνοντας χρήση ακόμα και της πιστωτική κάρτας του.

Οι μπάρες πύλες εισόδου έχουν προβλεφθεί και για το Αστικό τμήμα του Προαστιακού Σιδηρόδρομου της Αθήνας (Κορωπί-Μαγούλα και Πειραιάς-ΣΚΑ). Ωστόσο εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως σε σχέση με την τιμολογιακή πολιτική πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την νέα διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τους Ιταλούς της Ferrovie.


TΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ-ΤΡΟΛΛΕΙ
Η βασικότερη εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή έχει να κάνει στην τελική συμφωνία με τους οδηγούς των λεωφορείων, προκειμένου η επιβίβαση των επιβατών να γίνεται μόνο από την μπροστινή πόρτα με ένα σχετικό έλεγχο από τον οδηγό του οχήματος. Αυτό εν πολλοίς θα κρίνει και τη συνολική επιτυχία του νέου συστήματος εισόδου στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας.

Σε περίπτωση μη συμφωνίας μία ανεξέλεγκτη επιβίβαση σε λεωφορεία και τρόλεϊ θα σήμαινε καταρχάς, διατήρηση της εισιτηριοδιαφυγής και απώλειας χρημάτων, κρίσιμων για τη βιωσιμότητα του ίδιου του Οργανισμού που φέτος αναμένεται να μπει σχεδόν 80εκ.ευρώ μέσα, σύμφωνα με τον κατατεθημένο προϋπολογισμό.

Επιπλέον θα δημιουργούσε μία τάση χρήσης των συγκεκριμένων μέσων ως ανεξέλεγκτα, καθώς από τη μία στο δίκτυο του Μετρό θα είναι πρακτικά αδύνατο να εισέλθει κάποιος χωρίς να έχει πληρώσει, οδηγώντας εκείνους που συστηματικά δεν πληρώνουν σε λεωφορεία και τρόλεϊ όπου δεν θα υπάρχει το ίδιο επίπεδο ελέγχου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΟΑΣΑ Τάσος Ταστάνης, μιλώντας για το θέμα στο ypodomes.com είπε "η προσπάθεια μας είναι τελικά ο επιβάτης να μπαίνει από την μπροστινή πόρτα. Γίνονται συναντήσεις με τους εργαζόμενους ενώ ξεκινήσαμε και σχετικά σεμινάρια για τη λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου προκειμένου να γίνει κατανοητή η χρησιμότητα του. Σίγουρα χρειάζεται η συμβολή όλων, συμπεριλαμβανομένων των οδηγών μας στην καταπολέμηση της εισιτηριοδαφυγής και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πρυτανεύσει η λογική και το νέο σύστημα θα επιτύχει συνολικά σε όλα τα μέσα".

Συντάκτης: Νίκος Καραγιάννης
Πηγή: ypodomes.com